jeudi 24 décembre 2015




Tussen lachen en huilen in maar altijd triest


Zo met kerstmis en het nieuwe jaar in het vooruitzicht en de soltice net achter de rug met de vele aanbidders in Stonehenge en andere oeroude relieken een geestelijke warreling door allerlei recente gebeurtenissen in de EU wereld en soms daarbuiten. Soms innerlijk de wenkbrauwen fronsen, rimpels in het voorhoofd trekken en vooral vol verbazing.


toetsingsrecht


Polen heeft een nieuwe regering die niet goed valt bij de Elite want die regering is tot stand gekomen door de overwinning van een nationalistische partij die dus niet met vreugde door de EU wordt begroet. Maar hij is na democratische verkiezingen op democratische wijze gevormd en de kiezers wisten (in tegenstelling bijvoorbeeld met Nederland) welk programma hij zou gaan uitvoeren. Daar valt dus, net zo min als indertijd in Griekenland,  kritiek op te hebben.

Nu beperkt een van de eerste wetten die is aangenomen de macht van het wat de Duitsers Verfassungsgericht noemen op het toetsen van de wetten aan de grondwet zoals dat in Duitsland gebeurt door dat Verfassungsgericht en ook in andere Europese landen. Algemene verontwaardiging bij de Elite. Er wordt zelfs geroepen dat de EU moet ingrijpen. Lech Walensa, de oude coryfee van het einde van de Sovjet overheersing in Polen, wil zelfs een referendum om die wet terug te draaien.

Maar dat gerechtshof heeft nog steeds de macht om te toetsen en te verbieden. Alleen nu met een twee derde meerderheid in plaats van een gewone meerderheid en met aanwezigheid van dertien van de vijftien rechters in plaats van negen. Een beperking dus wel maar geen afschaffing.

Maar weet men dat in Nederland dat toetsingsrecht of wetten voldoen aan de grondwet helemaal niet bestaat. Geen enkel gerechtshof in Nederland heeft  de macht wetten aan de grondwet te toetsen en desnoods te verbieden. De Raad van State kan een advies uitbrengen maar dat is vrijblijvend.

Want artikel 120 van de Grondwet (sinds 1983)  luidt:

"De rechter treedt niet in de beoordeling van de grondwettigheid van wetten en verdragen."

Dus koning en de twee kamers van het parlement bepalen dat in feite naar eigen interpretatie. Dus de wetgever beoordeelt zelf of de wetten in overeenstemming zijn met de grondwet. De slager keurt... Het lijkt de EU wel.

De grondwet in Nederland is derhalve wettelijk gezien een lachertje afhankelijk van het fatsoen van het parlement.

Niemand echter die roept dat de EU bij ons moet ingrijpen zoals de Elite voor Polen wil. En daar bestaat die macht van het gerecht juist wel al is hij nu enigszins ingeperkt.

Vorige maal heb ik de ingreep van de eurozone en ECB in Griekenland een wurggreep genoemd. Die was mogelijk omdat Griekenland geen eigen munt had en dus niet kon devalueren en geen eigen geld kon drukken. Financieel was Griekenland volkomen afhankelijk. Ook Varoukafis spreekt in een interview met de Volkskrant van een staatsgreep door de eurozone door de eisen aan Griekenland steeds te verhogen.

Polen daarentegen is geen euro lidstaat hoewel het meer aan de voorwaarden ervoor voldoet dan de meeste eurolanden. Polen is monetair en fiscaal onafhankelijk. De EU kan dus geen financiële vuist maken tegen Polen, hooguit subsidies waarop Polen volgens de afspraken recht heeft intrekken.

Finland heeft grote spijt ooit de euro te hebben ingevoerd. Al een aantal jaren gaat het economisch slecht met Finland deels door het Nokia echec deels door de onmogelijkheid tegen het goedkope papier uit het oosten te concurreren en natuurlijk de politiek ingegeven sancties door de EU tegen Rusland.

Finland klaagt dat het in het verleden door een devaluatie kon uithuilen en opnieuw beginnen. Nu onder de euro heeft Finland geen monetair verweer en is afhankelijk van de ECB politiek. Moet dus lijdelijk toezien hoe de economie lijdt.

Bij dat lijdelijke hoort de uitspraak van onze minister Dijsselbloem, tevens voorzitter van de eurogroep dat hij het uitzitten van het kabinet Rutte een doel op zich vindt. Bij een val van het kabinet stilstand en dus achteruitgang. En dan de markante uitspraak door hem dat bij verkiezingen politici weer van alles beloven dat niet kan worden waargemaakt. Het typeert de eurozone van A tot Z.

In de independent wordt gesteld dat de armoede in Groot Brittannië zo sterk is toegenomen dat een aantal ziektes die omstreeks 1850 in Engeland heersten door ondervoeding weer de kop hebben opgestoken. Scheurbuik, roodvonk, kinkhoest, cholera. Voor de Britse middenklasse  is de omhoogvliegende prijs van energie een flinke last maar voor de armen is het een levensgrote ramp. In 2010 kostte electriciteit nog 0,121 pond per kwu nu 0,155, een prijsverhoging van 28%, gas van 0,035 pond naar 0,046 per Kwu. Armoede gerelateerde ziektes in de 21ste eeuw. En ook in Duitsland worden jaarlijks ongeveer 300.000 mensen afgesloten van electriciteitsvoorziening omdat zij de kosten niet meer kunnen opbrengen. Wij kijken liever naar het leed van andere volkeren dan naar de ellende door armoede in eigen huis.

Natuurlijk kan men de groene beweging de schuld geven van deze prijsverhogingen door de CO2 haat die goedkope brandstof in de ban doet en een dubbele energievoorziening, alternatieve die niet stabiel zijn en dus fossiele als backup. Maar binnen die groene beweging zijn er ook, zoals bij elk geloof, fundamentalisten. Deze hebben kritiek op de globale beroemdheden die wel de groene beweging prediken maar in hun levenstijl aan de laars lappen en hun carbon footprint achter laten. Maar zelfs die beroemdheden veroorzaken veel minder CO2 uitstoot dan president Obama als hij airforce one gebruikt om naar klimaatconferenties te vliegen.

Wat zal de totale CO2 uitstoot zijn geweest van de Parijse klimaat conferentie met zijn 30.000 gedelegeerden die van all over the world  aan zijn komen vliegen.



Ik dacht dat ik wist wat PC betekent. Personal computer nietwaar. Dus toen ik las dat PC in de opmars was en zelfs extreme vormen begon aan te nemen krabbelde ik me even achter de oren. De verkloop ervan liep toch terug en tablets waren de nieuwe hype and the things to have.  Toen ik verder las merkte ik dat ik het weer eens mis had. PC is Political Correctness, Politiek Correct zijn. Nu bleek dat eigenlijk ook weer iets te zijn waarvan ik niet wist dat het dat was. Want het had in dat geval niet veel met politiek te maken maar met discriminatie. Nu is dat weer iets waar ik me verre van houd om niet voor het gerecht gesleept te worden zoals nu weer de Zwarte Pieten baas die, weet u het nog van vroeger,  de zwarte piet kreeg toegespeeld. Ik herinner me vaag dat dat in een conference over voetbal scheidsrechters ging. In de moderne tijd ondenkbaar dat dat zou gebeuren. In dit geval ging het echter over gerechten (eetwaar dus) uit andere landen die in de USA op een universiteit waren klaargemaakt maar volgens de studenten uit die landen absoluut niet smaakten zoals ze in het  land van oorsprong smaakten en dat het dus discriminatie was ze onder die naam aan te bieden. Ik hoop dat ik het zelf nog kan volgen. De universiteitskeuken bood snel de excuses aan en beloofde plechtig nooit meer die namen ervoor te gebruiken. Geen grap maar echte ernst. Discriminatie, PC.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire