mardi 30 septembre 2014

Energie en economie, broertje en zusje.
 
oudgediende
 
Ik ben geen fan van Buitenhof. Ik houd ook niet van voetbalwedstrijden met maar één elftal. Ik geloof dat het afgelopen zondag was dat een Groen Links Europees parlementariër als prachtig voorbeeld van een goed Europees beleid het verplicht beperken van het vermogen van een stofzuiger tot 700 (naar ik later uit een andere bron hoorde zelfs 500) Watt toelichtte.

Triomfantelijk bazuinde hij dat dat tot de sluiting van 5 kolencentrales zou leiden.
 
Nu weet iedere stofzuigergebruiker dat het verbruik ervan niet alleen afhangt van het vermogen. Bij een gering vermogen zuigt hij niet alles in één passage op en moet je het op tapijt bijvoorbeeld een paar keer doen waardoor je meer electriciteit verbruikt. Daarom zitten er regelaars op om het opgenomen vermogen te regelen. Bovendien wordt dat verbruik ook bepaald door de vullingsgraad van de stofzak. Is die leeg dan is het verbruik geringer, is hij vol dat neemt de zuigkracht snel af en moet er weer meer dan één passage worden verricht.  Om dat verbruik echt terug te dringen zouden dus kleinere stofzakken moeten worden voorgeschreven waardoor er minder maximale weerstand ontstaat. Even muggenzifterig als die 700 watt. Daarom een goed idee voor Brussel.

Om op die centrales terug te komen. In de eerste plaats om hoeveel vermogen per centrale gaat het dan? Die vijf is een loze kreet.

Niemand corrigeerde de Groen Linkser.

Bovendien worden kolencentrales niet gesloten, gascentrales wel. Kolen zijn namelijk goedkoper dan gas en meer dan ruim voorhanden. Om de veel te hoge eletriciteits prijs voor de eindgebruiker, de mensen in het land, te kunnen drukken stookt men liever goedkope kolen dan gas, zelfs bruinkool. In Duitsland, het voortrekkersland van de schone energie met de Energiewende worden steeds meer kolencentrales gebruikt en is de uitstoot van CO2, het duivelsgas, flink toegenomen in plaats van gezakt. Evenredig zijn de electriciteitsprijzen voor de consument pijlsnel gestegen , verdubbeld in enkele jaren.

Om de industrie te beschermen tegen die hoge energiekosten moeten de burgers daarvoor opdraaien, veel essentiële bedrijven zijn ervan vrijgesteld.

Toch wordt de electriciteit steeds goedkoper. Hoe kan dat dan?

Wel, er is een groot verschil tussen de marktprijs van electriciteit op de beurs waar de electriciteitsbedrijven hun inkopen doen en de eindgebruikersprijs.

Door de kostprijs van wind en zon te drukken wordt daar een subsidie op verstrekt die het concurrerend maakt met de kostprijs van fossiele brandstoffen. Dat leidt er toe dat op de beurs waar de electriciteit verhandeld wordt door het enorme aanbod de marktprijs laag wordt gehouden. Daar gaat alternatief opgewekte elecriciteit voor. Natuurlijk moet iemand die subsidie voor dat alternatieve betalen. Dat gebeurt dus door allerlei heffingen op alle stroom waardoor de eindverbruikersprijs omhoog schiet.

Daar zijn we er nog niet mee want we kunnen die fossiele centrales niet sluiten tenzij we bereid zijn 's nachts vaak geen electriciteit te gebruiken want zonneenergie is er dan niet en bij geringe wind ook geen windenergie. Lekker met de zon naar bed en met de zon op, als die dan schijnt tenminste want zonder zon geen zonneenergie. Trouwens met geringe wind of storm ook overdag geen windenergie.

Fossiele centrales blijven dus nodig.

Maar omdat op de beurs alternatieve energie voorgaat leveren ze minder electriciteit dan voorheen en draaien met verlies. Om ze toch draaiend te houden moeten ze, ja daar is dat woord weer, gesubsidieerd worden. Dat moet dan weer door de consument betaald worden. Daarom draaien ze het liefst op goedkope kolen. Die komen steeds meer uit de USA waar ze overbodig zijn geworden omdat daar shalegas wordt gebruikt en de energieprijzen daardoor juist gekelderd zijn. Blij dat ze de kolen aan de EU kwijt kunnen, want hoewel de EU ook barst van het schaliegas willen alleen Polen en het VK er voorzichtig aan.

In nieuwe fossiele centrales bouwen heeft niemand zin want dat is geld weggooien. Maar door dat onregelmatige gebruik slijten ze veel sneller want ze zijn gebouwd op regelatig draaien, niet dan weer stationnair en dan weer volle kracht. Maar ze blijven nodig.

 

Volgende keer wat cijfers over die "energiewende".

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire