mercredi 2 décembre 2015


The Show Must Go On



Na een paar dagen van bezinning zet ik me weer voor het toetsenbord om aan mijn blog mijn overpeinzingen toe te vertrouwen. Die paar dagen hebben mij niet optimistischer gestemd. Maar het op de harde schijf zetten is een soort catharsis



Onze koning spreekt met China tijdens zijn bezoek aan dat immense Aziatische land over de mensenrechten aldaar. Dat was de wens van onze regering.

De Europese Unie heeft de mensenrechten  als een van zijn speerpunten van het beleid hoog in het vaandel en bij handelsaccoorden is het vrijwel altijd een belangrijke factor.



De Europese Unie belooft Turkije het einde van de visum plicht voor dat land in 2016 en gaat de toetredings onderhandelingen met Turkije, die door de slechter wordende mensenrechten en steeds minder vrijheid van meningsuiting in dat land stilgevallen waren, weer  hervatten.

Terwijl die mensenrechten juist minder worden gerespecteerd in dat land en het aantal journalisten in de gevangenis door het niet respecteren van de vrijheid van meningsuiting enorm is  toegenomen.

Geen enkele reden dus voor deze hervatting of visum plicht opheffen.

Wel een flagrante schending van de EU principes.

Natuurlijk kan men zeggen dat het maar onderhandelingen zijn maar dat neemt niet weg dat het dan een slecht signaal is.



Er zijn trouwens nog steeds onderhandelingen gaande namens  de EU met Turkije, naar Hongarije zegt geheimgehouden, maar waar desondanks uit zou blijken dat de EU nog eens 400.000 tot 500.000 migranten uit Turkije zou opnemen en over de lidstaten verdelen.

Slowakije wendt zich al tot het Europees Hof over de verdeelsleutel, maar dat Hof oordeelt meestal in het voordeel van de EU.



In Parijs speelt de volgende akte in het klimaatveranderings toneelstuk.

Zoals gewoonlijk gaat het meer over geld dan iets anders. De arme landen eisen meer dan de rijke bereid zijn te geven voor de veronderstelde schade die de uitstoot van het, naar het IPCC verklaart,  opwarmings veroorzakende  CO2 in die arme landen teweegbrengt.

Kolen dienen in de ban gedaan te worden.

Dat gaat veel geld kosten want kolen zijn de goedkoopste brandstof en in Duitsland bijvoorbeeld nodig om de kosten voor de consument van electriciteit niet nog hoger te maken dan de milieubijdrage al doet.

Per jaar worden daar 300.000 gezinnen van het electriciteitsnet afgesloten omdat zij de energie rekening niet meer kunnen betalen. 

Duitsland zal wel flink mee moeten betalen om de meerkosten voor de bewoners van arme landen die overgaan  op alternatieve energie te vergoeden.

Of dan alle maatregelen voldoende zullen zijn om de temperatuurstijging, volgens metingen de laatste 15 jaar niet meetbaar aanwezig ondanks de wel flink toegenomen concentratie CO2, die extra opwarming had moeten veroorzaken, in bedwang te houden staat niet vast. Trouwens volgens wetenschappers is die opwarming er wel al is hij niet meetbaar.

Hoe dan ook,  het gaat veel geld kosten, wat gezien de wankele toestand van de wereldeconomie en de erdoor stijgende productiekosten voor de globale industrie wel eens een pyrrhus overwinning zou kunnen zijn.

De Europese Unie stelt zich op als gidsland in dit doolhof van klimaatbelangen, net zoals dat het doet voor de mensenrechten.



Ondertussen maakt de ECB zich op om donderdag aan te kondigen, hetgeen algemeen wordt verwacht althans, de geldverruiming nog wat te verruimen en of te verlengen want de inflatie blijft (ook wereldwijd maar dat lijkt niet belangrijk te zijn) veel te laag (ondanks al die geldverruiming tot nu toe die dus geen snars geholpen heeft)  en dus moet de dosis medicijn verhoogd worden of de kuur verlengd.

Dat het volgens vele analisten alleen de aandelen onevenwichtig in waarde heeft doen stijgen, de rente op obligaties onredelijk laag heeft gehouden, het regeringen, bedrijven en particulieren onverantwoord veel te goedkoop heeft laten lenen, spaarders van hun rente heeft ontdaan, en de Eurozone banken heeft gedwongen door die lage rente buiten de eurozone hun geld te proberen te verdienen en de euro meer dan 15% in waarde heeft doen dalen zodat analisten verwachten dat doorzetten van dat beleid de euro op pariteit met de dollar zal brengen zijn allemaal bijeffecten die niet in aanmerking moeten worden genomen want het heilige doel is bijna 2% inflatie.

Ik vind het zoals ik al meer heb betoogd microscopische myopie. Maar dat is het oordeel van een leek.



Als ik het verdrag van Lissabon nog eens doorlees, een ideologisch document, niet op het harde echte bestaan  geschreven, dan is de EU de EU niet meer. Dan is de democratische geest ervan vervaagd tot een technocratische uitleg om maar overeind te blijven, niet om op te bloeien.



But the show must go on.








Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire