dimanche 4 octobre 2015




 De Duitse President Gauck  en de Vluchtelingen


Gisteren bij de herdenking van de Duitse hereniging 25 jaar geleden, die ons de euro als erfenis heeft bezorgd, sprak de Duitse president Joachim Gauck ook over de toestroom van asielzoekers.
Zijn woorden zouden ook voor Nederland moeten gelden. Maar woorden vervliegen, daden blijven. Laten we hopen dat hij inderdaad de daad bij het woord voegt. Dat dat ook voor Nederland zou kunnen gelden lijkt ijdele hoop.

Die Integration von Flüchtlingen wird Deutschland nach Ansicht des Bundespräsidenten vor eine größere Aufgabe stellen als die deutsche Einheit.
"Doch anders als damals soll nun zusammenwachsen, was bisher nicht zusammengehörte", sagte Gauck

Deswegen forderte Gauck Geduld und betonte, dass nur die in Deutschland geltenden Werte Basis für eine Integration sein könnten. "Es braucht Zeit, bis alte und neue Bürger Verantwortung in einem Staat übernehmen, den alle gemeinsam als ihren Staat empfinden."
Ausdrücklich forderte er auch eine Integrationsleistung der Flüchtlinge.

Toleranz für Intoleranz werde es nicht geben, sagte er und verurteilte Antisemitismus und eine Diskriminierung von Frauen oder Homosexuellen.

Zo gaf der Spiegel de woorden van de President Gauck over de toekomst weer.
Hij zei dat de integratie van de vluchtelingen in Duitsland een grotere opgave is dan de Duitse eenwording.
Want anders dan toen moet nu samensmelten wat tot nu toe niet samen hoorde.
Daarom vorderde Gauck geduld en benadrukte dat alleen de in Duitsland geldende waarden de basis konden zijn voor een integratie.
Er is tijd voor nodig voor oude en nieuwe burgers verantwoordelijkheid in een staat op zich nemen die allen gezamenlijk als hun staat bevinden.
Uitdrukkelijk eiste hij een integratie inspanning van de vluchtelingen.
Tolerantie voor intolerantie zal niet gebeuren, zei hij en veroordeelde antisemitisme, discriminatie van vrouwen of homosexuelen.

Vooralsnog heerst er in de opvangcentra in Duitsland chaos en verloopt de registratie van de vluchtelingen ook chaotisch. De vluchtelingen mogen dan welkom geheten zijn, Duitsland was op de gevolgen van die vriendelijk uitnodiging niet voorbereid. Noch de rest van de EU.

Wat Gauck zegt  is duidelijke taal en niet voor andere uitleg vatbaar. Er wordt kort gezegd van de vluchtelingen geëist dat zij de Duitse waarden moeten accepteren en er zich aan moeten passen.
Er wordt niet gezegd dat de Duitsers zich aan de vluchtelingen moeten aanpassen.
Gauck laat er geen twijfel over bestaan over wat van de nieuwkomers niet verwacht maar geëist wordt.

Zal wat in Duitsland van de nieuwkomers geëist wordt ook voor Nederland gelden.
Als we de wijze waarop in Nederland de zo gewenste integratie zich voltrekt zien we toch wel aanzienlijke verschillen.

Er zou in de Nederlandse woordenboeken een nieuwe betekenis van "integratie" moeten verschijnen: "aanpassen aan de gevoeligheden van de nieuwkomers".
Want dat doen wij en elke poging om hen zich aan ons te laten aanpassen wordt gevat onder de nieuwe betekenis van het woord "discriminatie",  want zij moeten hun cultuur mogen behouden ook al zou deze strijdig zijn met de onze.  
Pogingen hen zich te laten aanpassen, en dat houdt onvermijdelijk in die aspecten van hun cultuur op te geven die strijdig zijn met de onze en onze cultuur te aanvaarden worden in Nederland gezien als discriminatie.

Neem de zwarte Piet. Onderdeel van onze cultuur, ons erfgoed, sinds omstreeks  1850 gezel van Sinterklaas die tot de 13de eeuw teruggaat.
Nu wordt hij, wat nooit het geval is geweest, door een deel van onze nieuwe bewoners gezien als een symbool van de slavernij en dus moet hij verboden worden. Verbiedt Nederland ook culturele uitingen van onze niet autochtone medeburgers die strijdig zijn met onze cultuur?

Wij hebben zelfs een speciale organisatie die zich bezighoudt met het onderzoeken van klachten over discriminatie. Er komen mensen voor het gerecht die zich eraan schuldig zouden hebben gemaakt.

Ik geloof nooit dat een Nederlandse gezagsdrager dezelfde eisen als Gauck deed voor Duitsland hier zou uitspreken.
Als dat toch gebeurde zouden we weten dat het alleen maar woorden zijn en er zou een storm van verontwaardiging opgaan bij de weldenkende mensen.
Want het zou strijdig zijn met de nieuwe betekenis van "tolerantie" die is veranderd in "alles toegeven".

We krijgen door de Europese Unie weer een flink aantal nieuwe burgers op te nemen uit totaal andere culturen.
Hoe kunnen we ons aan hun aanpassen zodat zij zich niet te verstoten voelen in hun nieuwe land.

Gauck heeft in zijn woorden goed laten doorschemeren waar de schoen wringt.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire