dimanche 16 novembre 2014



Brisbane Top en het Derde Kwartaal

 

De laatste weken zijn vol bekendmakingen van resultaten, afspraken, overeenkomsten en goede voornemens. De G20 top blonk bij de laatste uit door 1000 nieuwe of nog niet afgehandelde afspraken te maken die de wereldeconomie met 2,1% extra omhoog zou moeten stuwen. Voor de Eurozone werd de groei (echt of nominaal?) bekendgemaakt over het derde kwartaal, een schamele groei van 0,2%, niet genoeg om enig resultaat te weeg te brengen.

 


                    paars tweede kwartaal, rood derde kwartaal


Sommige lidstaten groeiden een beetje, andere krompen een beetje, zoals uit bovenstaand tabel op te maken valt en van sommige is de groei nog niet bekend. Ondanks die nakomers is toch de eurozone brede groei vermeld.Oud-bailout landen als Spanje en Ierland  en een nog onder curatele staand land, Griekenland vertoonden de grootste groei. Bij groei is natuurlijk belangrijk vanuit welke positie je groeit, bij Griekenland bijvoorbeeld in een economie die de afgelopen decennia 25% gekrompen is. Dat valt eerder onder de noemer van inhalen dan van groei.

Hoe groot de verschillen tussen de landen zijn blijkt ook uit de werkloosheid cijfers  (al eerder gepubliceerd) en de hieronder staande grootte Bruto Binnenlands Product Per Persoon. Samen met de groei tabel geeft dat een redelijk beeld van de grote verschillen tussen de landen..

                                Bruto Binnenlands Product Per Persoon

De Eurozone zal beter moeten gaan presteren, want nu vertraagt, zoals ook op de top werd gezegd,de Eurozone (of voor hen Europa) de wereldgroei die ook op een laag pitje staat maar waarin de Eurozone toch in de achterhoede zit, terwijl andere grote economische blokken zoals de VS en het VK een stevige  groei tonen. Het is allemaal al wel keer op keer gezegd, maar het blijft terugkomen, de Eurozone moet iets doen. Het waarom en het wat en hoe.

 

Op de G20 top in Brisbane was de Oekraine een heet punt. Putin kreeg het van alle kanten  zwaar te verduren en het wapen van nog meer sancties hing in de lucht. Of dat nu wat uithaalt is de vraag, er wordt al weer openlijk gesproken over het oosten en het westen alsof de koude oorlog nooit is weggeweest en Cameron met name sprak op de top harde woorden tegen Putin. Men kan zich ook afvragen of daardoor beide partijen niet verder de voeten in het zand zetten en gaan trekken. Het is een feit dat in de Oekraine een burgeroorlog woedt waarbij de Russisch georiënteerden in oost Oekraine materiëel en misschien met adviezen, of zelfs nog meer, gesteund worden door Rusland en de voor het westen officiële regering financiëel gesteund wordt door dat westen. Op die manier kan het escaleren en uitgroeien tot een groter gewapend conflict. Rusland voert nu kennelijk vrijwel overal ter wereld vluchten uit, misschien om te laten zien waar ze toe in staat zijn misschien ook om inlichtingen te verzamelen. Het is een wespennest geworden omdat Rusland kennelijk van mening is dat de EU met succes geprobeerd heeft de Oekraine uit de Russische invloedsfeer los te trekken. Rusland kon zich nooit veroorloven zijn marine basis in Sebastopol over te dragen aan een westers georiënteerd Oekraine.  Daarmee is het begonnen. De ellende is dat van het één het ander komt. In de tweede wereldoorlog met Sudetenduitsers, Duitssprekend Oostenrijk en tenslotte Polen waardoor de vlam in de pan sloeg.
Dat bezien behoort ook tot de Europese unie overpeinzingen.

Voor de top, maar natuurlijk bedoeld voor de top, was er al door Obama een accoord gesloten met China over de uitstoot van broeikas gassen, met veel fanfare bekendgemaakt maar in kleine lettertjes vermeldend dat  de USA daar meteen mee zou beginnen (en al begonnen was) terwijl China pas in 2030 met de beperking van de uitstoot van greenhouse gases zou beginnen. Het werd in Brisbane bij het onderwerp klimaat wel ingebracht als opwarmertje voor de grote klimaat conferentie in 2015, waar spijkers met koppen geslagen zouden moeten worden.

 

Zoals ik al opmerkte, de Eurozone moet iets doen, alleen wat en hoe. Morgen daar iets over uit verschillende invalshoeken van die van  het VK tot de VS.

.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire