mardi 16 décembre 2014


Dubbel op  voor de EU
 
 
Enige tijd geleden heb ik een artikel geschreven over de dubbele energie voorziening en dus dubbele kosten en de nadelen van een intermitterend wind/zon en de CO2 uitstoot van biomassa door boskap en  herplanting. Ik heb daar nog wel het een en ander over gehoord waarbij de grote meerderheid  duidelijk van mening was dat ik er geen draad verstand van had (en zij dus wel, impliciet). Op die manier worden onwelvallige publicaties bemoeilijkt want er volgt ongewenste publiciteit en een zinnige discussie is zo onmogelijk. Ik heb daarna op mijn blog de biomassa uitstoot nogeens uiteengezet.

Gisteren kreeg ik steun voor mijn stelling van de dubbele kosten. De multinational EDF komt in Groot Brittannië  in aanmerking voor een subsidie van 3.3 miljard euro, door de eindgebruikers te betalen in de electriciteitsrekening, om te verzekeren dat in de toekomst nucleaire, kolen en gascentrales de energietekorten  van de alternatieve opwekkers op te kunnen vangen.

EDF heeft acht nucleaire en twee kolencentrales geprekwalificeerd voor de  zgn "capacity market" (het opvangen van hiaten in de energievoorziening van wind en zonne energie) die moet garanderen dat de Britse lampen blijven branden. Ook SSE en E.ON staan in de wacht voor mogelijke subsidies voor hun kolencentrales bij de veiling van energie die vandaag begint.

Het is weer een project dat  dat de rekening van de eindgebruikers verhoogt. Het plan was, volgens de Guardian, oorsponkelijk bedoeld voor de bouw van nieuwe gascentrales maar is nu uitgebreid tot andere systemen.

Er zullen ook contracten worden aangeboden voor de bouw van nieuwe gascentrales met een looptijd van 15 jaren maar voor slechts drie jaren voor bestaande centrales.

Er is kritiek op de gang van zaken. Het World Wild Fund VK, de milieugroep die de schattingen van de kosten verschafte is van mening dat nu de meest vervuilende, smerigste centrales miljarden ponden door de gebruikers te betalen ontvangen. Er zou veel meer aan "demand response" worden gedaan, beïnvloeding van het electriciteteits gebruik consumentengedrag door prijsaanpassingen (dus verplicht minder electriciteit gebruiken).

Groot Brittannië dekt zich dus is om bij uitvallen of tekortschieten van de alternatieve energiecentrales de oude betrouwbare centrales in bedrijf te laten blijven om naast het onzekere deel deel dat zij toch blijven leveren altijd paraat te staan om bij te springen. Ja, zelfs nieuwe orthdoxe centrales zullen worden bijgebouwd om dat te garanderen. De overheid is bereid de dubbele kosten te accepteren.

Zoals ik berichtte over E.on is Duitsland nog niet zover. Eon heeft duidelijk gemaakt dat zij daar niets voor voelen,  maar er is nog geen alternatief gevonden. En hetzelfde probleem zal zich oveer de gehele Europese Unie doen voelen.

Eén ding staat vast. De eindgebruiker betaalt.

 

De QE in Japan eist weer alle aandacht. Morgen wat de wetenschap erover denkt te weten.

.

 

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire