vendredi 26 décembre 2014

onverdraagzaamheid

Vorige keer had ik het over het "aanzetten tot...." dat in ons Nederland strafbaar is. Het verst in dit geval van  niet indoctrinatie maar keihard verbod is dat aanzetten tot intolerantie, wat intolerantie dan ook moge voorstellen, dat zit nog in de pen van de jurisprudentie. Dat wil dus zeggen dat het een vergrijp is waar nog inhoud aan moet worden gegeven en men moet wel aannemen dat dat dezelfde criteria zullen zijn die men bij het aanzetten tot discriminatie vermeldt want intolerantie is passieve discriminatie, de houding of gedachtegang die tot discriminatie of een andere delict kan leiden. Het in de kiem reeds smoren ervan.

Het eigenaardige van dit aanzetten is dat het zich vreemd verhoudt tot andere misdrijven. Hoe vaak lezen we niet dat de politie tegen wil en dank niet kan ingrijpen bij een dreigend misdrijf omdat het  nog niet gepleegd is. Al vindt men bij suspecte lieden papieren die er geen doekje om winden dat men willens is een delict te plegen. Bij intolerantie is dat dus anders. Daar is dat gevoel, want het is een gevoel, nog niet omgezet in een daad, want in dat geval spreekt men niet van aanzetten tot maar plegen van. Het is dus een voorbeeld van wat in zijn boek 1984 door Eric Blair "thougthcrime" werd genoemd. Alleen al het denken aan of over, het van mening zijn dat het niet fout zou zijn om iets te doen, in dit geval een daad van intolerantie is strafbaar.

Als men van mening is zo'n gevoel of mening strafbaar te moeten stellen  dan moet het toch bar slecht gesteld zijn met de tolerantie in Nederland. Want in een tolerante samenleving behoeft men toch niet te vrezen voor het tegenovergestelde. Dat roept dus de vraag op of men in Nederland wel zo tolerant is. Of zijn er groeperingen of personen in Nederland die met hinderlijk aandringen, lastig vallen  of zelfs geweld hun mening willen opleggen aan anderen of zelfs iedereen? Die het alleenrecht van het gelijk voor zich opeisen en een ieder die een andere opvatting heeft het recht erop willen ontzeggen? Want in dat geval kan men met recht spreken van een intolerante samenleving waarin die intolerantie zelfs  in daden wordt omgezet en dus discriminatie oplevert. En men kan zich ook afvragen waarom dat criterium "zijn mening willen opdringen of opleggen aan anderen" niet in dat lijstje van aanzetten voorkomt.

Maar misschien is het beter er maar niet verder over na te denken.

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire