lundi 3 novembre 2014

                      Merkel, Cameron  en de Migratie

 
Merkel is van mening dat de vrijheid van vestiging van personen in de Europese Unie een fundamenteel recht is waaraan niet getornd kan worden. Voor het eerst laat ze doorschemeren dat naar haar mening daardoor het Vereningd Koninkrijk de EU zou kunnen of moeten verlaten.

Groot Brittannië wil strengere regels voor migratie. Het VK is een fel begeerde vestigingsplaats voor migranten door zijn goede sociale wetgeving en daardoor is een te grote instroom ontstaan vinden de Britten.

Het vrije verkeer van personen binnen de EU  is echter gegarandeerd in het verdrag van Lissabon en verder uitgewerkt in Europese Unie wetgeving. Dat verdrag zou moeten worden aangepast en dat lijkt een onhaalbare zaak. Unanimiteit is vereist en andere lidstaten hebben al verklaard er niet aan mee te willen werken. Er kan dus een uiterst explosieve situatie ontstaan.

Het VK wil een beperking van die regelgeving.  Een ervan is dat er voor het VK een beperking komt in de duur van sociale uitkeringen aan migranten. De Europese Unie dreigt met een proces bij het Europees Hof indien het VK doorzet met de beoogde beperkingen.

Het VK voelt zich overspoeld door migranten uit de Europese Unie die zich in het VK willen vestigen op grond van de uitstekende Britse sociale wetgeving.

Britse arbeiders zijn van mening dat hun plaats wordt ingenomen door migranten die vaak mindere eisen stellen. Aan de andere zijde zijn er ook stemmen die de immigratie een voordeel voor het VK achten en beweren dat de migranten dat werk op zich nemen dat Britse arbeiders niet willen en een waardevolle bijdrage aan de Britse economie leveren. Zowel het een als het andere is waar, maar wat weegt het zwaarst.

Wat ik vaak hoor is dat er veel bezwaar bestaat tegen migranten en immigranten die het VK binnenkomen om van de goede sociale wetgeving te profiteren. In hoeverre dat gekwantificeerd kan worden is vaag. Wel zijn er cijfers over de toename van de migratie op zich.

In de periode maart 2013 tot maart 2014 zijn er 243.000 permanente migranten het VK binnengekomen, veel meer dan in het jaar daarvoor toen er 175.000 binnenkwamen. waaronder dit jaar 28.000 Roemenen en Bulgaren tegen 12.000 in het jaar daarvoor. Het VK vreest een nog grotere toevloed nu de economie in het VK sneller groeit dan in de rest van de EU.

Niet alleen sociaal maar ook politiek gezien is de migratie en immigratie een explosief  probleem.

De UKIP is fel gekant tegen (im)migratie en tegen de Europese Unie. Hij  heeft een dusdanig grote en groeiende aanhang dat hij een gevaar vormt voor de Tories en ook voor Labour. Ook Labour is trouwens van mening dat de (im)migratie te ver is doorgeschoten. Cameron moet in zijn houding tegenover de Europese Unie daar danig rekening mee houden.

Daar komt bij dat de waardering van de Britten voor de Europese Unie een dieptepunt heeft bereikt waartoe de voor 1 december extra te betalen 2.1 miljard euro een flinke bijdrage heeft geleverd. De Britten voelen zich door de Europese Unie benadeeld en gekleineerd. Veel van de Europese Unie wetgeving vinden de Britten nadelig voor hun economie. In 2017, als tenminste de Tories dan nog aan de macht zijn, komt er een referendum over het VK en de EU heeft Cameron beloofd. Misschien komt dat referendum te laat en heeft de realiteit het al achterhaald.

Tenzij er alsnog een compromis wordt bereikt kan het social benefit conflict niet anders dan op een confrontatie uitlopen. Dan wordt het òf  buigen òf barsten voor de EU of voor het VK.

Dan wordt het vraagstuk of de Europese Unie zoveel voordeel biedt voor het UK interessant. Want de macht van de EU ligt in het handelsvlak. Leden van de EU profiteren van de Common Market die wij nog kennen als de Europese Economische Gemeenschap. Wie uit de EU treedt zal waarschijnlijk dat lidmaatschap kwijtraken. In het verdrag van Lissabon staat dat er met een uittredende lidstaat onderhandelingen zullen worden gevoerd over de voorwaarden waaronder. Dat wil zeggen dat het VK dan ook over dat lidmaatschap zou moeten onderhandelen en aan alle voorwaarden die de EU stelt om dat lidmaatschap te behouden zou moeten voldoen.

Kan Groot Brittannië het zonder dat lidmaatschap doen en vertrouwen op de World Trade Organisation die toeziet op eerlijke handelvoering.

Volgende keer een poging tot op een rijtje zetten van voor en tegens, hoewel dat altijd speculatief blijft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire