dimanche 5 avril 2015


De ECB bestuurs vergadering  op Cyprus begin maart.

een beschouwing van inhoud en context.
taaie kost en natuurlijk niet volledig, maar nuttig om wat inzicht te krijgen in hoe de ECB werkt en discussieert.

 Wat mij bij het lezen van het verslag van het ECB bestuur in Cyprus begin maart opvalt is de eenzijdigheid van de wijze van prognoses maken. Normaal gesproken zou je minimaal drie scenarios moeten hanteren. Het gunstige, waarbij alle parameters inderdaad zullen kloppen, het ongunstige waarbij de parameters door gewijzigde omstandigheden niet meer kloppen en tenslotte een gematigd  scenario dat tussen gunstig en ongunstig in hangt. Dat derde kun je desnoods latens schieten maar de eerste twee niet.

De wereld is een een staat van onzekerheden zoals lang niet gekend. De strijd tusen Soenieten, aangevoerd door Saoedi Arabië, en Sjiieten gesteund door Iran die nu de zeggenschap over de havenstad Aden in Jemen betwisten, in de Golf van Aden de belangrijke doorvoerader voor olie en de route om niet om Zuid Afrika te hoeven varen. Strategisch dus niet onbelangrijk om het zacht te zeggen.

De sancties tegen Rusland die de herinneringen van de koude oorlog weer oproepen met troepenconcentratraties, stationeren van vliegtuigeskaders en de angst voor militaire ingrepen. Rusland waarvan we voor onze gasvoorziening voor een belangrijk deel afhankelijk zijn. Natuurlijk zijn wij ervan overtuigd dat wij gelijk hebben en vergeten dat datzelfde ook voor Rusland kan gelden.

De situatie rond Griekenland is explosief. Beide kampen hebben zich ingegraven en toezeggingen beiderzijds zijn miniem. Maar de tijd dringt.

Al deze geopolitieke gebeurtenissen kunnen de economie van de wereld en dus van de eurozone voor een aanzijnlijk deel bepalen. Daar zou dus aandacht aan moeten worden geschonken.

De volgende punten uit het verslag van de bijeenkomst begin maart zijn natuurlijk niet volledig, maar de belangrijkste onderwerpen zijn behandeld. Het is taaie kost maar vergeet niet dat ons leven en onze welvaart er voor een belangrijk deel door worden bepaald.

In de pas vrijgekomen notulen van de vergadering van het bestuur van de ECB begin maart in Cyprus lees ik in het overzicht dat de heer Coeure gaf over de recente ontwikkelingen op de financiële markten dat de aankondiging van het QE programma van de ECB al geleid heeft tot

-lagere yields voor staatsleningen en tarieven voor de geldmarkt soms zelfs met negatieve rente

-verdere daling van de euro ten opzichte van de dollar

-de verschillen in yields binnen de de eurozone waren kleiner geworden

-inflatievewachtingen waren in het begin gestegen maar daalden daarna weer tot ongeveer  1,6%

-de eurozone beursmarkten presteerden beter

=typisch dat uitgezonderd het enige doel van de QE, de inflatieverwachting, die weer terugzonk na een stijging, juist de andere niet bedoelde bijkomende veranderingen optraden.Niet dat ze onwelkom zijn voor een eurozone opleving, maar wel als secondary effects.De QE wordt ook overdadig aangeprezen tijdens de bijeenkomst

Daarna gaf de heer Praet een analyse van de economische en monetaire aktiviteiten in de eurozone.

Het globale herstel, hoewel enigszins verzwakt in het vierde kwartaal 2014, toont tekenen van herstel in 2015 gesteund door de daling van de olieprijzen. Inflatie als energie en voedsel niet worden meegerekend, is 1,7%.

Sinds de vergadering van 21 januario is de euro 4% minder waard tegenover de dollar, Brent olie nog 50% beneden 2014. Non energy commodity prices 3% lager.

Real GDP 0,3% hoger in vierde kwartaal 2014. Indicators wijzen op doorgaand economisch herstel in 2015. Werkgelegenheid gestegen 0,2% derde kwartaal 2014, productiviteit gestegen 0,2% op jaarbasis.

Maart 2015 ECB staf ziet jaarlijkse real GDP groei in 2015 1,% groeien, 1,9% in 2016, 2,1% in 2017.

Omhoog geschat  door lagere olieprijzen, lagere euro wisselkoers en ECB  niet-standaard monetaire politiek sinds juni 2014.

Inflatie eurozone -0,2% december 2014, -0,6% januari 2015.Februari opgeveerd tot - 0,3%.

Productieprijzen gedaald tot 0,7% in december.

Imoprtpriizen voor non food gestegen door de waardedaling van de euro.

Inflatie zal enige tijd laag blijven or negatief. Dollar olieprijzen zijn deels oorzaak. Het verdwijnen van het gevolg daarvan en de verwachting van een  gestegen vraag en de niet standaard maatrgelen van de ECB zouden een langzame stijging van inflatie cijfers veroorzaken.

De ECB maart 2015 inflatieverwachting vooraf 0,0 in 2015, 1,5 in 2015 en 1,8 in 2017, lager dan in december voorzien door de olieprijsdaling, maar hoger in 2016 door de monetaire maatregelen. Voor de 5 jaars  termijn werd 1,77% voorzien.

Lange termijn obligatie yields verlaagd door de uitgebreide APP (=geldverruiming).

Meer leningen hoewel op laag niveau. M3 van 3,8% in december naar 4,1% in januari 2015.

Fiscale politiek voornamelijk neutraal.


Opsomming van het betoog:

economische aktiviteit opgeleefd hoewel met risicos

inflatie langzaam dichter bij 2%

geld en krediet dynamiek versterkt


de besluiten van 22 januari van de ECB hebben een grote bijdrage geleverd tegen het risico van een te lange lage inflatie.

Nu geen noodzaak voor verandering, maar geen zelfvoldaanheid want belangrijke uitdagingen blijven bestaan,lage potentiële groei en hoge werkloosheid.

ECB leden acoord met Praet.

Algemene discussie.

Leden namen nota van de invloed van de niet standaard monetaire stappen (QE, geldverruiming)

Export profiel de opvatting  dat een grotere invloed van de waardevermindering van de euro op de export niet uit te sluiten was. Zaken investeringen werden voorzien die aan het herstel zouden bijdragen. Maar er was nog maar weinig bewijs dat de investeringen herstelden als het aangenomen gevolg van winstherstel en aandelen waardering.

Structurele hervormingen speciaal van de arbeidsmarkt zouden de output gap in het begin kunnen vergroten daar ze niet gepaard gingen  met een overeenkomstige verhoging van het real GDP. Maar op de korte duur bij liberalisering van sommige markten wel. Zo zouden ze een inflatie verhogende invloed kunnen hebben.

De onzekerheid van de prognoses wordt groter omdat de horizon nu op 2017 is gesteld.

de negatieve risicos voor groei zijn geopolitiek en eurozone politiek binnen en buiten de zone.

Ook de onvoldoende vorderingen met de structurele hervormingen vormen een risico. De geprojecteerde vooruitgang kan de aandrang voor structurele hervormingen verzwakken.

Het S&B pact.Gevolgen van de  flexibele uitleg ervan op de korte termijn zijn waarschijnlijk beperkt maar de negtieve effecten over de overal geloofwaardigheid van het fiscale framewerk potentiëel aanzienlijk en kan de effectiviteit van het APP aantasten. Maar een te restrictieve politiek nu moet voorzichtig worden bekeken.

En zo werd er verder gesproken over deze onderwerpen. Het geeft een feitelijk beeld van de huidige toestand, gebaseerd op beschikbaar feitenmateriaal dus.

Maar wat de toekomst betreft is alles gekleurd met "zou kunnen" , misschien maar". Begrijpelijk, maar een prognose op zo'n manier bedacht geeft toch niet veel zekerheid en vertrouwen.


Maar het geeft in ieder geval een indruk van de wijze waarover over onze monetaire toekomst wordt besloten.

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire