vendredi 27 février 2015


Ferme taal en Toegefelijke Stemming

Ondanks alle opstandige klanken uit Duitsland tegen het verlengen van de bailout periode tot juni is dat voorstel in de Bundestag met overweldigende meerderheid aangenomen. Slechts dertig tegenstemmers en dertien onthoudingen van de vijfhonderd twee en veertig parlementsleden.
Hoe die twee te rijmen? De huidige CDU partner, de socialistische SPD, is nu mede regeringspartij. Alle Europese socialistische partijen zijn pro EU. De Nederlandse SP lijkt een uitzondering maar wil in werkelijkheid nog een stapje of twee verder, een verenigd socialistisch Europa.
Zolang dus coalities van enigszins rechts gekoppeld zijn aan socialistische partners is de EU en eurozone onaantastbaar. Kijk naar het VK, Social Democrats samen met de Labour Party, de Tories samen met de Social Democrats. Kijk naar Nederland, VVD met de PvdA, wat betreft de eurozone twee handen op één buik. Laat staan met D66.
Daarom was het politiek onmogelijk Griekenland te laten vallen en even onmogelijk om de bezuinigings condities officiëel te versoepelen. De oppsitiepartijen in Italië en Spanje hadden in dat geval een flinke stimulans gekregen en vormen nu al een gevaar voor het establishment.
Zo ook met de schuldkwijtschelding. Beter die kwestie door een verlenging van de looptijd van de schulden tot in de verre toekomst te bedekken. Wie dan   leeft wie dan zorgt ondanks alle kreten over het belasten van ons nageslacht door ons wanbeleid.
Het is overigens vreemd dat het ESM niet wordt ingeschakeld, hoewel deze met huid en haar (=inkomsten en leningen) het oudere EFSF (een beetje illegaal systeem) heeft overgenomen met directeur en al en alle bailout leningen beheert.

Ach, het maakt allemaal niets uit, Griekenland zal, ondanks de harde taal van Dijsselbloem en consorten, de nog resterende 8,2  miljarden van de aflopende bailout op 28 februari tijdens deze verlenging uitbetaald krijgen. Plus misschien nog wat meer.

Na juni zal een nieuw begin worden gemaakt. Dan komt het probleem want het tweede bailout programme is dan niet "succecsfully concluded",  tenzij men daaronder verstaat dat alle gelden zijn uitgekeerd aan Griekenland en de tweede bailout pot leeg is.

Als ik het een beetje probeer te begrijpen zal Griekenland van mening zijn dat er dan zo nodig met het ESM nieuwe onderhandelingen zullen moeten worden gevoerd over een derde bailout programma, alles nieuw dus, geld en voorwaarden. Maar Griekenland wil geen nieuwe bailout omdat deze de toch al onhoudbare schuld nogverder zou opjagen. Griekenland hoopt dan als lid van de eurozone weer zelfstandig door de hervormingen van belasting, bureaucratie e.d. genoeg geld binnen te krijgen en  daarnaast zo nodig op de kapitaal markt te kunnen gaan lenen met een rentepercentage dat door de parapluie van Draghi laag blijft.

Zonder nieuwe bailout zou Griekenland dus net als Frankrijk en Italië theoretisch een voorlopige dispensatie kunnen krijgen om met nieuwe eigen hervormingen,  net als Frankrijk en Italië,  het drie procent door Brussel als minimaal toegestane echte begrotingstekort te bereiken. Bij de uiterst lage rente zoals nu overeengekomen voor hun schulden zou dat misschien wel lukken in hun visie.
De eurozone zal daarentegen misschien van mening zijn dat dezelfde voorwaarden als bij de tweede bailout  door zullen moeten lopen  bij een derde bailout.

De rol van het EFSF is dan echter echt uitgespeeld en het ESM als nood liquiditeits voorziening voor eurozone lidstaten komt in beeld. Het ESM is zelfstandig, niet afhankelijk van besluiten van parlementen en legt, weliswaar in overleg met EU en ECB, zelf de voorwaarden vast. Maar volgens de voorlopige opinie van het Europees Hof kan het ECB zich daar niet mee bemoeien omdat dat om steun aan lidstaten gaat. Complicatie dus.

Heel belangrijk bij dat alles is de nu overeengekomen voorwaarde voor de verlenging dat het lopende programa tot een "successful conclusion" moet komen. Kan dat betekenen  dat alle voorwaarden over het einde van de looptijd van het huidige bailout periode moeten worden getild of niet tot aan alle voorwaarden met goed gevolg is voldaan en dus  een positief resultaat hebben gehad.. Of dat al het geld moet zijn uitgekeerd en dus op is. Bij een niet succesvolle voltooing zou het toch niet uitgekeerd hebben mogen worden. Zeg het maar.
Zoja, dan impliceert het dat Griekenland gedurende een onbepaald lange, wellicht honderjarige, periode onder de duim en voorwaarden van nu blijft vastzitten, een programma dat gedurende twee bailouts bewezen heeft niet tot een positief resultaat te leiden, integendeel Griekenland steeds verder financiëel en economisch heeft doen afglijden. Zie de tabellen in een vorig blog. Want die uterst kleine en wat opgefokte verbetering van einde 2014 betreft, deze is alweer omgeslagen in een verslechtering.
Wat de oorzaak van deze verslechtering is blijft duister want als Griekenland gedurende deze twee peioden niet aan de voorwaarden had voldaan zou de uitkering van geld toch allang zijn stopgezet. De eerste bailout is dus "successfully concluded" geweest en de  tweede tot de laatste 8,2 miljard euro ook.
Of is het dat politiek niets met economie te maken heeft en omgekeerd.

Enfin, het Griekse parlement moet nog een besluit nemen en dat geldt ook maar tot juni. Want dan loopt de verlenging ook af en moeten er definitieve regelingen komen. En gezien de verwijten nu al aan Tsipras over verbroken verkiezingsbeloften (hoewel dat ons zelf ook  niet vreemd in de oren klinkt) is dat nog geen gelopen race.

Het leven is vol voetangels en klemmen.


Operation successfully concluded.
Patient dead.
 

 

 

 

.

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire