dimanche 21 juin 2015


De ontknoping nadert,
Griekenland of de eurozone, wie wint?

 

 

Als men de Britse pers over Griekenland vergelijkt met de Duitse dan valt het verschil onmiddellijk op.

De Britse pers vertoont een begrip voor de Griekse crisis en probeert deze te analiseren.

De Duitse pers vindt dat Griekenland Duitsland dank verschuldigd is voor de bailouts waarvan de Duitse belastingbetaler het leeuwendeel voor zijn rekening neemt..

De Britse pers benadrukt dat de bailouts juist de Duitse banken hebben geholpen die onverantwoorde leningen aan Griekenland hadden gedaan (overigens niet alleen Duitse banken) en Griekenland met een nog hogere schuldenlast hebben laten zitten. Zij vindt in het algemeen dat het risico bij de banken lag, zij inden de winst en liepen dus ook het risico.

Bij het Verenigd Koninkrijk leeft nog een andere vrees. Brussel zal om de crisis te bedwingen een grotere integratie van de eurozone voorstaan met meer centrale macht in Brussel over economie en financiën. Nu des te sneller omdat de weerstand tegen de eurozone en de EU in de huidige opzet toeneemt en de fiscale unie zonder politieke controle dus zo snel mogelijk  moet worden ingevoerd. Duitse en Franse ministers hebben er al voor gepleit al vermijden, ze de term fiscale unie. Maar de inhoud ervan hebben hun voorstellen wel. De dreiging die van de Griekse crisis uitgaat zal de tegenstand ertegen verminderen.

oops, nauwelijks heb ik dit geschreven of daar komt hij al: Juncker vindt dat er een Europese Minister van Financiën moet komen, gezamenlijke begroting. Of dat de oplossing zou kunnen brengen. Hooguit een "stille" steun voor zwakke lidstaten buiten de parlementen en het ESM om. Weer een schot voor de boeg met een lapmiddeltje. Maar als het maar vaak genoeg geopperd wordt krijgt het meer geloofwaardigheid. Einddoel: de centrale Europese regering in Brussel.

Nu valt het VK buiten de eurozone maar EU lidstaten moeten tot de eurozone toetreden zodra zij aan de criteria ervoor voldoen (eigenlijk een lachertje gezien de huidige bedroevende toestand van de eurozone gemeten naar die criteria) en kunnen dan geen veranderingen afdwingen aan de regels ervan.

Alleen Denemarken en het VK behoeven  per protocol niet tot de eurozone toe te treden maar zullen zich wel grotendeels moeten onderwerpen aan de regels van wat de EU dan is, namelijk  de eurozone min Denemerken en het VK.

Beide landen hebben echter geen inbreng of invloed bij de tot stand koming van die eurozone regels zoals bijvoorbeeld de bankenunie of fiscale unie. En de verkiezingen in Denemarken hebben de steun voor de EU en eurozone drastisch gewijzigd. Er is geen meerderheid voor uitbreiding van Brussels macht of  toetreden tot de eurozone. Er dreigt hetzelfde in Spanje en Portugal te gebeuren bij de komende verkiezingen.

Hoe vreemd het ook klinkt, Nederland is een van de weinige landen waar de kritiek in de politiek op de EU en eurozone nauwelijks bestaat en zij nog al heilzaam en voordelig worden gezien.

Genoeg reden voor het VK dus om de gang van zaken binnen de eurozone met argusogen te volgen.

 

Wat er ook maandag uit de bus komt, één ding is zeker. Bij een door de knieën gaan van Griekenland en het accepteren van verdere korting dan de al bereikte 40% korting op de pensioenen en het accepteren van een verhogen van de BTW zal de rust in de eurozone niet terug keren. Afgezien nog van een illusoire kunstmatig verkregen primair overschot.

Want de economie van Griekenland kan geen verdere negatieve ingrepen verdragen. Als de neergaande lijn voor inkomen en koopkracht en daardoor  ook de werkloosheid nog wordt verergerd stort de economie totaal in.

Zelfs Blanchard van het IMF weet dat de schuldenberg van Griekenland zo hoog is dat zonder gedeeltelijk kwijtschelding elke poging de schulden terug te laten betalen door dit soort ingrepen geen enkele soulaas biedt.

 

En de schuld uitsluitend bij de Grieken te leggen kan, gezien een eenvoudige analyse van de oorzaken van het ontstaan van de crisis die nu internatonaal bekend zijn geworden echt niet meer. Zelfs niet met de hulp van de media.

 

 

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire