lundi 3 août 2015


Waar gaat het naar toe met de eurozone.

 wordt het een Federatie, Brussels Dictatoriaat, Europarlement met Eigen budget, een Functionaris Minister Financiën  Toezicht Uitvoering S&G Pact met Strafbevoegdheid, Fiscale Alles Delen Unie, of sukkelen we gewoon verder.

Gisteren kreeg ik een soort opinie stuk of een apologetica in handen van Dr. Ludger Schuknecht, senior economist van het Duitse Federale Ministerie van Financiën waarin hij het standpunt van zijn ministerie met betrekking tot de situatie in Griekenland weergaf.

Dat stuk is belangwekkend omdat dit Duitse standpunt uiteraard niet alleen van betrekking is op Griekenland maar op de eurozone  en uiteindelijk de EU.

Ik haal er de saillante punten uit.

Volgens hem zijn stabiliteit, solidariteit en samenwerken op gelijke voet de grondslagen van de Europese Unie.

Een voorwaarde vooraf voor economische groei zijn regeringen die hun rekeningen kunnen betalen.

De stabiliteit  is ingebouwd in de Europese verdragen.

De ECB heeft als taak de prijsstabiliteit te handhaven.

Het Stabiliteits en Groei Pact geeft de parameters voor die stabiliteit aan.

In het geval van Griekenland gaf Blanchard aan dat fiscale austerity geen keus maar noodzaak was.

Er kwam veel kritiek. Zo meende Paul Krugman dat het eisen van een primair begrotingsovershot van Griekenland voor de midden lange termijn een monsterlijke dwaasheid was.

Maar Nederland, België en Italië hebben dat al eerder gedaan.

Piketty en Sachs zeiden dat van de Griekse regering gevraagd werd een pistool op het voorhoofd te zetten en de trekker over te halen.

Solidariteit is wat we dagelijks doen. Het grootste deel van de EU begroting van 1 biljoen euro voor  2014 tot 2020 wordt besteed aan projecten om minder begunstigde regios en bepaalde economische sectoren te ondersteunen.

De redistributie naar Griekenland, Portugal, oost Europese landen is gelijk aan of groter dan de interne redistributie in Duitsland.Ierland, Portugal, Spanje en Cyprus zijn op het juiste spoor.

Voordelige financiering, lange terugbetalingstermijnen zijn overal geslaagd behalve in Griekenland.

Barry Eichengreen vindt de Griekse regering incompetent maar de crediteuren nog incompetenter.

Stiglitz vindt dat de 2010 hulp programmas de crisis nog verergerd hebben en ellende hebben gebracht

Maar soortgelijke programma's zijn succesrijk geweest is Ierland, Portugal en Spanje die nu op het juiste spoor zitten.

En Griekenland ook in 2014.

Dat geeft een nieuw zelfvertrouwen en een nieuwe goede naam.

Werken op gelijke voet.

Wij moeten op gelijke voet samenwerken en samen leven. Eeen permanente afhankelijkheid is ontluisterend.

Niet op eigen benen  kunnen staan veroorzaakt een moeilijke tijd om als politieke en economische gelijke te kunnen functioneren.

Afhankelijk zijn van fiscale transfers leidt tot ontevredenheid en anti EU gevoel.

Dus de enige weg voor Griekenland is op gelijke voet het beslissende hervormingsplan uitvoeren.
 
Europa en Duitsland zullen dan de hand uitsteken

tot zover de saillante punten.

 ----------------------------------------------------------------

Een van de kernpunten komt aan het einde van zijn betoog. De stabiliteit. Afhankelijkheid van fiscale transfers=geldstromen leidt tot onvrede en een anti EUgevoel.

Het Duitse Ministerie van Financiën voelt dus niets voor permanente geldstromen.

Dat wordt voorafgegaan door de verklaring dat niet op eigen benen staan het moeilijk maakt om als politieke en economische gelijke te kunnen functioneren.

Hij grijpt dus duidelijk terug op het verdrag van Maastricht dat directe hulp verbiedt en dus op eigen benen staan eist.

Die stabiliteit wordt zo zegt hij vastgelegd in  Stabiliteits en Groei Pact (en de verscherpingen ervan voor de eurozone).

Door zijn formulering ontstaat de indruk dat de eurolidstaten wel de stabiliteit hebben die door dat S&G Pact wordt bewaakt.

Maar niets is minder waar.

Ik haal maar weer de tabel naar voren die de percentages staatsschuld, werkloosheid, groei en begrotingstekorten geeft voor de eurozone 2014/2015


 

Uit deze tabel blijkt niet alleen dat de voorwaarden uit het S&G Pact door vrijwel alle lidstaten van de eurozone met voeten getreden worden maar dat acht lidstaten de grens van 90% staatsschuld die algemeen als fataal wordt aangemerkt hebben overschreden.

Het is dus niet juist om Griekenland als enige land voor te stellen dat niet aan de stabiliteitsvoorwaarden voldoet.

In werkelijkheid wordt de Griekse crisis juist verergerd door het feit dat andere lidstaten er evenmin florissant voorstaan.

Daardoor is het bieden van hulp moeilijker.

Portugal en Spanje gaan weliswaar vooruit maar vanuit een diep dal en moeten een grote achterstand inlopen. Ierland ditto maar heeft als voordeel dat het zeer aantrekkelijk is als vertigingsplaats voor multinationals.

Bovendien kunnen deze landen alleen leningen op de kapitaalmarkt tegen redelijke rentetarieven afsluiten door de dekking die Draghi er aan geeft terwijl dat voor Griekenland een afgesloten weg is.

Hij verdedigt het eisen aan Griekenland van een primair begrotingsoverschot van 3,5% gedurende de middenlange termijn met het feit dat ook Nederland, België en Italië dat al eerder hadden gedaan.

Maar uit het onderzoek van Barry Eichengreen cs blijkt dat zulke overschotten over lange perioden zeldzaam zijn en vaak samengaan met flinke groei.

De economische geschiedenis van Griekenland in ogenschouw nemend waar groei al minimaal, BBP ingestort is, zou het forceren van zo'n primair overschot de economie nog verder kunnen doen instorten.

Zoals ik al eerder zei, men kan de cijfers wel zo manipuleren dat de gewenste 3,5% eruit komt maar de economie is geen cijferexercitie maar een behavioural gebeuren.

Dan laat ikv oor het gemak weg dat het IMF een veel hoger noodzakelijk primair overschot voor Griekenland berekende, 7,5%.

Om het ook in het juiste perspectief te plaatsen, het IMF ziet voor Ierland een primair overschot van 5,6%, voor Italië 6,6%, voor Portugal 5,9% en voor Spanje 4,0% noodzakelijk om na 20 jaar de 60% staatschuld door het S&G Pact geëist te bereiken.

Uit het oog verloren wordt de ellende die door de bailouts over de gewone bevolking van Griekenland wordt uitgestort. Want het zijn de overheden en de rijken die de chaos veroorzaakt hebben. Het is de gewone man die er voor opdraait.
 
Mijn grootste zorg is dat Duitsland er van uitgaat dat als men maar de vastgestelde criteria in acht houdt de fiscale stabiliteit en gelijkheid vanzelf tot stand komen.

Wat de stabiliteit betreft kan ik me voorstellen dat die altijd bereikt kan worden onder een eigen munt. Die munt zal zijn waarde vinden ten opzichte van andere munten door de economische verschillen.

Maar dat vinden van die waarde geeft al aan dat er dan geen gelijkheid is maar juist verschil.

Met een gezamenlijke munt die juist voor sterk verschillende economieën geldt, en het valt niet te ontkennen dat die situatie in de eurozone bestaat,  kan alleen op kunstmatige wijze die stabiliteit tot stand komen maar ten koste van groei en schuld.

Want op gelijke voet zijn met economieën van verschillende potentie gaat niet en de gelijkheid hangt niet alleen af van flexibilisering en stroomlijning van regels maar ook van de potentiële kracht van de economie.

Dat zou inhouden dat zo'n gelijkheid alleen op kunstmatige wijze tot stand zou kunnen worden gebracht door aanvullen van de tekorten van zwakke economieën. Iets wat door Duitsland juist wordt afgewezen.

Trouwens zo'n transfer unie zonder eenvormige wetgeving zou niet mogelijk zijn om misstanden te voorkomen.

Dat zou een overkoepelende wetgeving vereisen of door benoemd Brussel of door een gekozen federale regering.

Welk land wil nu zijn soevereiniteit afstaan aan een Europese Federatie of een Brusselse Functionaris.

Maar het wordt tijd om de realiteit onder ogen te zien en een keuze te maken. Want onder een illusie van gelijkheid subsidies, bailouts en leningen te moeten blijven verstrekken kan op de duur zelfs de schijn niet meer wegnemen.

Het zijn geen optimistische overdenkingen in deze vakantie periode en misschien sla ik de plank helemaal mis. Maar toch.

 

Welke Eurozone landen hadden in 2008 en in 2014 een primair begrotingsoverschot van meer dan 0,5%.
Alleen Duitsland .
Dat gaat dus vanaf 2015 omslaan in grote overschotten, ook voor Griekenland.
Als de prognoses uitkomen. Want de rekentafel is geduldig.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Voor degenen die het artikel van Schuknecht van A tot Z willen lezen:

 Ludger Schuknecht chief economist German Fed 22. Juli 2015, 16:27 Uhr

German Ministry of Finance on Greece Why Piketty is wrong


Thomas Piketty and other star economists argue that Germany's stance on the greek debt shows a lack of solidarity. But in fact the EU is practising solidarity every day.

By Ludger Schuknecht

In the public debate over the right way forward for Greece, we have often seen balance and moderation fall by the wayside - and not just among the usual indignant voices on Twitter. Even leading economists at times appear to forget what constitutes the foundations of European growth and prosperity. Both the EU and the monetary union are a community of values that stands for stability, solidarity, and working together on an equal footing.


Ludger Schuknecht is Chief Economist of the German Federal Finance Ministry.


(Foto: Wolf Prange/imago)

Governments that can pay the bills are a precondition for economic growth


First, stability. Stability in particular plays a key role as a precondition for prosperity. It is rightly enshrined in the European treaties as a guiding principle of our economic system. Maintaining price stability is the central mandate of the European Central Bank. And the objective of the Stability and Growth Pact is to secure sound public finances. For this reason, the International Monetary Fund's chief economist, Olivier Blanchard, was right when he expressed his support for the reforms and consolidation measures agreed upon by Greece, Europe and the IMF by writing in an IMF blog post that "Fiscal austerity was not a choice but a necessity". Efficient governments that can pay their bills are an essential precondition for economic growth. Only then can thy provide a good regulatory framework for businesses and ensure that their citizens enjoy essentials like a good education.

Nevertheless, some leading economists are calling this correlation into question. For example, the plan for Greece to achieve a medium-term primary surplus of 3.5% is described by U.S. economist and Nobel laureate Paul Krugman as "destructive austerity" and "monstrous folly".

But the fact is that many countries - including the Netherlands, Belgium and Italy - have achieved this target before. And it would appear to be at least somewhat over the top when an illustrious group that includes the renowned economists Thomas Piketty and Jeffrey Sachs claims in an open letter to Angela Merkel that "right now, the Greek government is being asked to put a gun to its head and pull the trigger".

Second, solidarity. Europeans are often criticised for exhibiting a lack of solidarity. Yet solidarity is not just a key component of Europe's political order - it is something that we put into practice on a daily basis. In fact, the largest portion of the EU's current €1 trillion (!) budget for the period from 2014 to 2020 is targeted towards projects to support less-favoured regions and certain economic sectors. When one takes a closer look at the payments made to Greece, Portugal and some eastern European countries in recent years, it turns out that financial redistribution within Europe - as a share of GDP - is often equal to or even greater than levels of redistribution within Germany.

Ireland, Portugal, Spain and Cyprus are on the right track


Appeals to European solidarity are directed in particular towards the issue of Greek debt. For example, in his 18 July essay for the Süddeutsche Zeitung, Jeffrey Sachs recalls the relief that Germany was granted following the Second World War. And in a 2 July interview with Die Zeit, Joseph Stiglitz declares that Greece should "receive real assistance for a change". These and other leading economists forget that, by providing Greece with favourable financing conditions and long repayment periods over several decades, Europe has already made significant concessions (of easily up to 50%, depending on the method of calculation). Furthermore, Greece's debt servicing costs are extremely low - in fact, Portugal, Ireland and Italy pay more to service their debt.

In an article published in Die Welt on 30 June, Barry Eichengreen is quoted as criticising the "incompetence" of the Greek government. But, he argues, this incompetence pales in comparison with that of its creditors. Joseph Stiglitz, in Die Zeit on 2 July, is even harsher in his criticism of the creditors' rescue programmes, which in his view "worsened the 2010 crisis" and "caused misery". This judgement is peculiar in light of the successful (and essentially similar) programmes carried out in other European countries that required assistance packages. Ireland, Portugal, Spain and Cyprus are on the right track: government finances are on the mend, competitiveness is recovering, growth has returned, and jobs are being created.

And wasn't Greece on the right track too in late 2014, according to all of the forecasts by international organizations? Greece had carried out most of the fiscal consolidation that was necessary. It had enhanced its competitiveness, and its economy was growing again. If anything is threatening to push Greece into a state of chaos, it is not because of too little debt relief or too much austerity.

Europe must strive to resist supposedly simple solutions


The most important achievement of the adjustment programmes that other countries have carried out successfully is the new self-confidence they have gained, along with the restoration of their "good reputation". And this brings me to my third point: the principle of a working together on an equal footing. To ensure a strong and stable Europe, we have to coexist and cooperate on an equal footing, both politically and economically. This has succeeded everywhere except for Greece. Permanent dependence is demeaning. If a country is not capable of standing sustainably on its own feet, it will have a hard time functioning as a political and economic equal. If a country is unable over the long term to provide its young people with opportunities for employment and personal development because it lacks competitiveness and is dependent on fiscal transfers, then dissatisfaction, strife and anti-European resentment are unavoidable.

For this reason, the only way for Greece to get back on track towards economic success, and thus to return to a level playing field with its partners, is to carry out a successful and decisive programme of reforms. To this end, Europe and Germany will continue to reach out to Greece. But this path also requires determined reforms.

My favourite myth from Greek antiquity is from the Odyssey, where the beguiling song of the sirens lures listeners to their own destruction. To resist the sirens' song, Odysseus had himself tied to the mast to ensure that his ship would stay on course. Europe must strive to resist supposedly simple solutions and false prophets. Success in Europe - based on stability, solidarity and cooperation on an equal footing - requires us to stay on course too.
 

 THE END

 

 

 

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire