mercredi 23 septembre 2015



MONEY IS THE ROOT OF ALL POWER

and according to the song "the root of all evil"

In de loop van de jaren is het jeugdig idealisme dat ik had langzaam maar gestaag gesmoord door pragmatisme en zelfs cynisme.
Wat de mens beweegt is macht en het geld dat de macht met zich meebrengt. Van staten tot multinationals. Idealisme wordt misbruikt voor andere doelen en wordt dan ook tot macht en geld teruggebracht.

Gisteren, 22 september 2015, is de Europese Unie, geloof ik,  weer een stap verder weg geraakt van eenheid en harmonie en de wil tot convergentie.
Eerder in het jaar werd volgens vele internationale analisten  Griekenland al op de knieën gebracht en de uitslag van de verkiezingen daar ondergeschikt gemaakt aan de Europese Unie en eurozone regelingen door het financiële leven te  ontwrichten.
Dat was mogelijk was omdat Griekenland zijn monetaire zeggenschap kwijt was geraakt door zich aan te sluiten bij de eurozone.
Griekenland had geen eigen munt en was afhankelijk van de ECB.
Griekenland kon niet zelf geld bijmaken.
Money is the root of all power.

En nu de Council
Nadat begin september Mw Merkel had verklaard dat de vluchtelingen in Duitsland welkom waren was de volksverhuizing niet meer te stuiten. Duitsland verwachtte dat tegen het einde van het jaar 2015 800.000 migranten zouden zijn binnengekomen. Of nu deze verklaring dat veroorzaakte of niet, een stroom van migranten begon de landen tussen de Middellandse Zee waar zij de EU waren binnen gekomen en Duitsland onder de voet te lopen.
Merkel riep Europa op deze crisis met solidariteit en rechtvaardigheid op te vangen. De asielzoekers  moesten over Europa worden verdeeld en eerlijke quotas hiervoor vastgesteld.
Midden en Oost Europese landen verzetten zich hiertegen en wilden niet met dat quota stelsel doorgaan maar alleen op basis van vrijwilligheid binnenlaten wat zij vonden dat zij aankonden.
Vanuit Duitsland kwam het geluid dat ze dan gekort moesten worden op de bijdragen die zij vanuit de EU kregen. Die niets te maken hadden met asielzoekers maar door  overeenkomsten voor hun toetreding.
Money is the root of all power.

Het verdrag van Dublin dat voorzag in aanmelding van asielzoekers in het EU land waar zij binnenkwamen werd met de vloed van de naar het noorden, naar Duitsland,  trekkende migranten zo bij het oude vuil gezet.

Gisteren, 22 september is voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie het principe van de unanimiteit gesneuveld.
Er werd bij de vergadering van de Council over de migranten quota met een gekwalificeerde meerderheid zoals in het verdrag van Lissabon vastgelegd met tegenstemmen van Hongarije, Tsjechië, Roemenië en Slowakije de quotas dwingend opgelegd.

Daarbij werd verwezen naar twee artikelen uit het verdrag The Functioning of the European Union, waarin de grote lijnen van het verdrag van Lissabon zelf worden uitgewerkt. Artikel 79 lid 3 en artikel 80.

According to Article 78(3) of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU), in the event of one or more Member States being confronted by an emergency situation characterised by a sudden inflow of nationals of third countries, the Council, on a proposal from the Commission and after consulting the European Parliament, may adopt provisional measures for the benefit of the Member State(s) concerned.
According to Article 80 TFEU, the policies of the Union in the area of border checks, asylum and immigration and their implementation are to be governed by the principle of solidarity and fair sharing of responsibility between the Member States, and Union acts adopted in this area are to contain appropriate measures to give effect to this principle.

In deze twee artikelen wordt gesproken over voorlopige maatregelen ten behoeve van de lidstaat in kwestie en het principe van solidariteit en delen in de verantwoordelijkheid van de lidstaten.

Hoewel hier nergens sprake is van verdeling van migranten over de lidstaten zijn deze artikelen (zoals ik al eerder heb opgemerkt over de verdragen) zo multi interpretabel dat je er alles onder kunt vangen.
Dat door de meerderheid bij het besluit van de Council onder verantwoordelijkheid ook wordt gevat het accepteren van aantallen migranten is duidelijk.

Hoe het daarna met deze migranten zal vergaan bij het vrije verkeer van personen in de EU en het ontbreken van grenscontroles bij de Schengen landen zodat zij zelf na plaatsing het voor hen gunstigste land kunnen uitkiezen wordt voorzichtigheidshalve niet genoemd.

Dit besluit van de Council gaat dus over de verdeling van 120.000 migranten die nu (theoretisch nog) in de overbelaste Mediterrane landen verblijven, verdeeld over twee jaren. Dit jaar 66.000.

Een druppel op een gloeiende plaat want volgens The Irish Times van vandaag geeft  Eurostat aan dat over de gehele EU in totaal 626.710 asielverzoeken waren ingediend.
In de eerste helft van 2015 reeds 417.430 aanvragen. Sinds het conflict in Syrië begon zijn er 300.000 aanvragen van Syriërs geregistreerd.

Natuurlijk worden niet al deze aanvragen ook gehonoreerd maar  terugsturen levert grote problemen op.

Volgens Reuters verwachten de Verenigde Naties  dat dit jaar en volgend jaar alleen al dat 850.000 migranten de Middellandse Zee zullen oversteken.
In Turkije, Libanon, Jordanië en Irak staan 4 miljoen Syriers als vluchteling geregistreerd. Nog eens 8 miljoen zijn in Syrië zelf op de vlucht.

Wat bij de vergadering van 22 september is besproken en aangenomen is dus slechts een beginnetje van wat op de EU afkomt. Het gaat alleen over wat zich al in de EU bevindt nog uitgezonderd de enorme aantallen ongeregistreerden. En dagelijks gaat de stroom binnenkomers door.

Dat deze vluchtelingen uit Noord Afrika en het Midden Oosten het gevolg zijn van de chaos in plaats van de beloofde democratie en van continue burgeroorlog, stammenstrijd en bombardementen door westerse vliegtuigen tegen IS is een wrange constatering.

Net als in mijn vorige blog vind ik dat onder de oude dictators niet zo'n chaos heerste als nu de democratie is ingevoerd.
Want naast de wreedheid voor dissidenten in die tijd was er rust, onderwijs, gezondheidzorg.

Landen die niet rijp zijn voor democratie kunnen de weelde van die democratie niet verdragen.

Ik hoop van harte dat Rusland de VS ervan kan overtuigen dat voor Syrië de beste oplossing is het bewind van Assad te steunen, de IS van de kaart te vegen en te beseffen dat de stammen cultuur niet in staat is macht te delen.
Houd Assad aan de macht maar met meer inbreng van andere groepen die de verantwoordelijkheid aan kunnen. Een moeilijke opgave want er is al te veel vernield en teveel haat gezaaid.
Bombardementen krijgen dat niet voor elkaar. Zoals bij elke oorlog is het de infanterie die de strijd beslist. Grondtroepen zijn nodig. Daar valt niet aan te ontkomen. Een geregeld leger in uniform. Niet in burger rondzwervende rebellengroepen
Dan kunnen die meer dan tien miljoen Syriërs die nu als vluchteling ver van huis en haard rondzwerven weer terug om hun verwoeste land op te bouwen.

Misschien bestempelt deze opvatting me tot neo nazi of weet ik wat voor verwerpelijk product in de ogen van de media volgende massa.

Maar de werkelijkheid valt niet te ontkennen noch dat het westen er mede verantwoordelijk voor is. Uit idealisme of veilig willen stellen van de olie.






Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire