samedi 19 mars 2016


zondag 20 maart 2016

Een Historische Dag want de EU Turkije deal is ingegaan.
De Grieken zijn al druk bezig de eilanden te ontdoen van alle daar verblijvende illegale migranten en ze naar  het vasteland over te brengen. De eilanden worden gereserveerd voor de terug te sturen nieuwkomers.
Helaas is er nog geen enkele asielexpert en ondersteunend personeel om de terugstuur procedures uit te voeren en wanneer dat allemaal georganiseerd is weet niemand. Er wordt geschat dat er in totaal zo'n 4000 terugvoer medewerkers nodig zijn. En die zijn er dus nog niet. De EU in optima forma dus.
Stel dat het plan lukt en zoals Rutte denkt de stroom totaal opdroogt. Dan is er geen inruil. En krijgt Turkije een hoop geld. Maar als hij gewoon doorgaat betekent het dan er naast die 160.000 al nog te verdelen binnenkomers over de EU landen en de 130.000 die dit jaar alweer gearriveerd zijn en de honderd duizenden die in Italië aangekomen zijn er dit jaar nog een maximum van 72.000 inruil migranten uit Turkije zullen arriveren.
En alle nieuwe binnenkomers uit Turkije in Griekenland die niet voor vervolging in Turkije te vrezen hebben zullen worden teruggestuurd naar Turkije. Zoals ik zei, een farce procedure. Want wie kan aantonen dat hij in Turkije voor vervolging zou kunnen vrezen als Turkije tot veilig land wordt verklaard.


Illegale migranten terugsturen naar Turkije




Is de deal die is overeengekomen tussen de EU en Turkije wat de Engelsen "window dresssing" plegen te noemen of is het echt een nieuwe situatie.

Want de illegale migranten die met bootjes of welke andere manier dan ook vanuit Turkije op de Griekse eilanden terecht komen worden niet per omgaande per groep naar Turkije teruggestuurd.

Er wordt, als ik het goed begrijp, een soort "snelrecht" systeem georganiseerd waardoor de illegale migranten die asiel willen aanvragen in Griekenland op individuele basis binnen de vijf dagen worden behandeld en de uitslag weten. Beroep is natuurlijk altijd mogelijk.

Ik kan niets vinden over wat er gebeurt met de illegale migranten van wie de asielaanvrage in die vijf dagen wordt goedgekeurd. Ik moet, gezien de vigerende regelgeving, aannemen dat die dan het recht hebben in de EU asiel te zullen krijgen en dus niet naar Turkije worden teruggestuurd.

Er bestaat  echter de mogelijkheid de aanvrage af te wijzen in het geval de illegale migranten de EU binnenkomen via een eerste veilig land waar zij asiel hadden kunnen aanvragen en waar zij de nodige veiligheid en zorg zouden kunnen ontvangen. In vorige blogs heb ik daarop al gewezen.

In dit geval zou Turkije dan de status van "veilig land" moeten verkrijgen. Dat vereist wetswijzigingen in zowel Griekenland als Turkije heb ik menen te moeten begrijpen.

Tot nu toe wordt deze mogelijkheid in de EU niet gebruikt en er zijn twijfels of het wel legaal zou zijn.

In feite zou het inhouden dat alle illegale migranten die via Turkije de EU binnen komen geen recht op asiel aanvrage in de EU hebben. Met andere woorden dat de asielaanvrage wordt geweigerd en de aanvrager naar het eerste veilige land, in dit geval Turkije, wordt teruggestuurd.

De gehele vijf daagse procedure zou dan een een farce zijn waarvan de uitkomst al vast staat, tenzij de asielaanvrager kan aantonen dat hij in Turkije niet veilig zou zijn of geen adequate protectie zou krijgen. Voldoet Turkije wel aan die voorwaarden. Het is een juridische augias stal lijkt mij.

Voor die vijf dagen moet dan een enorm snelwerkend systeem van huisvesting, ambtenaren die voor de afhandeling nodig zijn, juristen, transport en wat dies meer zij door de EU naar Griekenland worden overgebracht en men denkt zo, naar ik lees, per maand zo'n 6000 gevallen te behandelen. Dat te organiseren is geen sinecure.

Degeen die geen asiel aanvragen in Griekenland worden inderdaad direct naar Turkije terug gezonden. Maar het lijkt me dat het toch van iedere illegale migrant de bedoeling is daar asiel aan te vragen, tenzij ze illegaal toch naar het noorden willen doorstromen. Maar met de gesloten grenzen ligt dat moeilijker dan voorheen.

Sommigen menen dat de deal reeds dit weekend in gang zal kunnen worden gezet, anderen zeggen dat het begin april zal zijn. Maar of het mogelijk is alle voorbereidingen inclusief huisvesting afgerond te hebben voor de tweede week in april lijkt haast ondoenlijk.



Tenslotte is de deal nog een raamwerk dat nog geheel moet worden ingevuld. Juridische details, organisatorische en logistieke details moeten allemaal nog worden uitgewerkt. Met 28 lidstaten, ik geloof 24 talen, en vele organisaties die mordicus tegen zijn zal nog moeten blijken hoe dat verloopt.

Dan zwijg ik nog over de betalingen aan Turkije en de uitvoering van visum vrijheid en versnelde toetredings onderhandelingen die ook niet lekker liggen bij alle lidstaten.



Het lijkt me dus nog niet bepaald een gelopen race.










Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire