jeudi 11 décembre 2014


 
van links en rechts
 
 
Er zijn van die dagen die niet deugen. Vandaag is zo'n dag. Ik had mijn blog haast af, nog een paar regels en ik moet op een verkeerde toets gebonkt hebben en alles was weg. Op geen enkele manier terug te vinden. Dus maar opnieuw beginnen en regelmatig saven..

Nu is het nieuws nu ook niet om in vreugde uit te barsten.

We lijden aan disinflatie. Dat komt omdat we hartstikke goedkope spullen importeren uit China en omstreken en die zijn zo goedkoop dat onze fabrieken daar op geen enkele wijze tegen kunnen concurreren want onze uurlonen, zijn hoog, onze sociale wetgeving uitgebreid en onze energie duur. Kijk eens naar die zonnepanelen, eens hadden we flink wat fabrieken die ze in elkaar zetten. Maar tegen die goedkope panelen uit China viel niet op te boksen. Goed voor de consument maar niet voor de economie. Omdat het niet zo goed gaat met de economie wil de overheid steeds meer geld van ons hebben en gaan belastingen en heffingen omhoog. Dus blijft er minder geld over om inkopen te doen. Dat is niet goed voor de middenstand en kost arbeidsplaatsen en dus moet de overheid meer werklozen betalen. Gelukkig is de olie gehalveerd in prijs op de wereldmarkt dus is het geodkoper tanken en scheelt dat ook een hoop voor het bedrijfsleven. De benzine is nu helemaal  zowat belasting en accijns en een heel klein beetje olieprijs. Iedereen blij, behalve de ECB want door die lage olieprijs is de disinflatie nog erger geworden. De ECB waakt over de prijsstabiliteit van de euro. Nu is die gezakt van 1.40 dollar naar 1.22 dollar dus is internationaal niet zo stabiel. Dat komt zeggen sommige analisten omdat Draghi de rente zo laag heeft gezet dat hij bijna nul is. Dat is slecht voor de kleine spaarder want die ziet zijn spaarcentjes steeds minder waar worden maar goed voor de beurs want elke keer als Draghi weer zwaait met het QE wapen in de hand schieten de koersen omhoog. Goed voor het kapitaal dus.

Het vreemde is dat het allemaal niets helpt, de renteverlagingen hebben de inflatie niet verhoogd, integendeel, de spotgoedkope leningen aan de banken (LTRO's) hebben ook niet het doel bereikt, de nieuwe versie, TLTRO's omdat ze alleen voor het bedrijfsleven mogen worden gebruikt zijn allereerst geen succes, de eerste tranche vond slechts voor zo'n 80 miljard euros gegadigde banken , de tweede vandaag scoorde 138 miljard euro. Beide onder de maat want Draghi wil de balans van de ECB ophogen van 2000 miljard naar 3000 miljard euro en moet dus voor 1000 miljard onderbrengen bij de banken. Zelfs met de aankoop van ABSsen gaat dat niet lukken en dan blijft alleen maar het opkopen van staatsobligaties en misschien bedrijfsobligaties over. Waar gaan, als alles volgens plan verloopt, die 1000 miljard die in de banken terecht gaan komen naar toe? Er is in het bedrijfsleven zelfs kennelijk geen behoefte aan meer dan 138 miljard gezien de uitkomsten van de TLTROs. of de ricicos zijn te hoog. Want de banken kunnen die 1000 miljard  niet parkeren bij de ECB want dat kost hen geld. En het moet toch ergens heen want banken moeten geld verdienen. Het is zelfs niet zeker dat zij graag hun waardepapieren, die rente opbrengen, aan de ECB willen verkopen voor geld dat in de eurozone niet nodig is en dat ze dus ergens anders zullen moeten onderbrengen en dat wordt voor een deel de effectenbeurs want daar staat men al te glunderen bij het vooruitzicht. Maar de koopkracht van de burgers neemt er niet door toe. En laat dat nu juist nodig zijn om de economie te stimuleren. Maar macroeconomisch zal het wel kloppen.

Daar komt dan ook ineens Griekenland weer als probleem. De afgelopen maanden werd het nog afgeschilderd als het wonderkind van de eurozone. Een primair begrotingsoverschot en groei! Dat ging de goede kant op.

Maar ja, de realiteit is keihard en Griekenland zit met een gigantische schuld, niet alleen de 240 miljard euros die ze van het ESM als liquiditeitssteun hebben geleend maar nog heel wat andere, tot een totaal van meer dan 175% van hun BBP. Die schuld is vooramelijk ondergebracht in de EU want de private crediteuren hebben een groot deel moeten kwijtschelden bij de haircut.

Griekenland ziet natuurlijk in dat ze met die schuld nooit meer echt op de been komen en wil ervan af. De leider van de als een speer groot geworden oppositiepartij de Syriza Partij, Alexis Tsipras, heeft lak aan Brussel. En met de vervroegde presidentsverkiezingen die zouden kunnen uitlopen op algemene verkiezingen heeft hij een flinke kans om grootste partij en dus regeringspartij te worden. Een nachtmerrie scenario niet alleen voor de Griekse traditionele partijen  maar ook voor de eurozone. Want hij wil van die schuld af, kwijtschelden. Hij is ook anti eurozone.

Nu ben ik soms wat achterdochtig. Het is niet geheel uitgesloten dat het Griekse establishment nu een aantal concessies van de eurozone denkt te verkrijgen om met dat succes te voorkomen dat Tsipras de macht zou krijgen en hem met die eurozone concessies de wind uit de zeilen te nemen.

Maar één ding is zeker of Griekenland nu uit de eurozone zou stappen (zoals Tsipras gesuggereerd heeft) of erin blijft, er zal een regeling over de schuldenberg moeten komen. Dat is in feite ook beter voor de andere eurolanden want dan worden hun garanties omgezet in te betalen geld terwijl het nu nog als garantie verborgen kan blijven. Dan weten ze hoe ze er zelf voor staan.

Economisch geloof ik zeker dat Griekenland met minder schulden en een eigen munt veel beter uit te voeten zou komen dan binnen de eurozone. Maar de eurozone historie tot nu toe wijst erop dat dat hoe dan ook voorkomen moet worden hetgeen impliceert dat andere lidstaten altijd hoe dan ook bereid tot geldelijke steun moeten zijn. Cynici zouden zeggen een fiscale unie via de achterdeur.

Spannende tijden liggen voor ons, niet van top naar top maar van potentiële afgrond naar afgrond

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire