mercredi 11 septembre 2019


Naast kooldioxide CO2 nu ook stikstof N2
maar in het echt niet N2 maar Nxxx.
en
Nederlanders zijn tevreden
Maar zijn dat in een vervuild land


Natuurlijk zou ik verder kunnen peinzen over de Brexit maar dan word je misschien nog gekker dan de Britse politici die zich een stuk belangrijker vinden dan de mensen die zij vertegenwoordigen.
Ik kan ook gaan piekeren over de Trump handelsoorlog of de door velen voorspelde recessie in 2020 of waarom de ECB zo nodig weer de rente verder moet verlagen (zoals geloof ik vrijwel alle analisten en economen en bankiers voorspellen) en misschien zelfs nog meer geld gaat bijdrukken bij de overvloed die er al in circulatie is zodat de banken nog meer toeren moeten draaien om dat allemaal in de eurozone economie te beleggen (of waar dan ook) omdat geld opslaan bij de ECB dan 0, 5% boete kost en dat dus alleen maar geld aan de banken kost en niets oplevert, maar toch gebeurt, (want er is door de banken aan de ECB 7.5 biljoen euro’s boete betaald in 2018),  of zelfs over de nieuw voorgestelde Europese Commissie met de helft op één na vrouwen, of het McKinsey report over de Duitse Energiewende waar McKinzey niet veel goede woorden voor over heeft, of over het verschil tussen Modern Monetary Theory drukken van geld door de overheid en het drukken van geld door de ECB, maar ik kies toch maar overpeinzingen over hoe het milieu de economie kan raken.

Dit keer dus over een voorbeeld van de tegenstrijdige belangen van  milieu,klimaat en economie.
Maar als je daar aan begint krijg je ook snel schele hoofdpijn.

Nederland is wat bouwaktiviteiten en wegenaanleg vrijwel lamgelegd door een uitspraak van de Raad van State over de “stikstof” uitstoot.
Meer  “stikstof” wordt uitgestoten dan voor de natuurgebieden in Nederland goed is.

Nederland voldoet niet aan de Europese norm voor zoals men zegt stikstof maar bedoeld wordt stikstof(di)oxide, nitraat, nitriet en lachgas (weet u wel in die ballontjes in Amsterdam) en ammonia.
Want stikstof (N2) is het voornaamste bestanddeel van  van onze atmosfeer,  (78.08%) gevolgd door zuurstof (20.95%) en trace gases zoals CO2 (0,036%) en een naar temperatuur wisselende waterdamp (geen gas dus) van 0 tot 4%.
Stikstof is essentiëel voor ons bestaan, net zoals zuurstof, het zit tot in ons DNA.
Maar een stikstof verbinding zoals NO2, nitriet, is giftig en ontstaat uit stikstof en zuurstof bij alle ontbrandingsprocessen en is schadelijk voor de gezondheid.
Ammoniak (NH3) is een schoonmaakmiddel, koelgas en meststof die schadelijk is voor schraalgrondige natuurgebieden die om in stand te blijven juist geen bemesting kunnen verdragen.

In die stikstof verbindingen zit hem voor ons land het probleem.
Mens en dier produceren zelf die stikstofverbindingen in hun metabolisme als gas en poep en de landbouw gebruikt ze als (kunst)mest   en alle ontbrandings apparaten produceren NO2, nitriet.

Nederland is een dicht bevolkt land, op Malta na (maar dat is geen echt land) het dichtst bevolkt van de Europese Unie.
Dat heeft natuurlijk invloed op die “stikstof” en ammoniak uitstoot.
Want al die mensen hebben landbouw, veeteelt, industrie en vervoer nodig om te kunnen bestaan.
Hoe dichter bevolkt hoe hoger dus de uitstoot aan allerlei schadelijke stoffen.

Zie de grafiek:


Maar binnen Nederland zijn er ook grote verschillen in bevolkingsdichtheid:



Hier zien we dat de provincies Zuid Holland, Noord Holland en Utrecht ver uitsteken boven de overige, de bevolking concentreert zich in de randstad.
Maar voor alle provincies en landen gelden dezelfde EU voorschriften met maximaal toegestane maxima:



De ammoniak uitstoot moet tot 1929 met 13% per jaar worden verminderd en daarna met 21% per jaar (basisjaar voor de berekening is 2005).
Nederland wordt daarbij harder getroffen dan de meeste andere EU landen.

Het zal duidelijk zijn dat een dun bevolkt land, zoals Finland  (Nederland stootte in 2017 vier keer zoveel ammoniak uit als Finland) minder uitstoot zal opleveren dan een dicht bevolkt land zoals  Nederland en binnen Nederland dat de randstad veel meer NO2 uitstoot veroorzaakt  dan Friesland.
Daarnaast speelt ook de welvaart een rol, hoe welvarender, hoe meer consumptie en hoe meer uitstoot.
Maar de Europese norm houdt daar geen rekening meer, de EU rekent met deeltjes per kubieke meter.

In de toekomst zullen wij steeds sterker de invloed van milieu en klimaat regels op onze economie ondervinden en onze bevolking blijft toenemen terwijl Nederland toch niet groter in oppervlak kan worden.
Zich op één aspect concentreren zonder de gevolgen voor de economie breed erbij te betrekken zou, denk ik, onverstandig zijn.


Maar, zoals altijd, zijn dit de overpeinzingen van een volslagen, maar wel belangstellende leek.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire