vendredi 24 octobre 2014

Tussendoortje


ESA 2010 nieuw berekende Bruto Binnenlands Product en EU geldhonger


Cameron is in alle staten en ook Rutte is boos, Dijsselbloem begrijpt het niet en toch is het zo logisch. Het Bruto Binnenlands Product wordt vanaf 2010 anders berekend dan tussen 1995 en 2010. Dat  is normaal, dat gebeurt regelmatig. Officiëel zou dat BBP de totale inkomsten gedurende één jaar van een staat zijn. Dat is het al lang niet, er worden allerlei zaken in verwerkt die geen inkomsten zijn. Dat gebeurt nu ook weer. De uitgaven die een staat doet aan research en innovatie worden sinds 2010 gezien niet als uitgaven maar als investeringen en dus opgeteld bij de inkomsten. Dat scheelt in Nederland zo'n 3% en dus wordt het BBP met die drie procent verhoogd. Virtueel dus want het is wel geld dat bij de staatsschuld wordt opgeteld, want die is in echte euros. Zo ook met een aantal andere zaken oa illegale inkomsten zoals uit prostitutie en drugs die op een bepaalde waarde geschat worden en ook opgeteld bij dat BBP en dat leidt met enkele verbeterde optelmethodes tot nog eens 4,6% hoger BBP en dus werd het BBP 2010 opgehoogd met 7,6% en dat is in euros uitgedrukt 44,7 miljard euros.
Denk erom dat het grootste deel van dat bedrag virtueel is, niet echt bestaat, alleen het gevolg is van een toevoeging van een uitgave als inkomsten en wat geschatte andere dingen. Financiëel schiet Nederland er dus niets meer op. De enige zin van dat BBP is dat het vergelijking met andere landen mogelijk maakt die het op dezelfde manier berekenen, het is dus een vergelijkingsmaatstaf en geen schatkist vuller. Wel wordt het gebruikt als basis voor de berekening van het begrotingstekort (of surplus, maar dat komt niet voor) , het percentage staatsschuld en nog wat meer, de ontwikkelingshulp (het woord samenwerking kan ik er echt niet voor gebruiken) en de afdracht aan de Europese Unie. In 2010 was dat extra bedrag dus 44,7 miljard euro, in 2011 iets meer maar voor het gemak ook 44,7, in 2012 eveneens 44,7 evenals in 2013.
Nu zei minister Dijsselbloem indertijd, als ik het me goed herinner, dat die virtuele extra 7,6 % niet met terugwerkende kracht zou worden geind, maar alleen in 2013. Dan zou onze afdracht aan de EU dus 7,6% hoger zijn.
Maar de EU heeft juridisch gezien het volste recht de volle mep te eisen, want de berekening gaat terug tot 2010 en dus is vanaf 2010 die hogere afdracht te innen. het VK vreest zelfs dat het teruggaat tot 1995 maar dat lijkt me niet want het benchmark jaar is 2010.

Ik kan het helemaal mis hebben, maar ik het een sterk vermoeden dat de regeringsleiders hebben gedacht, of misschien gehoord, dat er niet met terugwerkende kracht geïnd zou worden en dat dit ze nu wat rauw op de maag valt.

Het is natuurlijk ook wat gek dat je over iets wat je geen cent oplevert en een virtuele berekening is ineens zo'n 642.000 miljoen euro aan Brussel moet dokken en het VK meer dan 2 miljard. Dat is dan zuur. Uit de berekening lijkt het ook dat je een flinke korting krijgt op het echt totale bedrag. Er zal heel wat over te doen zijn de komende dagen na de verheffende vertoning over de energie mix tot 2030

Maar ja, je bent nu eenmaal lid van de EU




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire