mercredi 4 novembre 2015



De Volksverhuizing. Waar is het einde.

Wat staat ons te wachten als we eens doordenken in plaats van ad hoc schrik maatregelen te nemen. De woelige herfst in de Middellandse zee heeft het aantal migranten niet doen afnemen.
De volksverhuizing houdt aan. Ononderbroken hebben mensensmokkelaars geen enkele moeite per dag vele duizenden  migranten op de EU kusten af te zetten. Een goed renderend bedrijf. En er staan nog vele miljoenen te wachten. Want de EU is een aanlokkelijk en gemakkelijk binnen te komen gebied.
Turkije speelt een hoofdrol. Niet dat Turkije die stroom van migranten aanmoedigt maar omdat het die niet voldoende tegenhoudt.
Dat tegenhouden, tegen betaling en concessies op politiek gebied, is de taak van Turkije, vindt, naar ik lees, vooral Mevrouw Merkel.
Want de EU buitengrenzen bestaan in theorie maar niet in werkelijkheid. Zoals zoveel in de EU. De EU is zelf niet in staat, zoals dagelijks blijkt, die stroom tegen te houden en terug te sturen of terug te transporteren. En de EU wetgeving laat niet toe die illegaal binnengekomenen te interneren. Zodra ze binnen de EU zijn zijn ze niet meer weg te krijgen. Wat de Amerikanen Catch 22 plegen te noemen.

Nu zijn er in de EU regelingen over wat te toen met migranten. Volgens het verdrag van Dublin moeten zij zich laten registreren en identificeren in het eerste EU land van binnenkomst en daar in vrijheid de uitslag van het onderzoek naar voldoen aan de voorwaarden voor asiel afwachten waarna zij of uitgewezen worden of toegelaten.
Naast wat is nu uitgegroeid tot een niet meer in de hand te houden en niet meer te stuiten invasie is er de resettlement procedure en neemt de EU 20.000 vluchtelingen uit andere asiellanden over en verdeelt die onder de deelnemende lidstaten. Een lachertje natuurlijk.
Voorts is er de relocatie regeling waarmee toegelaten migranten worden verdeeld over de lidstaten. Dat aantal is nu van 120.000 tot officieel 160.000 gegroeid maar in realiteit zijn er vele honderd duizenden meer ongecontroleerd binnengekomen migranten en dat aantal neemt dagelijks nog met vele duizenden toe. Duitsland verwacht er een miljoen. Helaas gaat het niet om toegelaten maar om zonder toestemming binnengestroomde migranten. De Oost Europese lidstaten verzetten zich hevig tegen deze verdeel regeling.
Dan is er ook nog is er het Schengenverdrag waaraan ook niet EU lidstaten deelnemen en zes  EU staten niet. Bulgarije, Croatië, Cyprus en Roemenië zitten nog in de wachtkamer ervoor en Ierland en Groot Brittannië doen niet mee. Tussen deze landen mogen er geen bewaakte grenzen meer zijn en kan dus iedereen ongehinderd in en uit stromen.
Tenslotte is er de wens van de migranten zich te vestigen in Duitsland, Zweden, Nederland. De reden moge duidelijk zijn. Na veiligheid komt geborgenheid. De veiligheid hadden zij in Turkije waar zij in eerste instantie heen gevlucht zijn, de geborgenheid willen zij in Noord Europa vinden.  Dat het dus volgens de normen niet om vluchtelingen gaat wordt ontkracht omdat de EU hun dezelfde rechten toekent.
Een voor migranten niet bestaande buitengrens, de onmacht van de EU om hen in het eerste EU land te registreren en identificeren en het niet meer bestaan van grenzen in de Schengenzone heeft er in de praktijk toe geleid dat er nu dagelijks een stroom van vele tienduizenden ongeregistreerde en ongeïdentificeerde migranten zich ongehinderd een weg door de EU zoekt met als einddoel de noordelijke heilstaten. Geen van de transitlanden heeft de mogelijkheid hen goed op te vangen en te begeleiden. Het is een ware volksverhuizing.
Het enige wat de EU in zijn verwarring en onmacht kan doen is meer registratie punten. Daar bepalen wie economische vluchteling is of wie uit veilige landen komt en die terugsturen. Niet het stoppen van de stroom. Turkije is volgens het UNHCR een veilig land. Dus iedereen die uit Turkije binnenkomt kan worden teruggestuurd. Als Erdogan ze toelaat. Wat denkt U.

In Duitsland wil men de grens sluiten of minstens transitzones aan de grens om rechtmatige van onrechtmatige migranten te scheiden.  Neem de transitzones. Wat gebeurt er met onrechtmatige migranten. Wordt hun alleen de toegang tot Duitsland ontzegd waarna ze dus over de andere Schengenlanden zullen uitstromen of worden zij weggestuurd uit de EU en moeten in het transitgebied verblijven tot ze kunnen worden uitgezet. Of mogen ze toch vrij Duitsland in tot ze worden uitgezet. Zie ze dan maar te traceren.
Als Duitsland dat doet of de grens sluit  krijgen we het effect van een snelweg waar een ongeluk de weg heeft versperd. Die vele tienduizenden die van Oostenrijk naar Duitsland willen worden aangevuld met de vele tienduizenden die onderweg waren. Oostenrijk moet dan wel zijn grens sluiten (nu al hebben zij sluizen ingebouwd)  waardoor de vele tienduizenden die Oostenrijk in willen dat niet kunnen. Zo gaat dat verder door naar het zuiden. Alle landen moeten dan Schengen negeren en de grenzen sluiten. Dat betekent in het einde dat Griekenland, dat ze niet meer naar het noorden kwijt kan, nog erger overspoeld wordt en dus alles op alles moet zetten om niemand meer binnen te laten.
Dat betekent alle gammele bootjes terug slepen of terug te sturen. Patrouilleren aan de grens van de territoriale wateren. In uiterste instantie een enkel eiland reserveren en ze allen daar laten verblijven. Of een overeenkomst met een ander land dat tegen betaling hen wil opnemen. Zonder politieke eisen te stellen. Als men weet dat men niet meer binnen komt zal de stroom afnemen. Met de moderne communicatiemiddelen waarover de migranten blijken te beschikken kan dat snel gaan.
Daarna kan per land, waar dus geen toestroom meer is, registreren en identificeren plaatsvinden. Dan pas de grens naar het noorden laten passeren. Want de doorgangslanden zijn niet in staat, zoals de migranten heel goed weten, hen blijvend op te nemen. Duitsland, Nederland en Zweden en andere landen in mindere mate zullen hen moeten opnemen. Want terugsturen zal niet lukken. Want de oorsprong landen (behalve Afghanistan, maar dat is een ander hoofdstuk en een veilig land) zijn in hevige burgeroorlogen verwikkeld en Turkije zal ze niet terug willen tenzij er politieke concessies worden gedaan. Dat kan de EU zich niet veroorloven.
Mw Merkel wil niet de grens sluiten uit angst voor een Balkan oorlog. Haar enige troef is Turkije, Erdogan. Dat wil zeggen een andere staat verantwoordelijkheid laten nemen. De EU neemt nooit verantwoordeljjkheid bij hevige dreigende conflicten lees ik in de Engelstalige pers. De USA knapte dat altijd op, maar houdt daar nu mee op.
Ook nu, de EU doet niets wezenlijks maar wacht af tot het probleem zichzelf oplost. Dan  kun je lang wachten.
Geen enkele aanpak is zonder risico. Maar als de doorgangslanden weten dat zo de stroom zal ophouden, een stroom die anders blijft doorgaan met, aangevuld zoals al gedreigd wordt, met Libiërs, ook zo'n door het westen gedemocratiseerd land, zullen zij die harde lijn verkiezen.
Dan hoeft ook geen regeringsleider meer naar Erdogan te reizen om vanuit een hopeloze positie  hulp te vragen. En dan is er ook geen reden meer om voor oorlog in de Balkan te vrezen. Die is er bij blijvende instroom van migranten meer.
Maar het moet een door de EU gecoördineerde actie zijn. Niet georganiseerd door één land. Want het is een EU probleem, niet die van een of meer lidstaten. Maar is de EU daartoe in staat. 
Of zijn er andere, effectievere, wegen  om een oplossing te vinden. Want zonder oplossing, is er ook geen einde.












Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire