lundi 27 octobre 2014




Groei van het BBP en 
vermindering van de uitstoot

In de presentatie van Barosso over het energie beleid tot 2030 was een grafiek verwerkt die mij aan het denken zette. De grafiek volgt hieronder.


 Loskoppeling van het Bruto Binnenlands Product van de uitstoot van greenhouse gassen


De blauwe lijn in de grafiek geeft aan het verloop in de uitstoot van  greenhouse gassen vanaf het jaar 1990 tot 2030, de donkerblauwe geeft de groei van het Bruto Binnenlands Product aan gedurende dezelfde periode. Althans dat zou blijken uit de beide assen van de grafiek.
De uitstoot zal in die tijd dus met 40% moeten afnemen, dat weten we,  het is het streven dat in 2030 bereikt moet worden  door Cap and Trade heffing en energiebesparende maatregelen.
Het BBP zal daarentegen tot 2030 met haast 100% toenemen.
Is dat een redelijke opstelling?

Laten we beginnen met het BBP. Uit mijn vorige artikel blijkt dat er in de ontwikkeling van het BBP een neerwaardse trend is. Er is dus nauwelijks of geen groei en de vooruitzichten voor de komende jaren zijn niet erg gunstig. De ontwikkelingen in het Middeen Oosten, waarvan de VS zeggen dat het een langdurige zaak zal worden, het voortslepende conflict tussen de VS en de EU enerzijds en Rusland anderzijds waar de dreiging van sancties en tegen sancties groeiremmend werkt, de groei van de wereldeconomie die door het IMF weer lager is ingeschat, de enorme staatsschuldenlast van de Eurozone, die officiëel 93% bedraagt,  een percentage dat eigenlijk plus minus 3% hoger is maar  door de virtuele toevoeging van uitgaven aan  innovatie en onderzoek (overigens twee aspecten die niet bepaald duidelijk zijn te bepalen) die nu  als inkomen bij dat BBP worden opgeteld,   een positief vertekend beeld geeft. Een schuld die  jaarlijks nog toeneemt met  het percentage begrotingstekort.  De fragiele positie van de bailout landen die nog lang niet uit hun dal zijn gegroeid, de investeringen in het bedrijfsleven lopen nog steeds terug, er is een lijst van redenen om je af te vragen hoe die groei zo hoog kan worden ingeschat.
Waar ook geen rekening mee wordt gehouden is dat de energiekosten altijd al een behoorlijk groot onderdeel van de totale productiekosten zijn. Per soort bedrijf zal dat variëren van aanzienlijk tot hoog. Een verhoging van de Cap and Trade tarieven, zoals gepland, zal deze kostenpost nog vergroten en van invloed zijn op de concurrentiepositie tegenover de landen buiten de EU.   Gezien de ervaring zou er een uitstroom van vooral energie intensieve bedrijven kunnen ontstaan naar landen met lagere energieprijzen met alle gevolgen daarvan voor de eventuele groei.

Dat brengt me op het tweede punt, de vermindering van de uitstoot met 40%.
Zoals men algemeen van mening is  wordt  er steeeds meer geinformatiseerd en gerobotiseerd. Zoals ik schreef over de nieuwe Spaanse autoindustrie die vrijwel optimaal geautomatiseerd is. Hoe meer automatisering, hoe meer energiegebruik en hogere energiekosten (en hoe minder personeel). Als je leest in sommige scenarios hoe vrijwel alle door mensen uitgevoerde taken geautomatiseerd of gerobotiseerd kunnen gaan worden (overigens zal dat wel geleidelijk gaan) zal dat de vraag naar energie nog veel sterker doen  toenemen. De uitstoot schijnt (behalve in Duitsland dan waar hij aanzienlijk is toegenomen door het intensievere gebruik van kolengestookte centrales om de kosten niet nog meer te laten oplopen) wat terug te lopen maar dat is te wijten aan de verminderde industriële productie niet aan een zuiniger stoken. Om Cap and Trade te gebruiken om de uitstoot te veminderen kan dat alleen maar door de productie te beperken door zulke hoge heffingen dat productie niet meer lonend is, hetgeen haaks staat op de gedachte groei van het BBP want besparen door innovatie (in robotisering) wordt gecompenseerd door het daardoor grotere gebruik van energie
Emissierechten  kopen scheelt niets in de uitstoot en kost de industrie alleen maar geld.

Natuurlijk zijn  er wellicht andere ontwikkelingen die mij onbekend zijn waardoor het wel mogelijk is door Cap and Trade, de heffingen op uitstoot die uitstoot te beperken en toch de productie zo op te voeren dat groei mogelijk is en wel een zo grote groei als in de grafiek voorgesteld.

Indien, maar dit ter zijde, inderdaad een zo grote robotisering en automatisering (waarbij dat laatste al in hoge mate plaats vindt) onze toekomst is zal een groot deel van de huidige arbeidsmarkt voor personen wegvallen. Dat zal gevolgen moeten hebben voor de heffingen op gerobotiseerde productie om de overheid in staat te stellen voor al die overbodigen inkomsten te kunnen veilig stellen. Want men kan natuurlijk al die overtolligen in overheidsdienst nemen waar ze geen geld opleverende (hoewel wellicht uiterst nuttige) arbeid verrichten.Dat zal ook weer zwaar wegen op de concurrentiemarkt met andere landen. Daar zal de EU zich op moeten voorbereiden.
.




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire