samedi 28 mars 2015


De wereld van de waan en de waanzin
 

Ik heb een paar dagen niet aan mijn blog gewerkt. De ontzetting over en onbegrip voor zo'n afschuwelijke zinloze wraak daad van vernietiging was te groot.

Maar vanochtend neem ik het toetsenbord weer voor me.

De groeiprognoses voor de wereld en de eurozone zijn verhoogd. Niet moeilijk te begrijpen als de olieprijs gehalveerd is. Energie een van de zwaarste kostenposten voor bedrijfsleven en consument. Daalt de olieprijs en dus de energieprijs dan hebben zowel consument als bedrijfsleven meer geld voor andere zaken en dat creëert groei. Eenvoudige economische kost.

Als de energievoorziening daarentegen wegvalt stort het wereldsysteem in. Dat zag je gisteren bij het uitvallen van de stroom alleen al in Noord Holland. De bewaking van de energievoorziening moet één van de belangrijkste economische doelen zijn. Gaat Duitsland daar men zijn Energiewende inderdaad de goede weg in? Wat beoogt de EU eigenlijk exact met zijn energiepolitiek? Alleen het op de duur afschaffen van CO2 uitstoot of de economische ontwikkeling van de Europese Unie in de globale economie. Moet energie niet zo goedkoop mogelijk zijn?
 

De ECB heeft aangekondigd dat de doelstelling van de QE voor maart, de 60 miljard geld creatie voor het opkopen van waardepapieren van banken bereikt gaat worden. Ik heb gelezen dat de ECB ook stelde dat het effect van de QE al merkbaar was omdat de groeiprognose 0,1% was verhoogd. Dan vraag ik me toch weer af of dat niet de val van de olieprijs was.

Er is nog steeds heel wat te doen met die QE.  Voor en tegenstanders. De ECB houdt vol dat het enige doel is de inflatie op 2%  te brengen en dat zij doorgaat tot dat doel is bereikt.

 

Ik vraag me allereerst toch opnieuw af waar dat idee vandaan komt dat QE effectief de inflatie op 2% brengt. In de USA dreigt alweer deflatie mede door de dalende olieprijs. Dat na vele vele jaren van immense QE. Het doel duidelijk niet bereikt.

In de UK dreigt deflatie. Ook daar na jaren en jaren van QE. Doel niet bereikt.

Tenzij je natuurlijk zegt dat dat komt door het stoppen van de QE. Als je dat echt meent houdt het in dat QE nooit kan stoppen omdat dan het deflatiegevaar weer terugkeert. Of tenzij je zegt dat er zonder QE een ergere deflatie zou zijn geweest. Maar in landen zonder QE is het niet erger dan in landen met QE.

In Japan wordt zowat de gehele staatsschuld door de cebtrale bank opgekocht, de binnenlandse economie wordt verstikt, een btw verhoging wordt uitgesteld omdat dat de koopkracht echt dramatisch zou doen dalen. Maar geen bereiken van de 2% inflatie, integendeel, deflatie dreigt. Doel niet bereikt.

Voor zover ik kan nagaan is nergens dat inflatiedoel bereikt.

 

Daartegenover zijn de niet bedoelde effecten juist wel effectief. De koers van de euro is scherp gedaald. Dat is niet alleen door de sterkte van de dollar zoals ik wel lees. De koers is namelijk ook flink gedaald tegenover andere munten zoals de Chinese yen en het Engelse pond. Zwitserland heeft de koppeling van de franc aan de euro los moeten laten. Duidelijk, zoals intenationale analisten ook stellen, het gevolg van de aankondiging en nu opstarten van die QE.

Voor lidstaten met positieve handelsbalans is die wisselkoers val een voordeel. Zij exporteren al meer dan zij importeren vervaardigen dus globaal gewilde producten en kunnen die voordeliger aanbieden. Dus stijgt, logisch gezien, de export. Maar landen die meer van buiten de eurozone importeren dan exporteren zijn de klos. Daar stijgen de importprijzen en  het is de vraag of hun producten op de wereldmarkt zo gewild zijn dat de export sterken gaat stijgen en de import gaat overtreffen zonder dat deze daalt door geldgebrek.

Bovendien gaan de andere landen zich wapenen en nemen soortgelijke stappen.

Zo ook met de beurskoersen. Omhoog door het enorme geldaanbod. Omlaag met de rente door de moneyglut. Pech voor de spaarders. Maar het telt wel aan al is het onbedoeld.

Door de stijgende importprijzen ontstaat natuurlijk meer inflatie. Maar de koopkracht van de consument neemt er door af.

 

Het is voor mij de vraag wie er profiteren van die QE. Niet de consumenten, de gewone man want de importprijzen stijgen. Wel de beurzen. Wel de staat die lage rente op schulden betaalt en door de waardevermindering van de euro de staatsschulden in euros ook in waarde zien dalen.

Dan is er nog wat de banken met dat nieuwe geld in ruil voor de  waardepapieren waarvan de echte waarde ook niet 100% zeker is, gaan doen. Investeren in de eurozone economie? Daar was zelfs niet voldoende vraag naar het uiterst goedkope door de ECB aan de banken uit te lenen geld ter inverstering in het eurozone bedrijfsleven.

Het lijkt mij toch uiterst interessant te weten hoe die 1400 miljard nieuwe euros dus uitgezet worden.

Maar misschien zie ik het wel helemaal verkeerd.

Eén ding is zeker, de armoede in de eurozone neemt toe in plaats van af. Niet alleen armoede van niet werkenden maar armoede onder mensen met een baan.

Daar ga ik morgen over denken.

 

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire