mercredi 21 janvier 2015



monetary union, fiscal union, banking union, DEBT UNION


Wie het vraaggesprek met de econoom van Lyzera, Millios, vanmiddag op rtl7 heeft aangehoord zal zich toch afvragen hoe het zo ver heeft kunnen komen. We weten dat 30% van de Grieken armoede heeft, dat 26% werkloos is en meer dan 50% van de jongeren zonder werk zit en waarschijnlijk nooit werk zal vinden. We weten dat de Griekse staatsschuld onbeheersbaar is en zo hoog dat de Grieken er zelf nooit van af kunnen komen. We weten het al jaren en toch gaat het door. Wij kunnen er niet van af en de Grieken willen er niet van af.

Daarom ook klinkt wat Millios en Lyzera wil zo prachtig. De humanitaire ellende verzachten. Voor iedereen de eerste levensbehoeften gratis. De minimum lonen omhoog anders gaat de negatieve spiraal door.
 niet meer bezuinigen, arbeidsbescherming voor jongeren en ouderen. Inderdaad de menselijke aanpak.
De kosten zullen 11 miljard euro zijn. Dat kan gefinancierd zonder meer schulden te maken. Invorderen achterstallige belastingen, 30% betalen zodat er geld binnenkomt. Een einde aan de belastingontduiking. Ook aan smokkel en corruptie. Dat levert voldoende geld op voor het programma.
Een kwijtschelding van de schulden van meer dan 50% en terugbetalen van de rest koppelen aan groei. Of een andere oplossing. De ECB moet geld verschaffen gedurende tientallen jaren zonder kwijtschelding. Dat geeft Griekenland en andere landen de tijd om te groeien en de schuld aan de ECB terug te betalen. Dus geen geldtransfers van het ene land naar het andere. Dan voelt de Nederlandse belastingbetaler het niet.
Geen Grexit volgens Millios!
Het is niet gunstig voor de Grieken ze zouden moeten devalueren en de koopkracht zou nog verder inzakken.
Geen enkel land kan uit de euro, dan werd het een vaste wisselkoers groep en dat zou leiden tot chaos. Andere landen zouden ook kunnen uitstappen en dat zou het einde van de eurozone zijn.

Wat de Grexit betreft heeft Millios gelijk. De eurozone zal veel moeten toegeven aan Griekenland om te voorkomen dat ze er uitstappen. Dat weet Lyzera ook. De eurozone hangt van schuld aan de ene kant en garanties aan de andere in elkaar gekleefd. Haal een stukje er tussen uit en de zaak stort in. Dat is Griekenlands aas.
De financiering van het programma is een lust voor gelovigen.
Belastingontduiking afgelopen, corruptie afgelopen, smokkel afgelopen. Achterstallige belasting wordt ineens betaald.
Ook de kwijtschelding is een creatief verhaal. Hoewel het scheppen van geld uit het niets ook een fluitje van een cent is voor de ECB.
Dus waarom niet?


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire