lundi 26 octobre 2015




Er is weer een crisisberaad geweest, 
maar weinig harmonie.

De emoties lopen hoog op. Het vluchtelingen probleem dat geen vluchtelingen probleem is maar een migratie probleem houdt alles en iedereen bezig. Terecht.
Het is, zoals ik al meer heb gezegd, geen vluchtelingen probleem want de migranten komen uit veilige landen waar zij naar toe gevlucht zijn.
Dat zij daar in vaak onhoudbaar armzalige omstandigheden leven doet niets af aan het feit dat zij daar veilig zijn. Dat zij uit die armzalige omstandigheden willen ontsnappen is begrijpelijk, ieder van ons zou dat ook proberen.
Maar dat neemt niet weg dat het geen vluchtelingen meer zijn.

Dat zij de grenzen van de Europese Unie konden overlopen zonder dat de Europese Unie daar een rem op kon zetten is de Europese Unie aan te rekenen, temeer omdat het geen plotseling opkomende onverwachte gebeurtenis was maar een aanzwelling en ophoping in Turkije en de zuidelijke lidstaten zodat je deze uitbarsting had moeten voorzien.
Als de grens eenmaal overlopen is is er geen stoppen van de stroom mensen meer mogelijk.
Om nu te doen alsof het onze morele plicht is om deze ontheemden op te nemen en dat we dat dus de aantallen die binnenkomen op onbepaald en onbegrensd stellen en maar zien hoe het verloopt is een vreemd gebaar.
Als de EU dat als zijn morele plicht gezien had waren er door de EU allang  afdoende maatregelen genomen om dat voldoen aan die plicht in goede banen te leiden en waren deze hordes die door de landen naar Duitsland, Zweden en Nederland willen reizen voorkomen en waren de ontvangende landen in staat geweest de juiste voorbereidingen te treffen.
Dan hadden de aantallen (stuitend dat er steeds over "hoeveelheden" van hen wordt gesproken) per land in meer rust overeengekomen kunnen worden en was er niet zoveel geïmproviseerd en aan elkaar verweten geworden.
Bovendien kan een morele plicht alleen maar op geordende wijze binnen het bereikbare worden vervuld en niet op oncontroleerbare onbegrensde wijze.
Een land heeft ook de morele plicht ervoor te zorgen dat er geen armoede bestaat onder zijn bevolking. Toch is er armoede. Een morele plicht wordt immers altijd begrensd door beperkende omstandigheden.

Waar men ook aandacht voor moet hebben is dat de grote meerderheid, zo niet alle binnenkomers, naar Duitsland, Zweden en Nederland willen komen, niet in de tussenliggende landen willen blijven en zich dus goed geörienteerd hebben over de plek waar zij de beste omstandigheden denken te treffen.
Niet de handelswijze van vluchtelingen bij wie het erom gaat het vege lijf te redden door het oorlogsgebied te ontvluchten.
Ga me nu niet uitmaken voor fascist of neo nazi. Ik heb diep medelijden met deze mensen en ben van mening dat wij door onze midden oosten politiek meegewerkt hebben aan de ellende die zij doorstaan. Maar de gang van zaken nu is onaanvaardbaar door een onmachtige Europese Unie.

De Sloveense minister president heeft gezegd dat deze migratie crisis als er geen oplossing komt het einde van de EU zou kunnen worden. Het is logisch dat als de overkoepelende EU geen greep kan krijgen op de bewaking van de buitengrenzen dat dan de lidstaten hun eigen belangen gaan behartigen. Het is even logisch dat er dan onderlinge wrijvingen gaan optreden.
Want één ding is zeker. De EU heeft getoond ook bij deze crisis achter de feiten aan te lopen in plaats van een vooraf overeengekomen beleid te voeren. De kreet om meer Europa is onzin. Meer Europa haalt niets uit. Er staat duidelijk in de verdragen en het verdrag van Dublin hoe de procedures moeten verlopen. Maar het bureaucratische idee dat wat op papier is opgetekend ook werkelijkheid is hier door de feiten achterhaald.
Dat er wel adequate stappen moeten worden ondernomen om wat op papier staat ook werkelijkheid te laten worden is nagelaten.
De binnenstromende migranten zijn hier ook het slachtoffer van. Pas nu, nu er honderd duizenden ronddolen, klem zitten in de aankomende koude en natte herfst  en bivakkeren in de open lucht wordt er gesproken over adequate opvangcentra voor honderd duizend. Het duurt nog tijden voor die centra gereed zijn en de stroom loopt nog steeds door en er zijn geen tekenen van vermindering. 
Griekenland wordt verweten de kustwateren niet adequaat te bewaken. In plaats van bewaken waren zij gedwongen juist migranten uit het water en uit de wrakke bootjes te redden en, ironisch maar waar, juist de Europese Unie binnen te brengen.
Hongarije wordt verweten de buitengrenzen afgesloten te hebben. Het bewaken van die grens is hun plicht. Het was de enige manier om de onbeheersbare toestroom tegen te houden.

Turkije beseft de zwakte van de EU die niet de eigen grenzen kan beschermen en nu van Turkije wenst dat zij de stroom indammen (en die morele plicht dan) en eist toezeggingen waaraan de EU op principiële gronden niet kan toegeven.
De EU gebruikt niet de bestaande hulp en privileges door de EU  aan Turkije verschaft om die medewerking te verkrijgen.  
De EU zegt "meer Europa". Handhaven van de regelgeving van het bestaande Europa was de oplossing geweest, niet nog meer papieren zeggenschap.

De wijze waarop de stammenstrijd in Libië, Irak en vooral Syrië wordt aangepakt zal een spoedige terugkeer van deze migranten naar hun eigen land niet bevorderen. In tegendeel, gezinsvereniging zal hun aantal doen toenemen.
In plaats dat er door alle landen wordt samengewerkt en beseft wordt dat zonder Assad en zijn Alawieten kustgebied geen oplossing mogelijk is, want bombarderen doet pijn maar is niet afdoende,  is er nu een soort proxystrijd tussen de USA, dat de gematigde rebellen bewapent en Rusland dat ze bestrijdt.  IS is te sterk en te goed georganiseerd om door gematigde rebellen stammen te worden vernietigd, want verslaan heeft geen zin, dan duiken ze elders weer op.

Het zal dus echt wel zo  zijn dat die honderdduizenden migranten blijven en integreren en zich moeten gaan houden aan onze westerse cultuur en dus de hunne opgeven want deze twee culturen zijn niet verenigbaar. Daardoor is ook een multiculturele wensdroom uitgesloten. Het is de ene of de andere cultuur. Dat moeten we goed beseffen.
De EU en wij gaan een moeilijke periode tegemoet.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire