vendredi 12 décembre 2014

  Gratis geld voor de banken is 
geen gratis geld voor de koopkracht



Juncker, president van de Eropese Commissie, ligt onder vuur over zijn tijd als Luxemburg's minister van financiën, toen dat piepkleine landje een groot aantal multinationals aantrok om dat land als gunstigste basis voor belastingovereenkomsten te kiezen. Nu moet hij dat (overigens vokomen legale) euvel bestrijden  in de Europese Unie. Cynici zeggen dat hij daardoor de juiste man is, hij kent het klappen van de zweep. Zelf verklaart hij er niets direct mee te maken hebben gehad. Helaas heeft hij in het verleden wel eens een uitspraak gedaan over liegen als het politiek noodzakelijk is.
Ach, als dat het enige was.
Inderdaad is de uitgifte van de TLTRO tweede tranche geen succes geworden, des te erger omdat juist in deze periode de vorige golf LTRO's ten bedrage van 272 miljard euro weer afgelost en dus terugbetaald moeten gaan worden aan de ECB.  129 miljard euro was de opbrengst van deze tweede tranche terwijl door de ECB 317 miljard beschikbaar was gesteld. Netto dus geen vergroting van de ECB balans. 
gratis geld uit de gratie


Dat laat uitsluitend nog de echte grote klap, het opkopen van staatsobligaties de echte onvervalste bazooka als optie over. De vraag is of de noordelijke landen onder Duitslands Weidmann daar mee zullen instemmen. Zij kunnen weggestemd worden bij de ECB maar als Weidmann en het Duitse Verfassungsgericht daar niet toe te bewegen zijn ontstaat een make or break situatie. Want zonder de bijdrage van Duitsland is er geen financiëel draagvlak. En hoe staan de oostelijke landen er tegenover? Ook de kleinste lidstaat heeft in de ECB evenveel stemrecht als de gigant Duitsland. In het ergste geval staat het voortbestaan van de eurozone op het spel. Zijn de haviken en duiven bereid dat risico te nemen.
Bovendien is de kans dat al dat geld in de eurozone economie terecht zal komen nihil. Meer dan 129 miljard viel nu al niet weg te zetten. Daar komt nogbij het gratis geld van Juncker via het hefboom gevulde nieuwe investeringsfonds waar geen  bank of individuele lidstaat voor aansprakelijk is, gevuld met privé kapitaal dat dus veel aantrekkelijker is. Waar het geld dan heengaat? Zeker naar de aandelenbeurs. Daarnaast investeren in de nieuwe markten? Hoe profiteert de eurozone economie van het verschaffen van leningen door de eurozone banken aan de goedkope concurrenten? Die kunnen dan des te meer en goedkoper produceren, naar ons exporteren en de prijzen nog verder drukken waardoor bij ons de inflatie nog verder afneemt en de ECB nog harder kermt. We  leven in een globale markt.
En zie eens hoe Japan kermt bij die enorme QE van de Japanse Centrale Bank en hoe daar de schulden oplopen. De Yen zakt en de Japanse aandelenbeurs stijgt.  Waar gaat het geld (op te brengen door de belastingbetaler) naar toe? Niet naar die belastingbetaler.
Voor de wereldeconomie zal het wel goed zijn maar voor de eigen economie?
Dan eindig ik met een opmerking van enige weken geleden, de minimum lonen in de eurozone/EU die zover uiteenliepen van 200 tot 1500 euro per maand dat een gezamenlijk eurzozone minimumloon de economie in de zone zou doen ineenstorten. Vandaag hieronder een tabel van de koopkracht in de EU landen. Die tonen exact herzelfde aan.  De verschillen zijn onoverbrugbaar.


.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire