dimanche 5 juillet 2015


Zoek een oplossing en ga niet op je strepen staan.



20.45
de ECB is turnng on the screws door de collateral eisen te verhogen en zo de ELA voor Griekse banken te verlagen. Is dit na of zonder overleg met de Powers that Be.
Zet de EU zo haar politiek van attrition= uitputting van de tegenpartij voort
Ook de voorwaarden voor doorgaande  onderhandelingen zijn nog steeds accepteer of...
Over schuldvermindering mag niet gesproken worden
Zo blijft de keus: toegeven of eigen munt kiezen.
oftewel onder de knoet en opgelegde armoede of devaluatie en eigen armoede
Laat de EU veel keus over?
Is een Eurozone die op die manier bijeengehouden moet worden een vruchtbare unie
Wat zou een grondige analyse van de eurozone ontwikkeling sinds de oprichting ervan opleveren?

15.40 ik las deze email:

 @bopanc

vice @sigmargabriel: if we let off the hook, we'd need same for Portugal, Spain, Ireland and will not able to cope
 
het bewijs voor mijn stelling dat de eurozone gefaald heeft.
Er zijn zes landen met staatschuld boven 100%, en nog eens drie met staatsschuld boven 80%.
Er zijn zo weinig reserves in de eurozone die als geheel meer dan 95% staatsschuld heeft.
Het ESM is niet  opgericht voor haircuts van staatsschulden maar alleen voor tijdelijke  steun aan lidstaten die liquiteitssteun behoeven. Niet voor staten die insolvent zijn.
 
 Opkomst meer dan 60%, stemmen voor "neen" meer dan 60%.

Griekenland heeft tegen de laatste al lang verlopen voorstellen van de "crediteuren" gestemd.

Hoe moeten de EU en de eurozone nu verder gaan. De laatste weken is minder met de hersens dan met de emoties (ik vind dat "hart" hier geen goede weergave zou zijn) gehandeld. Overigens van beide zijden. Dat past niet als gedrag van een Europese Unie.


Vele niet Griekse politieke leiders hebben gesteld dat  een "neen" stem een stem tegen de eurozone was. De Griekse regering stelt dat het louter en alleen tegen de laatste voorstellen van de crediteuren was en dat Griekenland lid van de eurozone is en wil blijven.
 
De ECB, de onafhankelijke centrale bank van de eurozone heeft de troefkaart in handen. Snijden zij de lifeline van de Griekse banken door de ELA  stop te zetten dan moet Griekenland met een eigen munt komen en gaat echt failliet. Dat dat niets met de eurozone politiek te maken zou hebben is natuurlijk puur theorie.

Wat te weinig is belicht is het meningsverschil tussen IMF en eurozone. De IMF acht een verdere noodsteun van zeg 50 miljard euro voor Griekenland nodig en "debtrelief". De eurozone is mordicus gekant tegen kwijtschelding van een deel van de Griekse schulden. Om politieke, niet economische redenen. Het valt niet te verkopen aan het thuisfront en zou bovendien een precedent voor andere zwaar in de schuld zittende lidstaten zijn.

Economisch gezien is een gedeeltelijke kwijtschelding natuurlijk beter dan een totaal niet ervan terugbetalen. Maar daar is geen emotioneel draagvlak voor gezien de reacties.

Ik dacht dat het IMF eens gesuggereerd heeft een soort moratorium voor de Griekse schulden in te stellen van zeg twintig jaar zonder rente en terugbetaling.

Die periode zou nodig zijn om de nodige hervormingen door te voeren en de economie terug op de rails te krijgen zonder die dreiging van terugbetalingen waarvoor geen geld beschikbaar is, geen toegang tot de kapitaal markt is en die dus steeds opnieuw een crisis schept.

Want eind 2014 heeft Griekenland bewezen dat het, als de schulden niet in aanmerking worden genomen, op eigen zij het zwakke benen zou kunnen staan. Er was immers een primair begrotings overschot. Griekenland gaf dus minder uit dan binnenkwam. Als enig eurozone land nota bene.

 En geen enkel eurozone land betaalt staatschulden terug. Alle sluiten ze nieuwe leningen af als de oude moeten worden afgelost. En bij alle (op een enkele na) blijven de staatsschulden ook toenemen. En bij een flink aantal zijn de schulden ook technisch onhoudbaar. Bij Griekenland alleen extreem. Dat zijn de feiten.

Zo'n moratorium spaart de bok en de geit. Want daarna, als de Griekse economie op kracht is gekomen zullen de rentebetalingen en terugbetalingen (deels als nieuwe obligatieleningen maar dan op de kapitaal markt en niet via bailouts of dergelijke) en deels echt hervat kunnen worden.
Voor beide partijeen beter. Geen kwijtschelding maar ook geen beletsel voor herstel.


De enige vraag is dan of de nieuwe Griekse regering sterk genoeg is en  in staat is om de echt structurele (niet lastenverzwarende) hervormingen door te voeren. Van de buraucratie om het zaken leven niet het leven zo moeilijk te maken,  om de belastinginning lonend te maken, het clientelisme de kop in te drukken, de corruptie te bestrijden. Want als de economie gestroomlijnd wordt en de belastinginning echt plaats vindt kan het herstel snel op gang komen.

De eurozone kan en moet daarbij de helpende hand bieden door hun expertise. 

 

De eurozone (en de gehele EU) zouden een meer pragmatische in plaats van ideologische koers moeten varen. Want het is moeilijk idealen na te streven wanneer daardoor de middelen om die idealen te bereiken verdwijnen.

 

Maar zo denk ik.

 

 

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire