jeudi 12 novembre 2015



Terwijl de regeringsleiders wederom vergaderen komen de migranten met 
vele duizenden per dag binnen

de migranten vormen niet het enige probleem. Griekenland redt het niet, krijgt nog geen geld en gaat in staking, Portugal is onbestuurbaar, Rutte moet voor Cameron invallen en Lagarde is van mening dat de EU meer migranten moet opnemen. Tenslotte: de ECB wil misschien den Haag wel opkopen.

Het valt niet mee om bij al die chaotische toestanden in de Europese Unie een vrolijke noot te vinden. Maar die is er.
Na de officiële sluiting van het Malta overleg over de Afrikaanse migranten is er nog een aparte bijeenkomst van de EU regeringsleiders.
Cameron, de Britse prime minister kan daar niet aan deelnemen omdat hij de Indiase premier Mori op staatsbezoek in Groot Brittannië moet ontvangen, een eerdere afspraak.
Nu komt het: hij laat zich vertegenwoordigen door onze Rutte.
Groot lawaai in de Britse pers want Rutte heeft gewaarschuwd dat een Britse exit uit de EU de doodsteek zou zijn voor de Londense City, het financiële centrum van het VK,  en het VK tot een "middelmatig grote economie" midden in de Atlantische Oceaan zou maken.
En die Rutte zou nu de Britse belangen bij die bijeenkomst moeten behartigen.
Dat wordt niet in dank afgenomen. We are not amused!
Onze Rutte heeft het kennelijk verbruid bij onze vrienden overzee. Had hij dat ook maar niet moeten zeggen.

Verder is er niet veel opwekkends.

Voordat het migranten probleem, als iedereen dat woord ervoor zou gebruiken was er tenminste daar duidelijkheid over, dat steeds zwaarder en urgenter gaat wegen, weer in gedachte komt, zijn er weer ernstige problemen in de eurozone. Never a dull moment.

Natuurlijk dreigt er een confrontatie van de eurozone scherprechters met Portugal nu de minderheidsregering, zoals te voorzien was, is gevallen en de linkse meerderheid de austerity verwerpt en de president zich in alle bochten wringt om dat te voorkomen.
Natuurlijk gaat het er in Spanje om spannen nu het gerechtshof de afscheidings procedures die Catalonië in gang gezet heeft voorlopig heeft stilgelegd om later tot een definitief oordeel te komen. Catalonië wil desondanks doorgaan. Rayos wil alle middelen gebruiken om afscheiding van Catalonië te verhinderen.
Maar neen, de grootste crisis vindt weer plaats in Griekenland. Tsipras die een verzwaard austerity programma moet uitvoeren, een programma dat hij onhaalbaar acht maar door de eurozone is genoopt dat toch te doen wordt nu geconfronteerd met de woede van zijn eigen partij, Syriza.
Dat komt nog bij de perikelen bij het uitvoeren van de voorwaarden voor de derde bailout tot nu toe waardoor de uitbetaling van de tranche van 2 miljard euro die Griekenland hard nodig heeft voor terugbetaling van schulden en uitbetalen van lonen in gevaar komt en is uitgesteld. Die 2 miljard zijn er overigens niet voor de stimulering van de Griekse economie, mocht men dat denken.
Vandaag is er een algemene staking in Griekenland als protest tegen de nog grotere beperkingen in de uitgaven en nog verdere verhogingen van de belastingen.
Het gemiddelde loon is al met 30% gekort  terwijl dat al extreem laag was. Het sociale systeem staat op instorten.
Een afgestudeerde begint in de publieke sector met een maandsalaris van 775 euro per maand, de lonen worden tien jaar lang bevroren en alle mogelijke belastingen gaan omhoog.
De mogelijkheid voor repossessions, de huisuitzettingen door niet betalen van de hypotheek aflossingen, waarvoor de drempel verlaagd moet worden van de eurozone wekt heel  veel onrust.
Het zal duidelijk zijn dat de gebeurtenissen in Griekenland door Spanje, waar in december verkiezingen zijn en  Portugal op de voet gevolgd worden.
De austerity, die ook volgens het IMF, te eenzijdig is geweest komt steeds heviger onder vuur. Helaas is er door de eurozone schuldenberg geen gemakkelijke uitweg om door meer uitgaven in de infrastructuur, het geëigende middel, de economie een duwtje in de rug te geven.
Griekenland en Portugal hebben al een volkomen onhoudbaar grote staatsschuld.

Terwijl de regeringsleiders in Malta beraadslagen wordt de migranten crisis steeds onoverzichtelijker en zorgwekkender. Dum Roma deliberat, Saguntum perit. Niets nieuws onder de zon.
In Duitsland wordt niet alleen de instroom maar ook de politiek erbij alleen maar chaotischer.
Onverwacht wordt in Duitsland  het Dublin protocol weer in werking gesteld. De migranten moeten dus weer terug naar het eerste EU land waar zij zijn binnengekomen, met uitsluiting van Griekenland want volgens het Duitse gerechtshof zijn daar de omstandigheden zo slecht dat men er geen migranten naar mag terugsturen.
Voor migranten uit Syrie was dat Dublin protocol door Duitsland buiten werking gesteld zodat die niet per persoon maar als groep binnen konden komen en vrijwel zeker een verblijfsvergunning zouden krijgen met recht op gezinshereniging. Dat laatste was al door de Maizière, minister van binnenlandse zaken ingetrokken, hetgeen weer op zijn beurt werd ingetrokken maar nu weer geldt.
Daar de meesten migranten vanuit Griekenland naar Duitsland zijn doorgemarcheerd zonder zich onderweg ergens te laten registreren  en hele massa's ook in Duitsland ongeregistreerd in centra zitten en een flink aantal gewoon verdwenen is lijkt dat meer te  gaan gelden voor alleen maar de nieuwkomers, die nu bij de grens (als die bewaakt werd, tenminste) allen teruggestuurd zouden kunnen worden naar landen waar zij doorheen zijn gekomen.

Dat stuit weer op het probleem welk land zij bewijsbaar het eerst zijn doorgekomen en ook dat die landen maar uiterst weinig lust vertonen hen op te nemen en dat Griekenland niet meetelt.
In feite weet zelfs niemand in Duitsland hoeveel er binnengekomen zijn.

Intussen gaat Zweden, dat zich altijd enorm positief heeft opgesteld en 80.000 migranten heeft opgenomen de grenzen sluiten. Chaotische taferelen bij de grensovergangen en overlopen worden hebben dat noodzakelijk gemaakt. Daar gaat het protocol van Dublin alweer. Het verzet in Zweden is zo toegenomen dat er niet meer tevoren bekend wordt gemaakt waar de migranten worden ondergebracht om te voorkomen dat daar al tevoren brand wordt gesticht.

De EU kraakt onder het migranten probleem. Het voorbeeld van Hongarije om door hekken de grenzen te blokkeren, waarvoor het land eerst werd uitgekreten, vindt steeds meer weerklank. Oostenrijk legt beperkingen op, Slovenië gaat de grens behekken. Dublin is een dode letter geworden.

Het overleg in Malta tussen EU en Afrikaanse leiders zal een volgende massa verplaatsing nu vanuit Afrika moeten voorkomen. Want met de moderne communicatiemiddelen gaat nieuws in één seconde de gehele wereld door.
Ook hier weer de EU zwakheid die ik al eerder gesignaleerd heb. Geen alternatief en dus geld bieden, visa sneller verstrekken, migratiemogelijkheden versoepelen.   En de andere partij weet dat de EU machteloos met de rug tegen de muur staat.

Ik heb het gezegd: één centrale opvangplaats waar alle migranten (ook die nu in Duitsland zijn)  naar toe worden gebracht en waar ze in alle rust kunnen worden geregistreerd en beoordeeld.
Duur maar het brengt zijn geld op.
Een Grieks eiland. Griekenland geholpen, de EU geholpen en een duidelijk beeld voor potentiële migranten wat de procedures zijn. Niet het Europese paradijs binnenstormen maar de lastige weg erheen doorlopen.
En met de landen van oorsprong bespreken dat economische migranten teruggestuurd zullen worden. Gaan ze daar niet mee accoord dan kan hun ontwikkelingshulp worden ontzegd en komen hun landgenoten niet meer in aanmerking voor toelating.

Als sluitstuk. Mw Christine Lagarde, baas van het IMF,  roept de EU op om meer migranten op te nemen.
Dat zal de economische groei goed doen, vindt zij en de vergrijzing van de bevolking compenseren. En hun oorspronglanden zullen profiteren door het geld dat de migranten aan hun verwanten zullen opsturen.
Zucht.

Als klap op de vuurpijl, naar ik lees in de Financial Telegraph overweegt de Europese Centrale Bank, de ECB, om hun kooplijst voor de QE uit te breiden naar gemeentelijke obligaties en regio's (states, zegt de Telegraph)
Zo zouden ze Parijs kunnen opkopen zegt de krant (als grap, hoop ik).
Hebben ze alle staatsschulden die ervoor in aanmerking komen al opgekocht dan.

Ik heb van al dat nare denken hoofdpijn gekregen.




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire