dimanche 6 décembre 2015


Geloof is een kwestie van zonder evidentie aannemen als waarheid. Bij de geldverruiming ook zelfs als die evidentie het tegendeel lijkt te tonen.



Als men nu nog gelooft dat de geldverrruimingen, QE en renteverlagingen alleen maar bedoeld zijn om te inflatie op haast 2% te brengen dan negeert men alle evidentie.



Een tijdje terug heb ik over de ECB maatregelen het volgende gezegd.



"Dat de inflatie, waar, denk erom, al deze ECB ingrepen juist om gaan, het enige doel is immers die inflatie tot haast 2% op te laten lopen, terwijl deze overal ter wereld te laag is (behalve in een aantal landen waar hij juist veel te hoog is) en in de maanden dat Draghi de maandelijkse 60 miljard opkoopt zonder enig inzicht wat de banken met die maandelijkse 60 miljard doen, niet is opgelopen doe kennelijk niet ter zake. Hooguit afgedaan met de dooddoener dat de inflatie anders nog lager was geworden.

Dat het volgens vele analisten alleen de aandelen onevenwichtig in waarde heeft doen stijgen, de rente op obligaties onredelijk laag heeft gehouden, het regeringen, bedrijven en particulieren onverantwoord veel te goedkoop heeft laten lenen, spaarders van hun rente heeft ontdaan, en de Eurozone banken heeft gedwongen door die lage rente buiten de eurozone hun geld te proberen te verdienen en de euro meer dan 15% in waarde heeft doen dalen zodat analisten verwachten dat doorzetten van dat beleid de euro op pariteit met de dollar zal brengen zijn allemaal bijeffecten die niet in aanmerking moeten worden genomen want het heilige doel is bijna 2% inflatie.



Ik vind het zoals ik al meer heb betoogd microscopische myopie. Maar dat is het oordeel van een leek".



Maar zie nu wat er op de financiële markten gebeurt als Draghi met minder komt dan men uit zijn woorden trachtte op te maken.



Tegen alle verwachtingen of misschien moet ik zeggen speculaties op de waardedaling van de euro door draconische ingrepen van Draghi, vielen de maatregelen van de ECB,  zeer waarschijnlijk door sterke bezwaren van een aantal leden van het bestuur de speculanten zwaar tegen.



Een van de oorzaken is waarschijnlijk dat de hoge verwachtingen die Draghi op de markten had opgewekt bij een aantal bestuursleden van de ECB in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Zij voelden zich door Draghi's voorspellingen voor het  blok gezet en vonden ze overtrokken.



Maar desondanks waren het toch forse ingrepen. De duur van de 60 miljard maandelijkse opkopen werd verlengd tot maart 2017 hetgeen betekent dat er 360 miljard euro meer bijgedrukt gaan worden.

Bovendien blijven die in totaal 1460 miljard euro als liquiditeit voortbestaan want bij aflossing worden zij opnieuw belegd. Het is dus inderdaad 1460 miljard euro die blijvend aan de euro geldvoorraad worden toegevoegd. Dat was niet de bedoeling.

Bovendien wordt de negatieve bankrente die de nationale banken moeten betalen voor het stallen van gelden bij de ECB verhoogd tot min 0,3%, hetgeen spaarders en pensioenfondsen nog erger treffen.



Maar voor de geldmarkten en speculanten was dit niet genoeg. Zij hadden op een zwakkere euro gerekend door nog grotere geldverruiming dan deze.

De aandelenbeurzen eindigden de week daarom op een zwakkere toon dan gedacht.

Mario Draghi "had not delivered"

"The FTSE 100, London’s leading index, dropped by 0.6pc to 6,238.29, closing the week nearly 2.3pc lower".

De euro schiet omhoog, de beurskoersen zakken, de inflatie blijft laag.

Maar Draghi kwam enkele dagen later al weer terug met de dreigende mdedeling dat

'There cannot be a limit' to stimulus, says ECB president Mario Draghi"


European Central Bank will step up efforts to support economy, says Mario Draghi


Oftewel QE kan blijven of hoger worden, er kan ongelimiteerd en eindeloos meer geld worden bijgedrukt, de rente kan dus nog lager. Met welk doel?



Om de inflatie te beteugelen? De geschiedenis leert dat juist het ongebreideld geld bijdrukken tot onhoudbare inflatie leidt.

Om de eurozone economie te stimuleren? Daar gaan per maand geen 60 miljard euro in geïnvesteerd worden. Gaat dat geld naar de lage lonen landen zodat wij nog meer goedkope invoer krijgen als concurrentie voor onze eigen industrie?

Naar de aandelenbeurzen? Jazeker want die blijven stijgen en trekken dus ook de oude spaarders aan die op hun spaargeld verliezen. Naar de lidstaten? Ja, die kunnen zo voordelig lenen dat het lijkt dat ze er op verdienen zoals Duitsland en ons eigen land die geld lenen en nog rente erop toe krijgen.



Dat de inflatie niet oploopt en, waar, denk erom, al deze ECB ingrepen juist om gaan, het enige doel is immers die inflatie tot haast 2% op te laten lopen, terwijl deze overal ter wereld te laag is (behalve in een aantal landen waar hij juist veel te hoog is) en in de maanden dat Draghi de maandelijkse 60 miljard opkoopt zonder enig inzicht wat de banken met die maandelijkse 60 miljard doen, niet is opgelopen doet kennelijk niet ter zake. Hooguit afgedaan met de dooddoener dat de inflatie anders nog lager was geworden.



De economie telt niet meer, de centrale banken beheersen de financiële markten door hun rente ingrepen, geld crëren, lage rente leningen, stutten daardoor de onhoudbare schulden van landen en bedrijven.

Zij scheppen een schijnwereld, een fictieve werkelijkheid die, hoor Draghi, alleen door meer en meer en meer geld uit de hoed te toveren in stand gehouden wordt tot de ultieme bubbel barst en de spiegel aan stukken springt. En dan...





Maar het is alleen maar mijn blog en het zijn mijn hersenspinsels, en misschien is de werkelijkheid totaal anders dan ik denk. Misschien ben ik wel een ongelovige.






Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire