mercredi 8 juin 2016



 de Brexit strijdt woedt voort

terwijl de ECB bedrijfsobligaties opkoopt
en de migranten crisis niet te stuiten is

 Draghi's ECB is nu echt begonnen is met het opkopen van bedrijfsobligaties, in dit geval van Generali, de Italiaanse verzekeraar die, hoe ironisch, door de lage rente politiek van de ECB in financiële problemen was gekomen. Ook werd gekocht van het Spaanse Telefonica. Hierdoor wil de ECB bereiken dat de koersen van obligaties gaan dalen waardoor ondernemingen gemakkelijker geld kunnen lenen om te investeren. Dat dat nieuwe geld ook op andere wijze besteed kan worden neemt de ECB op de koop toe. Van 0% leningen eigen aandelen opkopen, andere bedrijven opkopen, dividend uitkeren, er zijn veel bestedingsmogelijkheden. En het MKB valt buiten de boot, dat moet het zelf maar zien te redden Maar die verdere stap op weg naar nieuwe koopmogelijkheden van de ECB voor de maandelijkse 80 miljard euro wordt, vooral in Duitsland, met argusogen gevolgd. Daar wordt het al een wanhoopspoging van Draghi genoemd. Dat moge zo zijn of niet. Maar de Brexit voert toch de boventoon.

Het Brexit ja of neen lijkt het gehele EU toneel te vullen met nog slechts twee weken voor de boeg  waarin voor en tegen elkaar nog kunnen  overtuigen.  Want degenen die willen stemmen en zich nog niet hadden ingeschreven hebben de deadline voor inschrijving gemist. De kaarten zijn dus geschud.
Ik zei al eerder dat het Brexit ja of neen niet alleen ging over Groot Brittannië maar nog veel meer over de gehele Europese Unie.  Dat begint de gehele EU nu, een beetje erg laat, ook te beseffen. Ik heb  ook al herhaaldelijk gezegd niet begrepen te hebben waarom Cameron niet meer had geëist van de collega regeringsleiders dan hij gedaan heeft. Door zo weinig al een "hervormde EU" te noemen heeft hij zichzelf op het verkeerde been gezet en de EU collega's (en zichzelf?) in de waan gebracht dat dat weinige voldoende zou zijn om het VK binnen de EU te houden. Misschien beoordelingsfouten van beide zijden. Een eigenlijk onbegrijpelijk onbegrip voor wat er echt  in de EU leeft.  Een bewijs hoever onze leiders afstaan van de kiezers die zij vertegenwoordigen. Of hoever zij denken tegen de wens van de kiezers in te kunnen ingaan. Want weliswaar wil een kleine meerderheid van de EU kiezers de EU nog steeds. Maar niet op de wijze die de EU elite voor ogen staat. En door op de weg van groter integratie door gaan kan de balans snel omslaan. De EU politiek is geen borreltafel conversatie.

Na Ipsos Mori en het NIPO heeft nu ook PEW, net als Ipsos Mori een onderzoeksbureau van wereldwijde naam, een uitgebreid onderzoek gedaan naar de mening van de EU bewoners over de EU.
Mocht het NIPO (als ik de tv weergave ervan moet geloven) een nogal positief beeld geven van de EU appreciatie dan was dat anders bij Mori zoals ik enkele weken geleden schreef en nu bij PEW.
51% is voorstander van de EU, 47% is er tegen. Een nipt positief verschil maar onder voorwaarden. Het percentage voorstanders is de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen. Een tendens die bij doorzetten snel zou leiden tot een meerderheid tegen de EU. En het percentage voorstanders geeft geen absolute instemming weer.
Want over 10 EU lidstaten genomen wil slechts een mediaan van 19% meer macht aan Brussel geven, neemt 27% genoegen met de EU zoals hij nu is en wil 42% dat er meer macht teruggegeven wordt aan de nationale lidstaten. Daarnaast gelooft 70% dat het slecht voor de EU zou zijn als het VK er uit zou stappen. Slechts 17% zouden dat juist een goede ontwikkeling vinden.
Het is dus duidelijk dat de door de europhielen en EU elite zo geliefde "ever closer union" , die uiteindelijk moet uitlopen op een Europese superstaat met de euro als munt door de EU bevolking keihard wordt afgewezen.
Ook duidelijk dat de verhouding voor en tegen de EU aangeeft dat er grote ontevredenheid heerst en dat er niet veel hoeft te gebeuren om de balans naar negatief te doen doorslaan.
De ontevredenheid geldt met name voor het "vluchtelingen" beleid. Nederland is hierover nog het meest positief van de geënqueteerde landen, slechts 63% keurt het af tegen 94% in Griekenland en in Zweden (eerder het meest gastvrije land voor migranten) 88% tegen.
Ook het economiebeleid wordt afgekeurd. Hier is Polen het land met de grootste voorkeur, 47% en wederom Griekenland met 6% de laagste voorkeur, Italië maar 22%. Zelfs in Nederland is de meerderheid tegen het EU economisch beleid, slechts 42% is voor
Al deze percentages overschrijden de partijlijnen.


In Zuid Europa woekert de migrantencrisis overigens ongestoord voort. Steeds meer boten arriveren in Italië of halen de oversteek niet  maar worden door de kustwacht gered of vergaan zonder dat er tijdig hulp komt. Oostenrijk vreest voor de doorstroom door de Brennerpas.
In Griekenland loopt de terugstuur regeling van geen kanten. Afgewezen asielaanvragen worden in hoger beroep toch goedgekeurd omdat de Griekse rechters (volgens de Griekse wetgeving) Turkije geen veilig land achten. Het aantal migranten in Griekenland is aangegroeid tot 57.458  (opgave ekathimerini). Op de eilanden verblijven de migranten in een aantal officiële faciliteiten of in makeshift kampementen. De spanningen lopen op. Wekenlang wacht men op de uitslag van de aanvrage, deportatie of asiel. Op Lesbos en Samos is het tot ongeregeldheden gekomen tussen groepen migranten, tenten en beddengoed zijn in brand gestoken.
De EU ziet in feite hulpeloos toe en roept om meer Brussel.
Het Europees Hof heeft, als ik het goed begrepen heb, bij enkele beroepszaken,  ondertussen de "eerste EU land asiel aanvragen en daar afwachten en anders terugsturen naar dat eerste land" regel niet voor heilig verklaard. Waar dat toe leidt moet worden afgewacht.

Tenslotte de vraag of de Commissie Portugal en Spanje echt gaan bestraffen voor het overtreden van de S&G Pact of niet. Want Frankrijk ontloopt de straf weer. Is het gelijke monniken gelijke kappen of iedereen gelijk en sommigen een beetje gelijker. Wie het weet mag het zeggen.

En, als klap op de vuurpijl, ik lees dat Turkije Duitsland schuldig acht aan de aanslagen in Turkije. Wat zal Mw Merkel daar nu op zeggen.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire