lundi 9 novembre 2015







When all else fails................


Wat zou een "benevolent dictator" doen om de miljoenen migranten die nog uit Noord Afrika, Azië de Europese Unie willen binnenkomen tegen te houden. Gisteren zei ik een onorthodox plan uitvoeren. Is het volgende echt te gek?

De besluiteloosheid van de EU Raad van Regeringsleiders om knopen door te hakken en zo een oplossing te vinden voor deze "open end" (oftewel oneindige) instroom van migranten wordt grotendeels veroorzaakt door de hegemonie van Duitsland dat door  Mw Merkel een politiek wil voeren die de EU aan Turkije onderhorig maakt opdat dat land een eind maakt aan de uitstroom van migranten.
Duitsland zal niet afwijken van het Schengenverdrag en dus de grenzen nooit sluiten. Een verleggen van het probleem naar buiten de EU dus.
Een politiek die zelfs intern in Duitsland op sterke weerstand stuit en de coalitie socialisten christendemocraten en de unie CSU CDU bedreigt.
Schauble, de ervaren en uiterst deskundige minister van financiën (die ik enorm bewonder om zijn inzicht en inzet) en Seehofer, de baas van de CSU, steunen de Mazière (die de gezinshereniging voor de Syriërs wil afschaffen) tegen Mw Merkel en Altmaier.
De socialisten wijzen het plan van de Mazière natuurlijk af.

Het blijkt weer dat de EU alleen op papier bestaat. Zodra er een probleem opduikt is de eenheid ver te zoeken. De EU moet daarom terugkeren naar de ware kerntaken.

Een benevolent dictator zou, wat Mw Merkel door Turkije wil laten doen, op een andere manier bereiken.
Overigens een manier die al dichterbij komt nu ook in Kroatië de verkiezingen een ruk naar rechts hebben getoond waardoor zeer waarschijnlijk een coalitie aan de macht zal komen die een afsluiten van de grens (en Kroatië is geen lid van de Schengenzone) in het zuiden zou kunnen overwegen. Dan zijn de wegen naar het noorden  via Kroatië en Hongarije volledig afgesneden.

Mijn dictator zou een overeenkomst met Griekenland willen sluiten. Griekenland voelt zich misbruikt door de eurozone, in 2012 om de Franse en Duitse banken te redden, in 2015 door de dwang tot aanvaarding wurgende voorwaarden. Of dat gevoel terecht is of niet doet niet ter zake. Het bestaat.
Griekenland heeft tevens een onhoudbare staatsschuld die al gauw tot 200% van het BBP kan oplopen, die zij niet kunnen afbetalen en zelfs de rente ervan niet betalen. Ook niet met de derde bailout die nu al problemen oplevert. En van kwijtschelding wil de eurozone niet horen.


De kosten voor het nu opvangen van de migranten in Duitsland lopen al op tot 17 miljard euro voor de 1 miljoen migranten die dit jaar verwacht worden. Volgend jaar zal nogmaals een miljoen migranten binnenstromen, in totaal verwacht de EU drie miljoen vluchtelingen n het zullen er nog wel meer worden. De kosten zullen dus nog enorm oplopen zonder zicht op een einde.

Mijn dictator zou een deal met Griekenland sluiten met in het achterhoofd de zekerheid dat Griekenland toch nooit al de schulden zal kunnen terugbetalen.

Griekenland stapt uit de Schengenzone waardoor de noordgrens van Griekenland tot buitengrens van de EU wordt.
Die buitengrens wordt zowel door Griekenland als door Macedonië en Albanië (kandidaatleden EU) hermetisch afgesloten.
Griekenland kan zijn grens met Turkije bewaken en de bootjes opvangen.
Griekenland stelt het eiland Evvian, 3900  km2 ter beschikking met hetzelfde doel als Christmas Island voor Australië en kan daar de nu op het Griekse vasteland verkerende migranten huisvesten en de met bootjes aankomende migranten ook uit Italië en andere EU landen.
Bij de zelfde bevolkingsdichtheid als Nederland kan Evvian ongeveer 2 miljoen mensen huisvesten.
Van daaruit kan een scheiding gemaakt worden tussen economische en Geneva Convention migranten en terugsturing naar land van oorsprong of eerste binnenkomst worden geregeld.
De benodigde infrastructuur op Evvian wordt  door de EU bekostigd alsmede de kosten van levensonderhoud. Dat valt weg tegen de besparingen in de andere EU landen voor  opvang, huisvesting en voeding.

Als tegenprestatie kan Griekenland op voordelige voorwaarden op de kapitaalmarkt lenen gegarandeerd door de ECB (zoals bij andere eurozone landen) en worden de staatsschulden aan de ECB en ESM en voorgangers afgeschreven tot het percentage BBP van de gemiddelde eurozone staatsschuld, te weten circa 92% van het BBP.
Dat geld heeft iedereen met een beetje verstand toch al afgeschreven.

Voordelen:
het plan heeft een afstotende werking
via resettlement kunnen EU landen voor hen nuttige migranten opnemen
de onrust in de EU over de oncontroleerbaarheid neemt af
Griekenland krijgt de kans te bewijzen dat het op eigen economische benen kan staan, de werkgelegenheid zal flink toenemen.

Natuurlijk is dit een zeer onorthodoxe oplossing. Maar Draghi doet niet anders.
Als alle traditionele maatregelen hopeloos falen is er de noodzaak van een fundamenteel andere aanpak.
Dat dat hoe dan ook noodzakelijk is  moet nu toch wel voor iedereen duidelijk zijn.
Voor een dictator een fluitje van een cent.
En voor 28 regeringsleiders?
  

Plato saw this benevolent dictatorship as a preferable alternative to an oligarchy, democracy, and tyranny.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire