dimanche 17 avril 2016


Kolen, staal en illegale migranten.





Ik had eigenlijk willen doordenken over de aanbevelingen van het IMF om de wereldeconomie weer tot echte groei te dwingen. Maar eigenlijk waren die aanbevelingen net als vorige jaren hoewel de austerity vervangen werd door looser fiscal policies where possible. Maar ik werd toch weer gegrepen door dat illegale migranten probleem, ongetwijfeld door dat weliswaar humorloze en niet van veel beschaving getuigende Duitse gedichtje. Want er kan natuurlijk snel gezegd worden dat dat volkomen los staat van de illegale migranten kwestie maar wie dat echt gelooft, ach wie zou dat nou kunnen zijn.





De Europese Unie begon als een economisch smeermiddel, kolen en staal en door samenwerking meer onderling begrip. Nu, na meer dan een halve eeuw zijn de kolen in de ban en de staal naar landen met goedkopere energie aan het verdwijnen en het onderling begrip is ver te zoeken.

Om geen bovengrens te hoeven stellen aan de  stroom illegale migranten die de EU binnenstromen heeft de EU zich volkomen afhankelijk gemaakt van Turkije dat ze dan wel tegen betaling moet tegenhouden en dat  door het eisen van visumvrijheid en versnelling van de toelatingsprocedures voor hun EU  lidmaatschap duidelijk laat merken dat zij aan de teugels trekken. Zelfs zover dat Rutte nu kan gaan bezien of het Turks alvast een van de officiële talen van de EU kan worden, de vijf en twintigste. Cyprus heeft dat aangekaart.



Een van de vreemdste regelingen die ik me kan voorstellen. Turkije houdt de illegale migranten tegen en elke die toch Griekenland binnenkomt wordt na een farciale asielaanvraag beoordeling per kerende postboot terug naar Turkije gestuurd en daarvoor in de plaats neemt de EU dan een erkende vluchteling uit Turkije op, een dus van wie de asielaanvrage door Turkije is goedgekeurd. Niet door de EU.



Dat er dan geen enkele illegale migrant met een greintje verstand dan nog de oversteek doet lijkt voor de hand te liggen. Gevaarlijke overtocht en een gegarandeerd retourtje want Turkije is tot veilig land verklaard en daar kun je dus niet vervolgd worden. Dus wordt je aanvraag terstond afgewezen. Alleen jammer dat er gezien het grote aantal dat er sinds 20 maart al op die beoordeling wacht er grote vertraging is. Want  naar ik hoor kunnen er maar twee per dag afgehandeld worden. Dus afwachten achter gesloten hekken.



Maar als er geen illegalen meer zo binnen komen hoeft de EU er dus ook geen uit Turkije terug te nemen. Dan gaan al die naar ik meen 4000 EU ambtenaren, rechters en zo die toegezegd zijn daar voor niets heen.

Er gaan nu echter geruchten dat er daarom geheime besprekingen tussen de EU en Turkije komen om dan toch 250.000 vluchtelingen uit Turkije via de resettlement procedure in de EU op te nemen. Dat geloof ik niet want dan zou de EU dat al bekend gemaakt hebben.

Dan praat ik niet over de massa’s ongewensten die bij de Macedonische grens nergens heen kunnen noch over die 160.000 die nog de gereallocceerd moeten worden maar die nergens echt welkom zijn, de honderduizenden, ook kinderen, die zoek zijn en de split tussen west en oost want de oost EU landen willen geen illegale migranten opnemen.

Trouwens op 23 april gaat de president van de EU, Mw Merkel weer naar Turkije om verder besprekingen te voeren.

Verder lees ik dat er in Italië nu ineens twee keer zoveel illegale migranten als vorig jaar uit Noord Afrika aankomen. En dan is het seizoen nog niet eens begonnen. Hoe moet de EU die nu weer gaan verdelen over de lidstaten, want die kun je natuurlijk niet naar Turkije terugsturen.

Ook in Nederland lopen de tandwielen niet zo gesmeerd. Het Ukraine referendum, hoewel niet van harte door de overheden gesteund heeft een duidelijk “neen” opgeleverd, dus tegen aanvaarding ervan,  en dan heb ik vernomen moet het parlement zonder dralen besluiten er over nemen al is het is niet bindend maar raadgevend. Maar dat gebeurt niet, boze tongen beweren dat dat niet zo handig uitkomt met dat juni referendum in Groot Brittannië want het parlement, als althans de parlementsleden doen wat ze gezegd hebben te zullen doen zou dat advies overnemen. En het komt niet zo goed uit met Nederland nu in theorie aan het hoofd van de EU. En de EU wil dat verdrag toch geheel doorzetten. Referendum of geen referendum.

Dat zou voor de “neen” denkers  in Groot Brittannië wel eens een veeg teken kunnen zijn. Zodoende.

Trouwens, niet Mw Merkel maar de heer Tusk is president van de EU. Misschien vergis ik me en gaat hij naar Turkije op de 23ste.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire