mercredi 15 juin 2016




Ja, je kunt een Brexit ook als een zegen zien.



Ik las vandaag in een Duitse krant dat een Brexit eigenlijk positief gezien moest worden. Als die dwarsliggende Britten uit de weg waren konden de overige landen tenminste daardoor ongehinderd verder integreren en tenslotte komen tot de Federale Staten van Europa. Tja, zo kun je het natuurlijk ook in een bui van verdwazing zien. Al die andere nationalistisch getinte partijen in opkomst en groei die dat juist niet willen moet je dan wel eventjes vergeten.  Zo las ik ook dat bij een Brexit de Schotse Nationalistische Partij, sterk pro EU, weer een referendum zou opstarten om zich van Engeland af te scheiden en zich als onafhankelijk land bij de EU aan te sluiten. Waarschijnlijk hebben ze daar niet bij bedacht dat dat ook zou betekenen het pond sterling af te schaffen. Als EU land dat een nieuwe munt zou moeten introduceren zou dat natuurlijk de euro moeten zijn. Ik weet niet of dat nu door de Schotten als een grote stap voorwaarts moet worden gezien. Zo las ik ook dat een Nederlandse enquete had aangetoond dat de meerderheid van de Nederlanders voor de EU was en geen referendum over de EU zou wensen. Misschien dat dat ook betekent dat de meerderheid van de Nederlanders dan graag ziet dat de EU (zoals de bedoeling is) uitgroeit tot een Europese superstaat. Maar dat leeft in de rest van de EU beslist niet zoals blijkt uit twee omvangrijke onderzoeken van PEW, het grote internationale onderzoeksbureau. Daaruit komt een beeld naar voren van een wens voor een EU die sterk gevarieerd is en beslist niet als algemeen overeenstemmend kan worden gezien.
Men kan dat als vaststaand aannemen en niet verder lezen maar als men de variaties wil weten dan staan ze hieronder kort samengevat met mediaan getallen.
Wie dan nog denkt dat men gewoon kan stellen dat de meerderheid van de EU bevolking onvoorwaardelijk voor de EU staat moet dan dan maar blijven denken.


Ruwweg stellen dat de meerderheid van de bevolking in de EU lidstaten voor de Europese Unie is is de werkelijkheid  geweld aan doen.
Want de vraagstelling moet zijn welke kiezers tevreden zijn met de  EU in de huidige vorm en geen verdere veranderingen willen of welke kiezers een verdere integratie van de Europese unie wensen en welke kiezers meer macht terug willen sluizen naar de nationale lidstaten en zelfs welke de EU totaal willen zien verdwijnen.
Als er die vraag wordt gesteld is het antwoord genuanceerder.

51% is voorstander van de EU, 47% is er tegen.

Een nipt positief verschil maar onder voorwaarden, geen absolute instemming want over 10 EU lidstaten genomen

-wil 19% meer macht aan Brussel geven,

-neemt 27% genoegen met de EU zoals hij nu is

-en wil 42% dat er meer macht teruggegeven wordt aan de nationale lidstaten.

Dus de meerderheid wil minder macht voor Brussel en een heel kleine minderheid meer macht. Dat brengt wel andere nuances aan.

Uit een uitgebreid  PEW onderzoek (op 13 juni gepubliceerd) blijkt dat de meerderheid van de EU lidstaten de nadruk wil leggen op eigen zaken, de Grieken het meest, de Spanjaarden het minst, maar nog wel 40%.

Maar wel willen de EU landen een actievere rol in de wereld met 74%. Maar Griekenland voert met 65% de lijst aan van landen die hun invloed in de wereld hebben zien teruglopen, tot Duitsland met slechts 11%. Politiek rechts is meer georiënteerd op binnenlandse kwesties. Ook is rechts sterker ongerust over de dreiging van vluchtelingen.

Ook de visie hulp aan ontwikkelingslanden  loopt uiteen, van Spanje met 83% voorstander aflopend tot Griekenland met 28%. Maar toch in totaal 53% voor en 41% tegen.

Duitsland wil meer globaal inzetten, Frankrijk minder, Duitsland heeft ook een positiever beeld van de EU, 60% tegen Frankrijk, 38%. In Groot Brittannië is de jongere generatie meer globaal ingesteld dan de oudere.

De Europeanen zien de ISIS en de klimaat verandering als grootste dreiging en daarna de globale economie, cyberaanvallen en Syrische en Iraakse vluchtelingen.

Maar ook daar (behalve voor ISIS) een variatie in de dreigingsgraad tussen de landen.

De meeste Europeanen vinden de USA belangrijker voor Europa dan Azië maar ook hier weer veel variatie, van 60% voor Polen tot aflopend 43% voor Duitsland maar in totaal 55% voor de USA tegenover 31% voor Azië.

De buitenlandse politiek van de EU tegenover Rusland wordt door 51% tot 33% afgekeurd. Zelfs in Polen  is dat 48 tegen 32. De EU behandeling van de vluchtelingen crisis wordt ook algemeen afgekeurd. In Griekenland en Zweden het sterkst, 94  en 88%.

Ook de economische politiek van de EU vindt geen genade bij 96% van de Grieken, 68% van de Italianen. Maar de Duitsers en de Polen (47%) zijn het meest positief.

Human rights worden minder algemeen positief bezien Spanje staat bovenaan  met 63% en Hongarije onderaan met 17%. Vele landen vinden andere buitenlandse zaken belangrijker. Zo'n 11% vindt het helemaal niet  belangrijk.

Defensie is niet erg populair. Polen en Nederland vinden uitbreiding belangrijk (62 en 49%). Bij andere landen daalt het af tot Spanje dat met 14%  de rij onderaan sluit.

Ook bij de bestrijding van terrorisme zijn er grote verschillen. Nederland en Duitsland met 66 en 64% vinden dat teveel geweld ertegen juist meer terrorisme uitlokt. Bij Italië en Polen is dat 39% en 30% en zij sluiten zo de rij.

Het idee dat er dus een algemene alles omvattende mening over de EU zou zijn wordt gelogenstraft. Er zijn juist grote verschillen over de politiek van  de Europese Unie. Zo is het en niet anders












Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire