mercredi 9 mars 2016


zwarte donderdag


Draghi geeft de weg naar negatieve rente een flinke zet.  Naast de andere negatieve rente: speciale leningen voor de banken met rente (0,4%) toe. Lenen brengt dus al extra geld op. Arme spaarders, arme pensioenfondsen (die dan ook nog in gesubsidieerd groen beleggen).
De slechte weg: doorgaan met een systeem dat bewezen heeft niet te werken zoals gedacht: Draghi heeft deflatie  in plaats van inflatie zien gebeuren. en gaat dan nog rente toegeven bij leningen. Koersen schieten omhoog, de geldwaarde zakt daarentegen. De eurozone wordt nog onaantrekkelijker voor investeerders.
Een raar voorbeeld maar werkelijkheid als deze nieuwe negatieve wereld doorzet..
Een bank kan lenen tegen zeg min 3%, in de toekomst als de ECB politiek doorzet niet onmogelijk.
Dan kan die bank een hypotheek aanbieden met minus 1% en er twee procent op verdienen. Dus een hypotheek met geld toe.
Met negatieve rente slaat de waanzin toe en wordt alles wat tot nu toe normaal was het tegenovergestelde.
Sparen en pensioenen: lager worden tot ze door de negatieve rente erop te betalen zelf negatief worden en dan moeten gepensioneerden terug betalen inplaats van pensioen ontvangen.
Het klinkt waanzinnig en het is waanzinnig maar wel het logisch resultaat.






Leidt  Negatieve Rente naar alleen maar
Digitaal Geld.
Weg met het Contant Geld



M1,M2,M3, Drie Soorten Geld.
1%,0%,-1% Drie Soorten Rente.
Weg Contant Geld



Overpeinzingen van een leek over de Totalitaire Monetaire Staat. Eens een keer weg van de illegale migranten, maar naar een ander gebied dat een even grote omslag kan veroorzaken als de Arabische Lente, zo vreugdevol ontvangen die nu zijn wrange vruchten laat oogsten. Ook de QE en negatieve rente politiek kunnen zo'n deceptie  teweegbrengen.



De ECB koopt ABS, waardepapieren,  van allerlei soort op bij de banken. De banken bulken elke maand van opnieuw 60 miljard euro kas geld, liquiditieit. Nu moeten die banken grotere buffers hebben dan voorheen en daar kunnen ze dat geld bijvoorbeeld voor gebruiken.

Ze zouden ook het nieuwe geld dat ze niet gebruiken kunnen parkeren bij de ECB. Vroeger bracht dat rente op, niet veel maar voor losliggend geld is een beetje meer dan niets. Maar sinds de introductie van de negatieve deposito rente over dat geparkeerde geld kost het de banken geld in plaats dat het opbrengt.

Duitsland, Nederland schrijven leningen uit  tegen negatieve rente. Lenen bijvoorbeeld 9 miljard en krijgen 9,01 miljard in handen. de wereld barst van het geld en je krijgt nog rente toe.



Banken leven van het uitlenen van geld tegen rente. Maar de rente wordt door de ECB uiterst laag gehouden. Dus kunnen de banken met  het uitlenen van geld aan het bedrijfsleven en particulieren niet veel verdienen. Kijk naar die heel lage hypotheekrente. Daardoor stijgt het aantal mensen dat zich kan veroorloven een huis te kopen, het aantal hypotheken stijgt, daardoor stijgt de vraag naar huizen en daardoor neemt de prijs van huizen toe. Soms tot in het onredelijke toe.

De banken worden daardoor aangemoedigd om dan die gelden te investeren, uit te lenen in risicovoller leningen. Want hoe groter het risico hoe hoger de rente.



Rente moet eigenlijk  behalve geld ook een rem voor degene  die uitleent en degene die leent zijn. Vind  je de rente te hoog voor je inkomen dan leen je niet, vind je het risico groter dan de renteopbrengst dan leen je niet uit. En de hoogte van de rente wordt tevens bepaald door vraag en aanbod. Zo ontstaat een zou je kunnen zeggen natuurlijk evenwicht.

Bij dat hele gedoe speelt vertrouwen een grote rol.



Maar nu komt er steeds meer de Negatieve Rente.



De BIS, Bank for International Settlemensts, ook wel de Bank der Banken genoemd, waarschuwt voor de negatieve rentetarieven. De markt verwacht dat de ECB de negatieve rente met  minstens 0,1% gaat vergroten tot 0,4% om de deflatie af te wenden door de waarde van de euro te doen dalen.

De BIS heeft twijfel aan het nut van de negatieve rente. De Chinese Yen daalde maar enkele dagen en steeg toen weer.

De BIS zegt dat als de negatieve rente politiek niet doorwerkt in de leenrente voor huishoudens en bedrijven zij hun bestaansrecht verliezen. Het komt dan niet in de echte economie terecht.

Maar het is logisch dat de banken hun strafrente zullen gaan doorberekenen aan hun klanten, bedrijven en huishoudens.

En als die negatieve rentepolitiek echt doorwerkt in rentetarieven voor huishoudens en bedrijven die dan geld toekrijgen als zij geld lenen, dan komt er een dreun voor de winstgevendheid van banken tenzij die negatieve tarieven ook worden opgelegd bij depositos wat weer vragen oproept over de stabiliteit van de kleinhandels deposito basis. Sparen kost dan geld.



Zoals eerst geld creëren om asb's aante kopen door de Centrale Banken twilight zone was, onverkend gebied, zo is dat nu met de negatieve rente.

Want stel dat de banken inderdaad  beginnen om voor op de bankgezet (spaar)geld rente in te houden. Het directe gevolg is dat het geen zin heeft geld op de bank te zetten om rentegewin krijgen.

Integendeel het is dan financieel voordeliger het geld van de bank af te halen en onder de matras of in een oude sok te bewaren. Want het idee dat de consument dat geld op de bank ineens gaat uitgeven aan aankopen in onzinnig. Want het betekent voor die consument onzekere tijden en in onzekere tijden houden ze juist hun geld, in dit geval contant geld, vast. En geen rente krijgen maar moeten betalen op spaargeld is de wereld op zijn kop.

Contant geld, dus is er een gerede kans dat er een bankrun komt om dat verliesgevende geld van de bank te halen en het zelf te bewaren zodat het tenmimste geen verlies oplevert. En een bankrun is fataal voor een bank.



Bankiers zouden geen bankier zijn als ze hier geen oplossing voor hadden. Weg met cash geld, afschaffen daarvan en alleen overgaan op digitaal geld. Want dat kun je niet van de bank halen en in een oude sok opbergen. Dus kun je je niet wapenen en kan er geen bankrun komen. In Zweden onder andere  wordt er ernstig over nagedacht. Het heeft vele voordelen en maakt het bedrijven en particulieren onmogelijk om monetaire transacties te verdoezelen. Natuurlijk kan er een alternatief onwettige munt geschapen worden maar dat blijft marginaal. Zwart geld wordt onmogelijk. De staat ziet alles.



Denk niet dat dit uit de fantasie van een doorgeslagen leek komt. Het af willen schaffen van het 500 eurobiljet zodat transacties boven dat bedrag vrijwel altijd digitaal verrekend moeten gaan worden is een eerste stap. Hogere negatieve rente door Centrale Banken, landen die lenen die negatieve rente, bedrijven gaan volgen.

Rente wordt een straf voor het hebben van geld en een bonus voor uitgeven.

Maar zoals altijd, het zijn maar de gedachtenspinsels van een leek.
























Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire