mercredi 8 octobre 2014


De twee gezichten van Griekenland

 

Griekenland wordt ons door eurostat en de Europese Commissie afgeschilderd als een soort wonderkind. In 2012 nog reddeloos verloren, nu in 2014 en eigenlijk al sinds de tweede helft 2013 als een phoenix uit de as herrezen. Er is een primair begrotingsoverschot van 0,8 % in plaats van de enorme begrotingstekorten de jaren ervoor. Fiscale stabiliteit dus. In 2014 nog betere vooruitzichten en de Troika berichtte positief,  zij het dat de nodige hervormingen wat naijlden. Inmiddels doet nu toch weer het gerucht de ronde dat de Troika en de Griekse vertegenwoordigers het toch nog niet eens zijn. Een storm in een glas water wordt gemeld.

Griekenland zelf wil  nu zo snel mogelijk op eigen benen staan, verdere steun van de eurozone of het IMF is niet meer nodig, zo zeggen ze. Weg van de bevoogding van IMF, Eurozone en ECB.

Nu is er bij een begroting een verschil tussen  primair en echt. Bij de primaire begroting wordt bijvoorbeelde de rentebetalingen over schulden niet meegerekend, de bankensteun aan Griekenland  wordt er niet in verrekend en zo zijn er nog een paar creatief boekhouden truks. De werkelijke begroting komt dan ook heel anders uit, namelijk met een tekort van 12,7%. Inderdaad iets minder dan de tekorten de vorige jaren maar toch wel iets anders dan 0,8 % in de plus. Noteer daarbij een staatsschuld van 175% van het bruto binnenlands product en het beeld wordt al somberder.

Ook als we de andere cijfers bekijken dan is er inderdaad een kleine verbetering vergeleken bij vorige jaren, maar toch wel nog zo negatief dat er geen reden tot juichen is.

Zo is er nog steeds een krimpende economie, -0,30% (maar daarvoor -1,10%), de inflatie is gedaald tot - 0,30 va daarvoor 0,70 en dat is weer niet positief maar een algemeen zuid Europees verschijnsel. De handelsbalans in 2013 gaf nog een groot negatief resultaat, 10,57 % van het BBP, 19.235 miljard euro.

Als we in aanmerking nemen dat Griekenland reeds twee bailouts heeft verkregen en dat  dit het is resultaat dan is er toch geen enkele reden tot optimisme. Als met die uitgebreide hulp niets meer is bereikt dan dit dan lijkt de vraag logisch of Griekenland nu op eigen benen kan staan en ook of dat in een later  stadium mogelijk is. De bailouts moeten tenslotte ooit worden terugbetaald al lijkt die periode te zijn verlengd tot vijftig jaar, een never never constructie.

Als klap op de vuurpijl: al beweert Griekenland zelf geen steun meer nodig te hebben zit er toch een gat van minimaal acht miljard euros in de begroting. Volgens de Troika is verdere steun dus toch nog nodig.

Wat ook in beschouwing moet worden genomen, door Sachman Gold is Griekenland via zeer creatief boekhouden de eurozone binnengeloodst en had het jarenlang een schaduwboekhouding die niet veel ophad met de realiteit.

 

Hieronder weer voor de liefhebbers een aantal grafieken.
 
 
             de bailouts in beeld
 
 
De Duitse FAZ berekende de echte begrotingspositie van Griekenland
en kwam uit op die 12,7%
 
 
 
de ontwikkeling van de Griekse staatsschuld sinds 2004
 

 
 het niet gedekte tekort tekort in 2014 in beeld
 
 
 Dat is het weer voor vandaag. Het is duidelijk dat de Griekse schuld onwerkbaar is. Het IMF is dan ook drifting bezig met beschouwingen over de herstructurering van onwerkbare staatsschulden. Herstructurerering is ongetwijfeld een euphemisme voor kwijtschelden. Volgende keer enkele kantekeningen daarbij.
 
 
 
 
 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire