dimanche 21 décembre 2014


De Donkere Dagen voor Kerstmis
 
ook voor de Europese Unie
 

In Beursgenoten vanochtend was het goed te horen. De geldverruiming, quantitative easing komt in de eurozone omdat het nu eenmaal het Amerikaanse model is en het  goed is voor de beurs. Ik vraag me soms in een achterdochtige stemming wel eens af of het nu de Centrale Banken zijn die de QE willen of dat ze min of meer door de beurs ertoe worden aangezet. Kip of ei. Want dat de beurzen ervan profiteren wordt nu wel algemeen erkend. En dat consumenten wel delaatste zijn om ervan te profiteren lijkt ook zeker, ze zijn de laatste in de keten. Zo ook met de olieprijzen: goed voor de consument, maar dat is disinflatie en dus mag het niet. Het gaat immers niet om de mensen maar om het systeem.

Het gaat slecht met de democratie in de Europese Unie. Renzo kan met decreten gaan regeren om onwillige partners te kunnen passeren, en het Rutte kabinet blijkt bereid per maatregel van bestuur onwillige eerste kamerleden de facto hun stemrecht te ontnemen. Kamerleden, eerste of tweede kamer behoren zich aan de partijlijn te houden. Stemvee of MvBestuur. Wat is het verschil met een decreet? Het klinkt beter. Het gaat niet alleen slecht met de democratie maar ook met de onderlinge solidariteit. Raar woord solidariteit. Het riekt er in EU verband er meer op dat de ene partij de zin van de andere doet. Doet hij dat niet dan is dat een gebrek aan solidariteit. Zo is het duidelijk dat de noordelijke lidstaten absoluut geen baat bij die QE zouden hebben. Goedkoop geld leidt ook daar alleen maar tot meer lenen op grond van de lage rente die de lening betaalbaar maakt zonder acht te slaan op een onvermijdelijk komende renteverhoging in 2015. De USA en het VK kunnen niet blijvend de noodzaak ervan voor hun economieën negeren. Maar de ECB, gedomineerd door het zuiden zal de QE doordrijven. De zuidelijke landen denken er meer geld door vrij te krijgen maar dat kan toch niet zonder hun schulden nog verder te laten oplopen. Dat wil het noorden nu juist niet toestaan want dat weet waar de backstop tenslotte terecht komt. En het noorden vreest dat de noodzaak tot hervorming zodra er meer geld ter beschikking komt als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. Want net als bij de de solidariteit is er  gebrek aan vertrouwen.

Wat houdt de eurozone en de EU eigenlijk samen? Wat zou voor het VK de reden zijn om er in te blijven? Zeker niet wederzijdse solidariteit. Want als het VK probeert de voor hen niet meer te beheersen immigratie te heronderhandelen wordt daar onmiddellijk de banvloek opgelegd. Want dat zou niet in het belang van de oostelijke lidstaten zijn. Solidariteit wordt geëist. Wat houdt de EU dan intact?

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire