mardi 17 février 2015

 to conclude or not conclude 

dat is ook hier de vraag


Waarom valt Yanis Varoufakis de Griekse minister van financiën  over de hier doorgehaalde passage in het voorstel van de eurogroep. Zit er in die passage een addertje onder het gras of ziet hij spoken?




Wel, de bailout periode loopt 28 februari 2015 af. Daarna moet er dus of een nieuwe overeenkomst komen of de lopende verlengd.

Dijsselbloem heeft dan ook nu weer van Griekenland gevraagd zich voor een verlenging ervan uit te spreken.  Met daarbij gebruik making van fexibiliteit in dat te verlengen programma.

Dat is punt één. Na 28 februari is de bailout periode met alle voorwaarden en benefieten ervan voorbij. Er is dan een vacuum.

Voor Griekenland, dan als failliet land, het einde in de eurozone. Tenzij er een overbruggingskrediet komt tot juni wanneer Griekenland denkt zelf voldoende inkomsten te hebben gegenereerd door hun eigen hervormingen om zelfstandig verder te kunnen gaan, binnen de eurozone.

In de gewraakte passage van het concept moet Griekenland toezeggen "to succesfully conclude the programme" met gebruikmaking van de flexibiliteit in "the current programme".

"succesfully to conclude" betekent tot een geslaagd einde te brengen, met succes af te ronden. Met andere woorden na afloop van de bailoutperiode gewoon met het programma doorgaan, want dat is dan nog niet met succes afgerond. Dus niet beëindigen maar tot een goed einde te brengen.
Die flexibiliteit is dan wat de Troika zou toestaan

Dat is nu precies wat de nieuwe regeringvan Griekenland niet wil

Varoufakis zegt, las ik,  dat in het oorspronkelijk concept dat hij had ingezien  deze passage niet voorkwam en dat Griekenland zonder deze passage verder had kunnen onderhandelen. Door deze toevoeging, waardoor juist Griekenland geen nieuwe onderhandelingen kon voeren. werd dat verijdeld.

Ik heb al eens gezegd dat de eurozone met machtsvertoon zijn  wil doorzet. Hier is dat ook het geval. Buigen of barsten. Of dat op de duur  verstandig is valt te betwijfelen. Machtsvertoon roept juist weerstand op.

Dat het "current programme" een mislukking is gezien de huidige ecomische situatie en schuldenlast in Griekenland is evident. Dat "succcesfully concluding" klinkt gezien de deplorabele toestand voor de Griekse bevolking in Griekenland dan ook nogal cynisch of getuigt van weinig inzicht. Door met het mes op de keel dat te willen doorzetten toont evenmin veel gevoel voor staatsmanschap.  5 verloren jaren is genoeg.

Dat neemt niet weg dat Griekenland veel te verwijten valt. Maar de eurozone eveneens. Nu Griekenland met zijn nieuwe regering wil  afrekenen met dit verleden moet het ook een kans krijgen dat te bewijzen.
                              








Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire