lundi 2 mars 2015


In de olie


Kartelvorming en gezamenlijke prijspolitiek is in het zakenleven verboden. In de olieindustrie echter is het een gevestigde traditie. Of was?

De OPEC landen hebben altijd hun productie afgestemd op de vraag op zo'n wijze dat productiekosten in geen verhouding tot de marktprijs stonden. Liep de vraag terug dan verlaagden ze de productie, liep de vraag op dan gebeurde het omgekeerde. Zo bleef de prijs  van olie kunstmatig bepaald binnen nauwe marges.

Voor andere olieproducerende landen was productie alleen economisch zinnig als de OPEC prijs hoger was dan de  productiekosten van die andere landen. Met recht kon gezegd worden dat de OPEC de oliemarkt domineerde en bepaalde.

Met de komst van het schaliegas en olie in de USA kwam er echter een verandering in die situatie. Door de nieuwe technieken konden de USA relatief goedkoop enorme voorraden schalieolie en gas produceren en een vooraanstaande olieproducent worden.

De energieprijzen in de USA daalden sterk en de USA werd vrijwel onafhankelijk van de OPEC waarvan de prijzen zo relatief hoger werden. Ook voor andere landen zou productie van schaliegas en olie hen onafhankelijker van de OPEC kunnen maken.

Maar, zoals gezegd, de OPEC prijzen zijn niet gebaseerd op productiekosten terwijl dat voor andere olieproducenten wel het geval is.

Natuurlijk is er de laatste jaren een daling in de vraag naar olie geweest en door o.a. de USA een groter aanbod waardoor de markt prijs van ruwe olie laten we zeggen gehalveerd is. Voorheen werd dat door de OPEC voorkomen door productieverlaging maar dit keer niet. Daardoor daalde de olieprijs door het grote aanbod zo sterk dat hij voor de meeste andere olielanden onder de kostprijs dreigde te dalen of dat ook deed, terwijl voor de OPEC landen de kostprijs nog altijd ver daaronder lag.

Het gevolg is dat nieuwe exploratie bij die lage prijs niet meer lonend is en dat zelfs de olie productie voor  veel olieleveranciers dat niet meer is. Faillissementen of sterk terugschroeven van de activiteiten en economische verliezen en op de duur het terugkeren van het OPEC monopolie.


Een voorbeeld van supermarkt versus kleine winkel op de hoek?


Of zit het zo helemaal niet?

 

 

 

 

 

 

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire