lundi 8 décembre 2014




 Nog geen reden tot optimisme


De nieuwe week brengt nog geen goed nieuws, integendeel.
De euro is weer gedaald ten opzichte van de dollar

en staat nu op het laagst niveau sinds 2009,  in enkele maanden gezakt van 1.40 dollar naar nu 1.22. Volgens velen is de bodem nog nietbereikt. Wordt deze constante daling nu veroorzaakt door de dalende vooruitzichten voor de eurozone waar de groei niet alleen hapert maar afneemt of is het de verwachting dat de ECB eindelijk zal overgaan tot massieve QE. De Oostenrijker Nowotny, een  van de zes governors vindt dat de tijd daar rijp voor is. Hij waarschuwde voor een grote verzwakking van de economie in de eurozone met lagere groei en lagere inflatie. Maar voor zover ik kan nagaan is er een drie/drie verhouding onder de ECB governors zelfs over alleen maar  het al dan niet vervangen van "expected" van QE door  "intended" of te wel verwachting vervangen door van plan zijn. Weidmann is nog steeds van mening dat QE de lidstaten ervan kan weerhouden de noodzakelijke hervormingen door te voeren.


Ook de laatste gegevens van de OECD laten een verzwakking van de economie vooral in Duitsland en Frankrijk zien.
Er zijn nog andere wolken aan de horizon. De steeds sterker wordende dollar kan een gevaar gaan opleveren vooral voor bedrijven in de opkomende markten die dollarleningen tegen een redelijk tarief hebben afgesloten toen de dollar nog relatief zwak was en nu met hogere rentes en aflossingen geconfronteerd worden. De dollar is immers de dominante valuta en veel bedrijven hebben leningen in dollars uitgeschreven. Loopt de koers van de dollar nog verder op dan kan dat voor die bedrijven kritiek worden.

In het verre oosten is het ook geen wolkenloze hemel. De Japanse recessie grijpt dieper in dan was verwacht gezien de resultaten in het derde kwartaal, op jaarbasis een krimp van 1.9%  en de verwachtingen voor de komende maanden zijn niet positief. Even vermelden:  ondanks de QE die wel de Japanse beurs omhoog stuwt.
China toont een verminderde groei in de export en een teruglopen van de invoer hetgeen voor de EU uitvoer hinderlijk kan zijn.
Tenslotte liep de olieprijs ook weer verder  terug en noteert nu minder dan 67 dollar per barrel, Brent Crude. Goed voor de economie slecht voor de olie giganten.
Gisteren meldde ik al de hindernissen voor een QE door de ECB.  Het omhoog brengen van de balans naar 3000 miljard euro is geen gemakkelik te verwezenlijk plan. Men wacht af wat de tweede ronde van TLTRO's zal opbrengen. De verwachtingen van de analisten schommelen tussen de 90 en 250 miljard euro. Minimaal 180 miljard is nodig want er vinden ook veel terugbetalingen uit van de LTRO's van drie jaar geleden.
De ECB is van mening dat als de aankoop van government bonds verdeeld wordt onder de lidstaten volgens hun BBP er geen sprake kan zijn van directe steun aan lidstaten zoals verboden in het verdrag van Lissabon. Hoe het Europees Hof en, misschien wel belangrijker, het Duitse Verfassungshof daarover denkt moet nog blijken.
Dat alles nog afgezien van het feit of überhaupt QE zin heeft.
Begin nieuwe jaar zal de knoop worden doorgehakt is de algemene verwachting.

Nu nog een plaatje van de volgorde van financiële belangrijkheid van de EU landen. Goed te zien dat Nederland, al is het een  klein landje, een hoge plaats inneemt. Met dank aan die Welt.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire