samedi 7 mars 2015


De raket zit in de loop van de bazooka. Nu de trekker nog overhalen.
 

en pas op voor de de vlam die er achter uit schiet!


Het voor en tegen, risico en baat, alles is al over de QE van de ECB gezegd. De koers van de euro is weer verder gezakt tot 1,088 dollar. Een ware, zij het niet plotsklapse, devaluatie van de euro sinds mei vorig jaar van zo'n 20%.

De geschiedenis leert dat een devaluatie zonder hervormingen nutteloos is. Daar heeft Draghi weer op gewezen. Of die inderdaad zullen komen in de vorm van verdere gecentraliseerde macht voor Brussel of alleen  in de verschillende lidstaten die er niet zoveel voor voelen moet nog blijken. Of misschien gebeurt er niets.

De enige vraag die nog overblijft is wat gaat de ECB proberen te kopen. Staatsobligaties natuurlijk. In de Financial Telegraph stond een lijstje van instellingen die er ook bijhoren. Als ik ze doorneem word ik niet vrolijk. Daar valt geen stuiver aan te verdienen. Er kan nog over gedebatteerd worden of dat het interessante  = op de duur meer geld opbrengende investeringen of verkapte subsidies worden. Als het woord "sociaal" valt word ik achterdochtig.

16.16 The ECB will be buying bonds from the secondary market. This is to avoid any direct financing of governments. So who are the sellers going to be? The ECB has put out the following list of international institutions that it will buy the debt of: waar het dus de schuld van wil opkopen

Council of Europe Development Bank

European Atomic Energy Community

European Financial Stability Facility = opgegaan in de ESM en is voorganger daarvan.

European Stability Mechanism

European Investment Bank

European Union

Nordic Investment Bank

Caisse d'amortissement de la dette sociale (CADES) = La Caisse d’amortissement de la dette sociale (CADES) a été créée en 1996 pour "éponger" les dettes de la sécurité sociale. Elle a pour vocation d’apurer la dette sociale sur une durée limitée afin d’éviter qu’elle ne pèse sur les générations futures.

leningen om de tekorten van de verzorgingsmaatschappij te dekken. Elk jaar wordt veel meer dan het budget van de santé uitgegeven

Union Nationale Interprofessionnelle pour l'Emploi dans l'Industrie et le Commerce (UNEDIC) = association chargée par délégation de service public de la gestion de l'assurance chômage en France, en coopération avec Pôle emploi.

financiëel beheer van de werkloosheids en arbeidsvoorzienings fondsen.

Instituto de Credito Oficial = spaanse investeringsbank, geliëerd aan de European Investment Bank voornamelijk voor grote (infrastructuur) projecten

Kreditanstalt fuer Wiederaufbau

Landeskreditbank Baden-Württemberg Foerderbank

Landwirtschaftliche Rentenbank

Dus kredietvetrschaffende instellingen. Wat zal dat worden!

Over krediet gesproken, Tsipras vindt dat de ECB Griekenland een strop om de nek heeft gelegd door hun kredietpolitiek. Natuurlijk bemoeit de ECB zich niet met de Griekse politiek maar bewaakt uitsluitend de waarde van de euro en de houdbaarheid van leningen en zo.

Dat  ze zo de politieke keuzes van Griekenland een bepaalde hoek indrijft, namelijk geheel toegeven aan de eisen van de eurozone  is toeval. Maar niet leuk voor Griekenland. Of je nu door de hond gebeten of door de kat wordt gekrabd.

Beide zijden hebben het er naar gemaakt, dat is zeker.



 

 

 

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire