jeudi 28 janvier 2016


Het plan Rutte Samson, opwarmen oude soep.  

Een drastisch andere aanpak is nodig

Afhankelijkheid van Turkije is onaanvaardbaar..
Turkije gaat uitmaken welke vluchtelingen (een deel van de migranten, want Turkije is het eerste veilige land) en economische migranten recht op asiel in de Europese Unie hebben  en ruilt die in tegen net uit Turkije in de EU binnengekomen illegale boot migranten.
De Europese Unie maakt zich dus volkomen afhankelijk van de beslissingen van Turkije.
De zeeroute is tenslotte maar een deel van de totale buitengrenzen van de Europese Unie.

Vergeet niet dat het niet om individuen gaat maar om massa menigten die zich ophopen voor een grens zoals men zag toen Macedonië de grens tijdelijk sloot.  Alleen geweld kan dan de menigte tegenhouden, niet prikkeldaad dat weggehaald kan worden.
Men ziet zelfs dat ook in de opvangcentra, zoals steeds verder doordruppelt naar de media die het niet meer kunnen verzwijgen, niet de  EU autoriteiten maar de migranten de dienst uitmaken. Dat  in delen van Duitsen de migranten niet meer vervolgd worden voor kleine misdaden.
Wat denkt men dan te doen tegen een opstandige menigte. Het zijn geen hopeloze vluchtelingen in miserable toestand maar hebben de kenmerken  van volksverhuizers die met een vast doel voor ogen naar Duitsland en omstreken trekken.

De migranten zijn niet alleen aangewezen op de Turkije Griekenland route. Die is tot nu toe de best toegankelijke en directe, maar de buitengrenzen van de Europese Unie zijn groot. Spanje is tot nu toe redelijk gespaard gebleven, ook Italië.  Voor Noord Afrika een gemakkelijke oversteek. Wordt de Griekenland route moeilijker dan worden de andere benut.

Een ander punt is de legaliteit. Iedereen, zo dacht ik, die Europese Unie grondgebied heeft bereikt, illegaal of legaal,  heeft volgens het verdrag van Lissabon het recht in de EU asiel aan te vragen. Dat is juist de reden waarom ze niet direct teruggestuurd kunnen worden. Vallen de territoriale wateren daar ook onder. En zijn schepen in internationale wateren nationaal grondgebied van de vlag waaronder zij varen. Spoort het met internationaal zeerecht.

De enige manier, zoals ik al steeds herhaal, is het onaantrekkelijk maken van hun migratie. Niet de rechten van vluchtelingen geven, hetgeen zij niet zijn, want vluchtelingen, "refugees" hebben de asiel aanvraag procedure met succes doorlopen, maar de status van illegale migranten. Dat maakt het economisch en sociaal minder aantrekkelijk, gekoppeld aan een centrale afhandeling van de asielaanvrage waar zij recht op hebben in een gebied dat afgesloten is door natuurlijke omstandigheden, dus niet opgesloten.

De enige oplossing hiervoor. Alle illegale migranten, nieuw of al binnen de EU  naar Griekse eilanden, want het moet EU grondgebied zijn,  hetgeen beter is dan geheel Griekenland afsluiten wat so wie so gezien de ligging onmogelijk is.. Pas na goedkeuring van de aanvraag volgens EU normen, onafhankelijk van anderen, toelaten tot de gehele EU.  Anders gekoppeld aan ontwikkelingshulp terug naar het land van oorsprong. Dat kan omdat dat veilige landen zijn waar zij niet vervolgd worden voor politieke voorkeur etc. Bovendien zullen de afgewezenen omdat zij de EU niet verder binnen kunnen komen meer geneigd zijn naar eigen land terug te keren. Dat zal ook de instroom verkleinen.

Detail oplossingen zijn verschuivingen en dus schijnoplossingen. Alleen een drastisch nieuw beleid kan recht doen aan echte vluchtelingen en economische migranten ontmoedigen. Zolang dat niet gebeurt wordt de instroom druk steeds groter en de onrust eveneens.

Als de EU door interne onenigheid het niet kan oplossen heeft hij feitelijk geen bestaansrecht. Want het beschermen van het territoir is een van de grondplichten van een staat. Evenals het beschermen van de inwoners ervan.












Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire