mercredi 22 octobre 2014


ECB  lekken of lonken

 

De ECB overweegt nu ook ook obligaties van bedrijven te kopen. Alleen ABSs zullen niet genoeg opbrengen om dat doel van 1000 miljard euro extra geld bijdrukken te bereiken. Elf van de Eurozone banken zakken voor de stress tests.

De ECB lekt en ontkent. Of wordt er  een proefballonetje opgelaten  op om te zien hoe de kapitaalmarkt reageert. Of probeert hij de markt alleen al met woorden te beinvloeden. Alleen Draghi weet het, hopelijk.

Dat het invloed heeft is duidelijk zoals u kunt lezen in wat ik gisteravond schreef. Duidelijk wie zit te smachten naar dat vers gedrukte geld.

Het lijkt wel of Draghi poker speelt. In Jackson Hole kondigde hij QE aan maar deed vervolgens niets. De gevolgen voor de euro waren echter direct zichtbaar, hij daalde van 1,40 dollar naar 1,27 dollar. Een daling die Frankrijk en Italië concurrender zou maken. Draghi zei van die daling dat het een correctie was voor de overgewaardeerde euro, een normale aanpassing die dus geen verband had met zijn woorden in Jackson Hole. Hij begon vervolgens nog niet met die QE. Nu vrij onverwachts dus wel, eerst van Franse banken, nu ook van Spaanse.

 

De QE dient alleen om het gevaar van deflatie te bezweren en de inflatie aan te jagen en op die gewenste 2% te brengen. Maar na enorme jarenlange (sinds 2008) geldinjecties (3,5 trillioen dollar) door de FED is de inflatie in de VS nog steeds onder de 2% en durft men de rente niet te verhogen uit angst dat die inflatie verder gaat dalen. In het VK hetzelfde.

Het rentewapen en de QE zijn  dus medicijnen die de kwaal niet verholpen hebben maar wel venijnige bijwerkingen hebben.

Zij treffen de spaarders die nauwelijk of geen rente ontvangen. Zij bestraffen banken die hun overtollig geld bij de ECB willen stallen maar daarvoor nu rente aan die ECB moeten betalen. Zij bestraffen het bedrijfsleven dat voor hun banktegoeden ook rente aan de banken zal moeten gaan betalen, zoals in de VS in sommige gevallen al gebeurt. Logisch gezien zouden ook spaarders om die reden in plaats van rente te ontvangen rente moeten gaan betalen.

Zij scheppen een enorme kapitaalglut die ergens heen moet en veelal in de aandelenmarkten terecht komt die daardoor niet meer de economische waarde van bedrijven maar een bubbelwaarde kunnen gaan weergeven. Door de te lage rente wordt lenen goedkoop en raken bedrijven en particulieren indien er ooit een renteverhoging (waarbij door sommige analisten wordt betwijfeld of die inderaad ooit zal komen) zou komen in de problemen. De koopkracht van de burgers wordt erdoor uitgehold want door de koersval worden alle geïmporteerde goederen flink duurder. Het enige en zoals uit de historie blijkt tijdelijke voordeel is een goedkopere export.

Een ander gevaar is de waarde van de assets, de bezittingen die opgekocht worden en dus als tegenwaarde van het vers gedrukte geld dienst doen. Als voorbeeld een huis dat als asset, onderpand, voor een hypotheek dient. Als het huis in waarde daalt, zoals nu het geval is geweest, dan zit de koper onder water en met de strop en de problemen. Datzelfde kan voor de ECB gelden als assets in die ABS gekocht overgewaardeerd zijn of door welke oorzaak dan ook aan waarde verliezen. De belastingbetaler draait er dan voor op want Nederland bijvoorbeeld is voor bijna 6% erin betrokken.

Krijgt de burger er extra koopkracht door? Integendeel, zijn geld is minder waard geworden. Schiet dus het bedrijfsleven er mee op? Neen, want we bevinden ons in een demandcrisis waar geldgebrek door de kopers de economie doet stagneren.

 

Draghi heeft zelf al herhaaldelijk gezegd dat zonder hervormingen in de lidstaten geldinjecties niet helpen. Geldinjecties in de banken zeker niet want banken zijn vrij er vervolgens mee te doen wat zij willen, niet wat de ECB wil. Zij hebben gewoon waardepapieren aan de ECB verkocht en willen met dat geld meer geld verdienen.  Voor hun liquiditeit is het een voordeel. That's it.

Draghi weet dat uiteraard. Daarom heeft hij de TLTROperations op touw gezet waarbij de voorwaarde was dat de banken zouden lenen aan bedrijven in de Eurozone. Die waren een mislukking. De banken waren niet bijster geïnteresseerd want het bedrijfsleven kon niet investeren wegens gebrek aan afzet en in leningen  om te overleven heeft de bank geen belangstelling, het risico is te groot.

Rentewapen, Targeted Long Term Refinancing Operations, Geldverruiming, zolang zij het koopkrachtprobleem niet oplossen houden ze alleen de giftige bijwerkingen.

Want dan heb ik nog niet de oplaaiende kritiek erop in de VS uitgewerkt, het versterkt de inequality, de ongelijkheid tussen rijk en arm. Men is van mening dat deze zo in de hand wordt gewerkt. Daar later meer over.

Kapitaal en economie zijn ver uit elkaar gedreven door de ingrepen van Centrale Banken.

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire