samedi 9 juillet 2016



De Italiaanse Banken Crisis en de Brexit en vervolgens de
Slovenische Justitie contra Draghi die Onschendbaarheid tegen Juridische Onderzoeken eist voor Centrale Bank Personeel.

Nederland en het IMF werken samen aan een drie jaars capaciteits opbouw programma voor negen landen in oost Europa.
Het "Netherlands-IMF Capacity Development Program" richt zich op economische groei en stabiliteit in de regio met ondersteunende gezonde macroeconomische politiek.
Onze minister Koenders heeft 12 miljoen euros ter beschikking gesteld. Overheids financiën, belasting inning, overheids financieel management, banksupervisie en crisis management, statistieken en macroeconomisch management. Alle komen ze aan bod.
Maar zou het niet beter zijn in de Europese Unie zelf de zaken aan te pakken. Want er is weer zoveel gaande.



Heeft de Italiaanse bankencrisis iets te maken met de Brexit.
Hij is er zeker niet door veroorzaakt want hij woedt al langer dan de Brexit periode.
Wat wel telt natuurlijk is dat de kapitaalmarkt door de Brexit goed wakker is geworden voor de risico's die banken vol oninbare vorderingen die nog volop op de balans staan lopen.
Voor een leek zoals ik ben is het vrijwel onmogelijk tot in details zich te oriënteren.
Maar dat neemt niet weg dat als je de uitslag van de stress testen door de ECB in 2013/2014 ziet je als leek tot de conclusie moet komen dat er geen vuiltje aan de lucht is.
Tekorten in 2014 beperken zich tot luttele miljarden. in macrofinanciele termen niets.

Hebben die testen niet de oninvorderbare schulden, de NPL's, de Bad Debts  ontdekt.
Zijn die gewoon als vordering op de balans blijven staan.
Want het lijkt toch heel onwaarschijnlijk dat ze ineens in in de periode 2015 en half 2016 van normaal tot Bad Debts zijn geworden waardoor de banken ineens geherkapitaliseerd moeten worden om Italië niet in een crisis te storten.

Herkapitalisatie door nieuwe aandelen uitgeven lijkt in Italië een illusie.
Wie wil risico lopen door kapitaal te investeren in een bank die zo door NPL's geteisterd wordt dat hij elk moment zou kunnen omvallen.
Want sinds 1 januari 2016 zijn de aandeelhouders, obligatiehouders en depositos van meer dan 100.000 euro de klos in die volgorde. Zij moeten als eersten boeten voor bankenschulden.
En in Italië zijn er zeer veel erg kleine aandeelhouders van banken.
Het zou de regering Renzi de kop kunnen kosten bij het oktober referendum.
Nu al staan de vijf sterren beweging bij peilingen al als grootste partij te boek.

De EU is Italië al te hulp gekomen door, om risiso voor te zijn, Italië toestemming te geven  als preventie 150 miljard euro  te gebruiken om de banken te herkapitaliseren. De belastingbetaler is dan de klos.
Maar Mw Merkel schijnt daar niets voor te voelen.
Dat zou de regelingen voor de afwikkeling van banken in nood al in het eerste jaar  waarin zij gelden overtreden.
Het weinige vertrouwen dat nog bestaat in de consistentie van EU wetten zou weer een enorme dreun oplopen.

Weer een Gordiaanse knoop. Het een kan niet en het ander mag  niet. Maar men vreest voor grote problemen voor de EU als er voor deze Italiaanse banken geen oplossing komt. En zoals gewoonlijk wint opportunisme het dan van de regels.

Om even bij die stress resten te blijven het volgende.
In Slovenië, lees ik, wordt vermoed dat er bij de stresstest in 2013 en de daarop volgende bailouts onregelmatigheden zijn voorgevallen.
Bij de waardering van de equity van een bank zou die zo laag zijn gehouden dat daardoor de achtergestelde obligatiehouders  hun geld kwijt waren waardoor er een voordeel van 257 miljoen euro voor de bank ontstond.

Bij het Europees Hof loopt nu een geding of de richtlijnen die de Europese Commissie uitgaf  aan Slovenë over de deelname van achtergestelde  obligatiehouders bij het bailout process inderdaad bindend waren.

Maar daarenboven heeft  op woensdag 6 juli de Sloveense politie invallen gedaan op vier plaatsen waaronder het hoofdkantoor van de Centrale Bank van Slovenië en de Nova Ljublanska Bank (NLB) en de plaatselijke  kantoren van Ernst & Young en Deloitte. Ik lees dat politiebronnen melden dat het ging om het verzamelen van bewijsmateriaal voor de veronderstelde misdrijven van misbruik van macht en officiële plichten. Niemand is aangehouden.

Natuurlijk een vreemd verhaal van onregelmatigheden bij een stresstest die tot politie onderzoek leiden.

Zo wordt een onderzoek ingesteld bij de Gouverneur van de Centrale Bank van Slovenië als onderdeel van veronderstelde onregelmatigheden gedurende de herkapitalisatie van de bank in 2013.
Maar de gouverneur van de centrale bank, Bostjan Jazbek is ook lid van het bestuur van de Europese Centrale Bank.

Deze ECB heeft nu met juridische stappen gedreigd nadat de politie documenten mee had genomen uit de Sloveense Centrale Bank. Draghi heeft een oproep gedaan aan Jean-Claude Juncker, Commissie President om in te grijpen na deze politie inval. Jazbec heeft aantijgingen van strafbaar handelen ontkend.
De meegenomen uitrusting bevat ECB informatie en die is beschermd onder direct toepasbare primaire EU wetgeving, schreef Draghi in een brief aan de Sloveense Staat Aanklager Generaal Zvonko Fiser.

De politie verwerpt de oproep van Draghi met het argument dat werknemers van de centrale bank geen privileges genieten die hen zouden vrijwaren van onderzoek in pre-criminele procedures.

De Commissie zegt dat zij de resultaten van het onderzoek afwachten en dat het te vroeg was voor nader commentaar.

Ik ben natuurlijk maar een leek. Maar de ECB is, denk ik, beschermd door immuniteit volgens het verdrag van Lissabon voor zijn taken, namelijk de prijsstabilisatie en de muntproductie.
Later zijn aan de ECB andere taken toegewezen door de EU. De stress tests, toezicht op de banken.
Deze zijn niet vermeld in het verdrag.
Ik vraag mij af of dan die immuniteit ook voor de door de EU en niet  in het verdrag voorkomende taken geldt.

Hoe je het ook bekijkt, het is toch weer een zaak  die een blaam op het blazoen van de EU, die de eindverantwoordelijke is voor de door hen opgedragen taken en op de waarde van de stress tests.

Want de Banken Unie is tot stand gekomen in de veronderstelling dat alle banken in een gezonde toestand verkeerden zoals uit de testen moest blijken.
En, zoals uit de afbeelding in mijn vorige  blog blijkt, is Italië niet  het enige land waarvan de banken met onoplosbare Non Performing Loans zitten opgezadeld.




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire