vendredi 19 juin 2015

Vervolg van gisteren



Bloomberg publiceert in vijf grafieken wat er zich in Griekenland heeft afgespeeld sinds 2009 gedurende het austerity bewind van de Troika.

Het is een goede illustratie van wat ik gisteren in woorden  vertelde.


Deze grafiek laat zien hoe in die vijf jaren zuinigheid en vlijt de werkloosheid van Griekenland ia opgelopen van 8,5% naar 25.

Tot 2010 een flink gegroeide inflatie die steeds verder door gebrek aan koopkracht afnam tot in 2013 deflatie inzette.


Dat groeiende gebrek aan koopkracht wordt in deze grafiek duidelijk gemaakt. Van 12000 euro in 2010 ingezakt tot onder de 8000 in 2014. Mensen geheel zonder inkomen vallen buiten de boot
Van 2001 tot 2007 vrij vlak verloop van de positieve en negatieve migratie, daarna neemt de binnenkomst snel af en slaat om in vertrek.



De huizenprijzen hebben aan de algemene malaise meegedaan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze door Bloomberg gepubliceerde grafieken spreken voor zich en drukken onweerlegbaar uit hoe Griekenland zich onder de bailout programma's heeft ongevormd van een ontwikkeld land tot een ontwikkelingsland zoals sommige analisten het verwoorden.

Wie zou zich nog kunnen voorstellen dat door nog zwaardere  voorwaarden van de INstituten, de oude Troika, het beter zou gaan voor de Griekse economie en de bevolking?

Natuurlijk is het mogelijk door nog zwaardere lasten en  verlaging van lonen en pensioenen het fiscale beeld zo om te dwingen dat een primair begrotings overschot wordt geschapen. Maar dat is een illusie, een verder uitholling van koopkracht en dus van de binnenlandse economie.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire