samedi 4 octobre 2014

Hoe staat de Eurozone er vandaag voor



Hoe staat het met de staatschulden, met de begrotingstekorten,  groei van het BBP?
En hoe ontwikkelt de werkeloosheid zich?


 
bron: Bloomberg

Griekenland blijft een verhaal apart. Volgens de Grieken zelf kunnen ze het nu wel alleen af. Geen hulp via de Troika meer nodig. Opgeduveld die lastposten. Griekenland zal er vanaf nu weer zelf voor zorgen. Als je de schulden even vergeet (die over 50 jaar afbetaald moeten zijn en wie dan leeft wie dan zorgt) en de rentebetalingen (zo laag mogelijk aan de Grieken gegund) niet meetelt dan groeien ze zelfs volgens Dijsselboem en consorten, hoewel uit bovenstaande staten blijkt dat het tegenovergestelde het geval is. De lonen zijn onderdehand zo laag geworden dat zelfs de nog werkenden onder de armoedegrens liggen.

Wat de staatsschulden betreft zien we dat ik het goed had toen ik in het verleden stelde dat die onverminderd zouden toenemen en dat daardoor elke jaar een terugkeer naar normale verhoudingen schuld /BBP nog onmogelijker zou worden. Van de tien getoonde staten zijn er slechts twee die onder het 90%  kantelpunt van het onbeheersbare zitten met hun schuldpercentage.

De begrotingstekorten liegen er ook niet om. Als we in aanmerking nemen dat bij elk begrotingstekort, hoe klein ook, de staatsschuld in absolute euros blijft toenemen en alleen afneemt bij een begrotingsoverschot dan zien we dat niet alleen vijf van de negen lidstaten zelfs boven de (ten onrechte) toegestane 3% uitschieten maar dat de overige op Duitsland na daar maar net onder zitten. Alleen Duitsland heft een miniem overschot en wordt nu geprest om meer schulden te maken. Gekker kan het niet worden, het enige land dat voldoet aan de eisen wordt gekapitteld.

Groei van de economie en dus het BBP is een eerste vereiste om wat meer financiële lucht te krijgen. Ook hier, helaas, geen reden tot juichen. Twee lidstaten die zelfs krimpen, de overige zitten  tussen  de 0,1 en 1,2% groei. Niet de moeite waard om een ommekeer in te luiden. Alleen het weer op Eigen benen staande Ierland groeit fel. Het is ze gegeund want zij hebben zich keurig aan de regels gehouden en worden er nu voor beloond, hoewel de staatsschuld nog enorm is.

De werkeloosheid die in de USA pijlsnel afneemt nu daar de economie aantrekt en er goede groeicijfers zijn, is nog veel te hoog. Slechts drie landen onder de 10% en enkele boven de 20%. Werkelozen zijn alleereerst een schadepost voor de schatkist maar wat veel erger is een goed meetpunt voor de echte economie, voor bedrijven, koopkracht en veerkracht.

Opmerking van de Dag:

In de Eurozone is geen geldgebrek bij de banken, er is geen aanbod  tekort voor de consument maar een geldgebrek bij die consument, geen koopkracht en dus aan vraagtekort.
Geld in de banken pompen heeft dus geen zin. Wat Draghi doet met ABS securities kopen en staatsobligaties opkopen is de banken spekken voor investeringen buiten de Eurozone en kost de belastingbetaler, die garant staat,  alleen maar geld zonder hem te helpen.

Alleen een koopkrachtverbetering kan helpen en die hangt af van mogelijkheden voor de lidstaten om te hervormen. Dat kan alleen door verworven rechten ter dscussie te stellen. Dat kan alleen als de burger vertrouwen krijgt in het handelen van de overheid. Dat eist openheid en eerlijkheid en niet de werkelijkheid verhullen.

Zie de bestanden hierboven.

Toch een goed weekend.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire