lundi 24 août 2015


En jawel, het is China





Griekenland is geen wereldnieuws meer. Dat Varoufakis zich niet wil aansluiten bij de nieuwe Volkspartij omdat hij Griekenland niet buiten de eurozone wil zien is onbelangrijk vergeleken bij wat er zich op het economische wereldtoneel afspeelt.



Op 14 juli j.l. publiceerde het IMF de Chinese toekomst verwachting getiteld "China's Overgang naar Langzamer maar Betere Groei".


China, zo zegt het IMF,  beweegt zich in de richting van een "nieuw normaal" van langzamer maar toch veiliger en houdbaarder groei. Dit brengt met zich mee dat de markt een beslissender rol in de economie krijgt.

Een opener en meer marktgerichte economie door stoutmoedige structurele hervormingen, een markt gericht financieel systeem, het verbeteren van de overheids financiën en het egaliseren van het speelveld van staatsbedrijven tegenover de private sector. Een vrije wisselkoers binnen 2 à 3 jaar.



Hoe dat te bereiken wordt verder in de IMF assessment" uiteengezet.



Maar nu de toestand vandaag, net meer dan een maand later.



Hoe snel kan een gunstige prognose omslaan in een paniektoestand.

De Chinese beurs staat al weer meer dan 7% lager dan vrijdag.

De Chinese regering staat om het tij te keren pensioenfondsen toe om tot 30% in de beurs te investeren. De banken behoeven minder kapitaal in kas te houden en kunnen dus meer uitlenen. Er heerst paniek.

De koersval op de Chinese beurs neemt de beurzen wereldwijd mee in de val.

De Japanse Nikkei is voor het eerst sinds vijf maanden weer onder de 19.000 punten, de magische grens gekelderd. De marktwerking heeft de quantitatives easing weggevaagd.

Overal ter wereld zakken de beurskoersen weg onder de onzekerheid van wat er gaat gebeuren.



Men kan drie factoren voor de huidige beursval opmerken.

-Mede door het wegzakken van de Chinese vraag zijn de grondstoffen prijzen en olieprijzen op de beurzen ver weggezakt.

-Er heerst onzekerheid over wat de Centrale Banken gaan doen. Gaat de Fed de verwachte renteverhoging begin september of later dit jaar nog doorzetten. Heeft de People's Bank of China nog greep op de situatie.

-Is er een onderligende verdere zwakte in de Chinese economie.



Nadat China de yen devalueerde is er meer dan 5 billioen (Europees) dollar op de globale beurzen verdampt sinds 11 augustus. Vijf billioen dollar weg. Optimisten zouden het een kopers markt kunnen noemen. Die devaluatie heeft de vrees veroorzaakt dat de Chinese economie in een slechtere toestand verkeert dan algemeen werd aangenomen.



Wereldwijd wordt de prijsdaling van olie en grondstoffen tot het laagste niveau in 16 jaar gevoeld, grotendeels veroorzaakt door de teruggang in de Chinese importen.



De markten zijn in het onzekere over de mogelijke renteverhoging dit jaar nog door de Fed.

Er is onzekerheid over wat de Chinese overheid voor maatregelen gaat nemen. Er heerst de vrees dat zij de controle heeft verloren.



Ook de Europese beurzen voelen de klap van deze Black Monday. In augustus is tot nu toe bijna 10% verdween, vanochtend alleen al 2,5%.

De DOW Jones Industrial Average verloor 1000 punten toen de handel begon maar veert weer wat op.  Men kan dus wel zeggen dat de beurzen wereldwijd uiterst sterk reageren op de ontwikkelingen van de Chinese economie.



Dominic Rossi, CIO Fidelity is van mening dat deze beurscrash  een symptoom is van de derde deflatiegolf, wereldwijd, die de FED en de Britse Centrale Bank ervan zouden weerhouden renteverhogingen door te voeren.



Is dit het moment dat de echte markwerking het overneemt van de sturing door de Centrale Banken met hun rentewapens, geldverruiming? Want deze wapens die bedoeld waren voor correcties, tijdelijke steun zijn meer en meer gebruikt gaan worden voor een totale sturing van de financiële markten. Zijn zij aan het eind van hun latijn en doorgedraaid.

Nu zien we een kapitaalvlucht uit de Emerging Markets. Wat heeft het goedkope geld opgebracht.

Waar blijven bijvoorbeeld de 60 miljard euros die de ECB elke maand in de eurozone banken pompt in ruil voor waardepapieren die misschien nu veel van die waarde verliezen. Het is onzinnig aan te nemen dat die maandelijkse 60 miljard door die banken gebruikt zijn geworden voor investeringen in de eurozone economie.

Maar internationaal neemt de wens dat de ECB zijn QE zelfs uitbreidt nu toe.

Is deze beursval een correctie op de bubbel veroorzaakt door dat goedkope geld, een terugkeer naar de reële waarde van het bedrijfsleven.
Of is het het begin van een nieuwe recessie op een moment dat de Centrale Banken door hun uiterst lage rentepolitiek en geldverruiming geen wapenen meer over hebben om de markt te sturen en de Fed alleen de renteverhoging zou kunnen afblazen, hetgeen analisten nu beginnen te veronderstellen.

De Chinese Centrale Bank is de enige die nog voldoende monetaire kracht in haar arsenaal heeft met zo'n 4 billioen dollar en een éénjaars rentevoet van 4,5%. De enige dus die het tij zou kunnen doen keren en de schade beperken.





Laten we hopen dat de beurzen weer snel stabiliseren en we ons weer zorgen over Griekenland  en de windmolenparken op zee kunnen gaan maken.












Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire