mercredi 24 août 2016

Van tijd tot tijd zie ik het niet meer zitten.


Eigenlijk had ik het willen hebben over de komende Jackson Hole bijeenkomst van de wereld bankiers. Tot mijn verbazing verneem  ik dat Draghi, de President van de Europese Centrale Bank, van een van de allergrootste wereldeconomieën dus, er niet bij zal zijn.
Dat terwijl juist de negatieve rente politiek van de ECB die het de spaarders, pensioenfondsen en banken zo moeilijk maakt, zo'n wereldwijd belangrijk onderwerp is.
Maar toen in vanochtend las dat onze oud oud Minister President Van Agt gezegd heeft dat de elites het volk zouden moeten leiden denk ik morgen wel daarover na.


Zo nu en dan wordt het me te machtig. Het valt niet meer te volgen.
Nadat het westen stilzwijgend  heeft meegeholpen de Arabische Lente tot een Moslim Inferno te zien worden wordt er nu alles gedaan wat mogelijk is Syrië dezelfde weg op te laten gaan.
Rusland vecht tegen de Isis en steunt Assad. De USA vecht tegen Assad en Isis en steunt de Koerden.
Turkije steunt nu ineens Assad en vecht tegen Isis en de Koerden. Er zijn rebellengroepen die goed zijn en door de USA worden gesteund maar door Rusland en Assad bevochten. Er zijn rebellengroepen die goed waren en nu ineens slecht en omgekeerd.
Er zijn oud USA hoge pieten die schreeuwen dat er bommen op de Russen zouden moeten worden geworpen.

Maar er zijn ook miljoenen mensen die uit Irak, Lybië, Syrië, de onderlinge stammenstrijd en elkaar bevechtende regeringen,  proberen te ontvluchten naar Europa dat door zijn houding toch mede verantwoordelijk is voor deze chaos.
Want het is ontegenzeggelijk waar dat de dictatoriale regimes in die landen wreed en medogenloos waren maar toch niet die miljoenen vluchtelingen veroorzaakten en de enorme vernielingen aan infrastructuur en gebouwen.
Men kan toch ook stellen dat de bevolkingen niet aan de ontberingen en gevaren werden blootgesteld waaronder ze nu lijden.

Ik heb de tweede wereldoorlog nog meegemaakt en het bombardement van Rotterdam als jong ventje en weet nog goed hoe beangstigend  het gejank van de duikende stuka's en het gefluit van de vallende bommen, de enorme knallen en de luchtdruk die de ruiten deed versplinteren was.
Na de oorlog was dat nooit meer. Dat zou nooit meer mogen gebeuren.
In Syrië is dat nu  in de oorlogszones weer het leven van alle dag. En het is ook indirect de USA tegen Rusland; of als je dat wilt, omgekeerd. En ze beschuldigen elkaar.

We moeten ons als vrije westen rotschamen dat we daar geen einde aan kunnen maken. Al werd het daar weer een dictatuur. Als er maar een eind aan het geweld kwam en de gewone burgers weer hun gewone leven konden opvatten. Al mogen ze zich niet verzetten tegen het bewind. Want democratie kun je niet opleggen. Die moet langzaam groeien. Ook in ons Westen is de democratie nog maar jong.
Zelfs nu nog in onze eigen Europese  Unie vindt de elite nog dat zij het voor het zeggen moeten hebben. Van Agt zei het vandaag nog. Laat de elites het volk leiden.
Met andere woorden de populisten, het gewone volk,  moeten hun mond houden.
In de USA vinden klimaatactivisten dat ontkennen van de opwarming van de aarde strafbaar zou moeten zijn. In ons eigen land worden mensen met een andere mening bedreigd.
Ook bij ons is de echte democratie nog niet vanzelfsprekend.
Wat zou je dan in die landen verwachten.

Maar dit zijn alleen maar de overpeinzingen van een oudgediende.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire