samedi 4 juin 2016



Remain or Leave, nog minder dan een maand te gaan.

Waarom is een Brexit zo'n dreiging of zegening. Het is tenslotte alleen maar 1 lid van de Eropese Unie van 28 lidstaten. Als er 1 zijn eigen weg wil gaan zou dat toch geen probleem mogen zijn. De 27 andere kunnen dan toch gewoon verder. Maar de weg die de EU, Brussel, heeft ingeslagen, de weg naar steeds verdere integratie tot aan de vorming van Superstaat  Europa is volgens de bevolking van een een aantal leden niet de weg die zij voor ogen zagen. Deelstaten in een gecentraliseerd door Brussel geregeerd superstaat  in plaats van zelfstandige staten. Dat is wat zij vrezen. Het is te zien in de harde opstelling van Brussel tegen lidstaten die niet de Brusselse lijn volgen. Hongarije, Polen. En wie bepaalt de Brusselse lijn. De bestuursstructuur is ondoorzichtig.
Dat maakt de EU onevenwichtig. Daarom is een Brexit zo belangrijk. Want als één lidstaat ervoor kiest niet meer te willen meedoen aan die steeds voortschrijdende integratie dan zouden ook andere voor die keuze kunnen komen te staan. Want al is de elite pro EU Brusselse  stijl dan geldt dat niet voor de bevolkingen gezien de opkomst en groei van de nationalistsich geörienteerde partijen en de uitslag van de landelijke verkiezingen. En Brussel ziet deze partijen als populistisch en ongewenst. Maar in een democratie heeft ook de minderheid rechten en kan men die partijen niet afdoen als ongewenst en hen bestrijden inplaats van te luisteren. Dat is een contra productieve aanpak. Maar dat zijn mijn gedachten, niet die van een politicus. Maar de EU heeft ons, zo denk ik, toen het zich nog beperkte tot de economische samenwerking in de Europese Economische Gemeenschap heel veel goeds gebracht. Het zou voor mij een ramp zijn als door de neiging van de EU top beheerders tot politieke eenwording deze voordelen van deze economische samenwerking zouden verdwijnen.
En in alle commotie omtrent die Brexit kun je zien hoe de ideeën hierover ver uiteenlopend zijn, voor of tegen. Hoe dan ook, na 23 juni zal de EU anders worden, Brexit of niet. Tusk sprak wijze woorden in zijn toespraak voor de EVP. En wat er gaat gebeuren bepaalt ook onze toekomst.

Wat in het Remain of Leave in Groot Brittannië opvalt is dat multinationals, kapitaal verschaffers en regeringshoofden van allerlei landen de Remain steunen met draconische profetieën en dreigementen. Zelfs de paus wil Remain. Alle dus mensen en organisaties voor wij wereldwijde vrijheid van handelen belangrijk is of als regeringsleider lid van de Europese Unie zijn.
Maar eigenlijk is de kwestie alleen maar of de bevolking van Groot Brittannië verder deel wil uitmaken van een steeds verder integrerende EU waar de euro de munt van die unie is of niet.
Daarbij is het duidelijk dat GB niet die euro als enige munt in de EU wil erkennen en dat GB evenmin verdere integratie in en van de EU wil weten. Het wil geen schade lijden door eurozone regelgeving. Het wil wel deel wil blijven uitmaken van in essentie wat de vroegere Europese Economische Gemeenschap was. Maar het staat sceptisch tegenover de migratie uit arme EU landen naar GB als dat uitkerings migratie is of loonbederf.

Daarbij moet het in aanmerking nemen dat als alle andere EU landen (uitgezonderd wellicht Denemarken) uiteindelijk verplicht de euro zullen hebben ingevoerd GB geïsoleerd zal staan en als enig niet euroland toch de gevolgen van de euroregelgeving zal ondervinden want de gehele monetaire en fiscale politiek van de EU zal dan op de euro gericht zijn. Dan is de stem van GB er 1 tegenover 26 eurolanden. Want dan is de EU omgezet in Euro Unie, met de ECB als centrale bank en met een EU bankenunie. GB als volslagen buitenstaander, zonder invloed.
Maar of het zover komt is niet zeker, vooral niet gezien de economische armoede van de (pre) kandidaat lidstaten die om politieke redenen en niet economische tot de EU zullen worden toegelaten. Want dan zou er een aantal landen met en een aantal zonder euro zijn. Dan zou de EU in twee delen uiteenvallen, de huidige eurolanden en de overige. Maar of GB zich dan kan vinden in de groep landen die te armlastg zijn om de euro in te voeren lijkt twijfelachtig. Bovendien eist dat een openbreken van het verdrag van Lissabon hetgeen tot een pandemonium kan leiden.
Maar voor GB is er nog een zeer belangrijke overweging waar men nauwelijks over hoort. Als het referendum voor Remain uitvalt heeft de EU een belangrijke troef in handen. Het Britse volk zelf heeft dan besloten bij de EU te willen blijven behoren. Dat houdt in dat de GB overheid dan heel zwak komt te staan bij toekomstige ontwikkelingen. Het Britse volk  heeft dan toch immers besloten bij de EU te willen blijven horen. Daar horen dus ook all EU regelgeving bij, GB één stem tegenover zeven en twintig. Dat wil zeggen dat het vrijwel geen invloed heeft op deze ontwikkelingen.
Voor de EU is er ook een heel belangrijke reden om GB binnen de EU te houden. Bij uittreden van GB zijn er wellicht andere lidstaten die dat voorbeeld zouden willen volgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de groeiende controverse tussen noord en zuid over de monetaire en fiscale toekomst. Denk aan de oostelijk lidstaten die de EU ook zien als een schild tegenover het Russische gevaar. Als zij lid zijn of worden van de NATO is dat een betere bescherming, zie de Amerikaanse troepen die nu de oostelijke grenzen van de EU beschermen. De EU zou een kartonnen bescherming bieden. Als GB binnen de EU blijft wordt het EU gebouw niet aangetast en is uittreden van andere lidstaten onwaarschijnlijker.

Economisch gezien kan niemand in de toekomst kijken. Veel hangt af van de de houding van de EU. Alles is mogelijk, van gewoon doorgaan zoals nu tot aan een volkomen blokkade van de EU voor GB toe. Maar dat is voor de EU snijden in eigen vlees. Want de EU handel naar GB is veel groter dan de de handel uit GB. Maar als de EU die schade voor zichzelf (net als bij de sancties tegen Rusland) wil accepteren en het gevaar voor de gevolgen hiervan in de lidstaten ook aanvaardt, dan blijft te bezien in hoeverre de WTO toch een weg voor GB opent om handel te drijven met de individuele EU lidstaten, of anders de EEA waar GB oprichter van was. Zoals Noorwegen nu doet. Handel buiten de EU zou ook zonder problemen kunnen worden voortgezet.
Als men echter de dreigende taal van EU elite hoort zou er geen amicale maar wraaklustige Leave plaats vinden. Maar of dat bij een Leave wordt doorgezet is natuurlijk de vraag. Want handel is handel.
200 Engelse economen hebben grote economische schade voor GB voorspeld bij een Brexit. Maar dat was ook het geval toen GB de euro niet wilde invoeren. Ook toen werd een rampen scenario voor  GB voorspeld door de economen. Toen hadden ze het volslagen fout.
En, als economen echt konden voorspellen, zat de wereld economie niet zo in het slop.


.






Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire